Leif Erikssons Dag passeras

I onsdags var det Leif Erikssons dag, en dag som under en mer lyckosam President än den USA har just nu faktiskt blev officiell helgdag i Amerika år 2009. Om detta kan den frihetliga och svensksinnade sajten Allmogen ge besked, och jag rekommenderar vad som står att läsa där för alla intresserade Det är viktigt att komma ihåg att Nordmännens resor till den amerikanska kontinenten inte var några små företag, genomförda av enskilda skepp med bara en handfull mans besättning. Nej, så var det inte. Enligt de historiska källor vi har kvar, och enligt vad arkeologiska fynd har bekräftat, så var redan Thorfinn Karlsefnis resa bedriven med tre stora skepp och 160 man, står det i hävderna.

Christian Kroghs tavla ”Leif Erikson opdager Amerika” från år 1893

Vi vet från utgrävningar på L’Anse aux Meadowes på Newfoundlands norra spets att syftet var att anlägga permanenta baser och kolonier på den nya kontinenten, och det gör man inte genom blott och bart en enstaka rekognocering. Och Thorfinn Karlsefni seglade enligt sagan tre dagar rakt ut i havet innan han fann Vinland – det vill säga från Grönlands sydspets och tvärs över öppet hav, inte den försiktigare kustvägen över Markland och Helluland, som Leif den lycklige.

För att göra en sådan sak, måste Thorfinn haft mycket goda navigeringhjälpmedel, eftersom man oftast bara kan se som mest 50 sjömil eller mycket mindre i dessa farvatten sommartid. Bara en eller två graders avvikelse ur kurs skulle fått honom att missa Newfoundland eller Amerika helt och hållet, men nu navigerade han som vi alla vet helt rätt. Försök själva sen navigera med en styråra av trä, stjärnor och solarsteinn till hjälp, och ni ska se vilka män Thorfinn och Leif var, ack ni ludna och hedna – och kunna förstå deras skicklighet…

Det medeltida Europa mindes dessa mäns färder, och kunde aldrig återskapa något liknande på minst 400 år. Så långt efter var kristenheten. Men de medeltida kartografer och geografer som bearbetade sagorna, missuppfattade väldigt mycket, och lade till än mer, som inte fanns i den riktiga geografin.

Under mitt senaste besök i London köpte jag ”The Phantom Atlas”, signerad av författaren Edward-Brooke Hitching, som gjort klassisk geografi och kartografi begriplig för alla och envar. han berättar om två stycken Grönland, som faktiskt fanns på 1600-talets kartor, minst fem andra öar i Nordatlanten och drömda, aldrig skådade länder än de Leif upptäckte på riktigt, samt Olaus Magnus ”Charta Marina” som också säljs i vältryckt kopia genom sajten ”Allmogen” och som ni kan köpa där – varför inte i Julklapp…

2 tankar om “Leif Erikssons Dag passeras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s