Kristen DROGROMANTIKER vid Madesjö Museum FÖROLÄMPAR Völvor… Rakt fram i Kalmar Läns Tidning…

Ibland frapperas och förvånas jag storligen över alla dumheter, som folk vräker ur sig över Hedendomen och Asatron, inte minst vad gäller de som är helt okunniga, och som aldrig verkar ha studerat eller läst något om ämnet. Igår tog jag upp vissa tokiga Amerikaners åsikter om gudinnan Hels utseende, till exempel, och idag ser jag hur en KRISTEN DROGROMANTIKER vid namn Mia Johansson från Madesjö Museum rakt fram står och förolämpar alla Völvor, eller Hedniska sierskor.

Detta sker rakt fram i Kalmar Läns Tidning, ett seriöst press-organ som annars borde ha bättre vett än att publicera sådan hemsk smörja, eller smäda en hel kulturkrets.

Hon anklagar sina förmödrar för drogmissbruk. Helt utan att veta vad hon pratar om…

Hon påstår att hon är utbildad etnolog, och säger att alla Völvor skulle ha gett sina profetior eller orakelsvar under inflytande av droger, helt utan att redovisa ett enda bevis eller någotslags form av belägg för sitt absurda påstående. För det första undrar jag om denna Mia Johansson alls vet hur Sejd går till, eller om hon alls läst några beskrivningar av sejdandets konst, som den framställts i sagorna.

Dessa helt obevisade påståenden, som vederbörande bara vräker ur sig till tidningen utan att verka veta vad hon pysslar med, liknar mest Samuel Ödmans gamla skröna om flugsvamparna, en även idag florerande fördom om något som aldrig tillämpades i det gamla Norden, där allmogen alltid hade en tydlig motvilja emot svamp. För övrigt blir man bara sjuk och illamående av svampgift, och ingen verklig bärsärk eller krigare bar sig någonsin åt så – under strid behöver man nämligen vara nykter, särskilt om man skall hantera tung utrustning, som yxor, sköldar eller andra vapen.

Inte någonstans i de källor vi har står det att Völvorna intog droger för att försätta sig i trance, eller meditera. Det behövde de för övrigt inte. En som bevisat det flera gånger om, och som verkligen vet vad han talar om när det gäller Schamanism, sejd och liknade saker – som även jag själv utövat – är den kände gamle radiojournalisten Jörgen I Eriksson, för övrigt mäkta runkunnig, utövande schaman och en av vårt lands största experter på både Völvor och Schamanism. Tidningen borde kanske ha intervjuat honom istället för att ge utrymme åt charlataner och lögnare från Nybrotrakten, det är i alla fall vad jag tycker.

Völva eller Vala enligt Anker Eli Pedersen, illustratör från Färeöarna

Den mest kända beskrivning av sejd vi har kommer från berättelsen om Torbjörg Lillvölva i Erik den Rödes saga, där hon sägs ha lärt konsten av sina äldre kvinnliga släktingar. Hon var klädd i röd mantel, kantad med vitt kattskinn, och behövde inga andra redskap än sejdhjälle och trumma, precis som alla andra sejdkvinnor och sejdmän. Förutom Völvans gand eller trollstav hade hon inga andra magiska redskap, och även om man använde bolmört för bedövningssyfte, när det kom till att agera läkekvinna och skära och karva i sina patienter (trepanering och annan avancerad kirurgi kunde bedrivas redan på stenåldern) så ger denna eller andra läkeörter ingen profetisk förmåga alls – och det vet vi att de germanska kvinnorna hade redan på Tacitus tid.

Völvan placerade sig på en upphöjd stol, slöt ögonen och lyssnade på trummans rytmiska slag – och så mycket mer behövs faktiskt inte för att försätta sig i en lättare eller tyngre trance, bara man övat på det. Inte heller lapska Nåjder eller Sibiriska schamaner behövde använda någon form av drog, även om våra dagars kristna eller halvkristna drogromantiker, i Nybro eller på andra håll, förstås gärna tror det.

Får man tro medicinhistoriker som Matts Bergmark, var det först långt in på den kristna tiden, alltså 1600-talet, som en del häxor – mest mer amatörmässiga sådana – började missbruka växtdrogerna, men någon bevarad ”flygsalva” eller liknande har aldrig någonsin hittats, varesig som recept eller i fynd från Nordeuropa.

