”Jydske Vestkysten” intervjuar OBEROENDE Asatroende i ett höstlikt Danmark

”Jydske Vestkysten” är en liten dansk lokaltidning, som gör precis det som svenska media inte gör, och aldrig någonsin vågar. De intervjuar Hedningar och Asatroende, och låter andra slags tankar än de som hela tiden skall dominera i samhällsdebatten – på de styrandes order ! – ta utrymme, stämma och form.

Jag har märkt att den danska lokaltidningen ofta vågar beröra hedniska ämnen, och därför har den nu blivit sedd av Särimner. (”Du ser inte Särimner, men Särimner ser dig – också när du sover” – gammalt Asatroget ordspråk). Idag intervjuar man Mikaela Ruberg Bang, oberoende Asatroende med ungefär ett halvårs erfarenhet, och Martin Theodor Svolgart med sex års praktisk erfarenhet som hedning och Asatroende, liksom hans 17-årige son.

De uppger, att över 1000 oberoende asatroende, som inte är medlemmar i något samfund, finns i Danmark, och förklarar:

– Asatro strækker sig over længere tid end lige vikingetiden. Hvert samfund lærer det, de skal bruge, og så tager de det med videre.

Så är det. Det här är inte någon tom och stillastående ”forn sed” som en del klantskallar låtit sprida ut i Sverige, ingen falsk vikinga- eller drogromantik. Det här är en äkta, levande tro, lika gammal som den Nordiska naturen själv, och för vissa sitter den till och med i generna, därför att tron kan traderas genom århundraden, i ätter och familjer.

Naturen er vores tempel, siger Martin.

De talar om Hávamáls etik, som inte vänder sig bort från livet, likt Kristendomens frånstötande döds-kult. Här finns ingen ”nattvard” eller rituell kannibalism. Här finns inget tvångsvärvande av nyfödda, något ”dop” eller annan religiös doping. Här finns inget tvång,  inget bönerabblande, för en äkta Asatroende ber aldrig någonsin till sina gudar, gudinnor eller makter. Vi offrar eller blotar istället, för i naturen måste du först så något, sedan odla det och så till sist skörda – du kan aldrig bara sitta och ”be” om att du ska få saker helt gratis…

Och den danska tidningen skriver, mycket riktigt:

Formålet med blót er at hidkalde og hylde guderne og måske sige det, man har på hjertet til en pågældende gud. For asatroende hidkalder, de tilbeder ikke guderne.

– Asatro handler ikke om at underkaste sig en straffende gud. Vi skal gøre os fortjent til at få hjælp af guderne ved at vise vores værd, siger Martin. — — – I asatro er der ingen gud, der siger, hvad du må og ikke må, men jeg går op i at være et godt menneske, så min søn har lyst til at bære mit navn videre. — – Vi elsker bare de gamle dygder…

Så är det också. I Asatron finns ingen ”synd”, inget syndabegrepp. Du blir inte dömd eller fördömd av någon högre makt på grund av dina dåliga handlingar, men ihågkommen och ärad för det som varit fullgott, och vad som utförts väl. Och i nästa inlägg skall vi möta just en sådan man från Danmark, som gjort slika ting, och vars namn länge kommer leva vidare…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s