Dagens ”flummare”, anhängare av sk ”forn sed” och andra varianter av New Age – som inte har ett enda dugg med seriös Asatro att göra, och som alla seriösa utövare med kraft vänder sig tydligt emot – ursäktar gärna sitt eget narkotikamissbruk med påståenden, som mycket påminner om Mia Johanssons.

Oftast är det därför att de vill ”legitimera” narkotikamissbruket med att söka sig historiska förebilder, men i sitt vilda fabulerande och allmänna tramseri, missar de det pinsamt uppenbara. Man har till exempel observerat, att fynd av hampfrö gjorts ombord på Oseberg-skeppet, bara därför att den äldre av de två kvinnor som begravdes där hade dessa i en liten skinnpung.

Om du ska ro och segla ett sånt här skepp kan du inte ha ”rökt på” – men det har troligtvis Fru Mia Johansson i Nybro…

Men vad bevisar det ? Hampfrön har i likhet med vallmofrön inga narkotiska egenskaper alls, och Oseberg-skeppet var just ett skepp – med hamprep ombord. För att göra en bra rigg behövde man förstås odla hampa, och den slags hampa – för att göra rep – som det är tal om här kan man inte röka alls – det vet redan alla repslagare. Dessutom behöver man i så fall skilja honplantorna från hanplantorna, och sedan utvinna hartset ur de förra, vilket var en konst man inte behärskade här uppe i Norden, för man har aldrig hittat några arkeologiska bevis för något sådant. Vad Mia Johansson står och säger är med andra ord ”ren hampadänga” om vi ska uttrycka oss på skånska, för där betyder uttrycket snack-i-backen, tokprat eller ren lögn – medan ”Hampedaenge!” på norska är ett fult tillmäle till en allmänt nedgången eller sjaskig kvinnsperson, som kanske sett bättre dagar.

hampadänga

smörja, dumheter. Ex: ”Si nu som de e å kom ente me en massa hampadängor.”, även uttryck för tramsvisor som imiterar riktiga folkvisor. Hampadängor är en LP-skiva från 1977 av Ronny Åström. Finns på Youtube Källa/ref: Skånska ord, uttryck, historier, talesätt (NST:s skriftserie 2, 1988) av Bertil Nilsson

För övrigt, säger Erik den Rödes saga, var Torbjörg Lillvölva om vi ska återgå till just henne; bra på att förutspå allmänna tendenser i samhället, som till exempel krig och fred eller skörderesultat, men det behöver man inte sejda för att förstå. Däremot var hon mycket sämre på att svara på konkreta frågor, som till exempel enskilda giftemål eller var man skulle hitta borttappade föremål, vilket också står i sagan – ifall man läser den i dess oavkortade form.

Ganska många ”spåkvinnor” i modern tid använder sig av sk ”cold reading” eller gissningar, vilket jag redovisat i ett annat inlägg om just det fenomenet. Den kända sierskan ”Saida” som var mycket i ropet på sin tid, framträdde en gång i TV, medan en svensk man i trettioårsåldern ringde in och efterlyste en borttappad plånbok, som han tappat samma fredagseftermiddag….

jo – eehh – du har nog tappat den på en gata… i en stad” svarade Saida, med sina ”garanterat övernaturliga förmågor”.

Men en sådan förutsägelse är enkel att göra, eftersom mer än 80 % av befolkningen i Sverige bor i just städer, och i städerna brukar det också finnas gator, som alla vet..

Och hon fortsatte, med förställd röst:

Jag ser…. Ja – jag s-e-r… att du tappat den vid en Bankomat, nära ett Systembolag !

Det hade varit löningshelg, och bankomater finns ganska ofta i svenska städer eller centrumområden, påfallande ofta i närheten av Systembolagen, som män i trettioårsåldern också kan tänkas frekventera, ifall man nu ska gissa. Med lite kännedom om personens troliga vanor, så var detta en mycket lätt förutsägelse att göra, och man behövde inte alls ha några ockulta förmågor, för att förutse just precis det…

Men så faan-tastiskt !” sa mannen… ”Hur kunde du Saida veta just det ? Du måste vara klok som en Völva…. ja tänk”….

Men – det är precis det en hel människor INTE gör – tyvärr – och därför behöver de ibland Völvor eller andlig vägledning om saker och ting – helst då sådan vägledning som uppmanar dem att tänka efter själva och finna sin frihet – om de alls kan…

”Nej, läkeväxter och örter är INGET som du ska MISSBRUKA – för TÄNK EFTER själv !!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s