I Sigtuna och Stockholm, där tror man på en HEDNISK Jul…

Notiserna om Julmarknader och Julfirande börjar komma tidigt i år, och kanske är även det ett bevis på tillståndet i vårt land. Allt fler och fler människor vill ha en äkta, hednisk och traditionell Jul, i takt med att tryggheten i Sverige stadigt minskar. Befolkningen i landet är ju ganska utlämnad åt sitt eget öde i en tid när Sverige som rättsstat bara klarar upp 13,5 % eller lägre av alla brott emot person, och minst 85 % av alla personbrott kvarstår ouppklarade. Jag fick förresten en JAS-formad pepparkaka av en kollega idag – förhoppningsvis gjorde den mig snällare…

Nåväl – i den vackra lilla staden Sigtuna har man redan börjat förbereda sin Hedniska Jul. Där har man nämligen inga som helst svårigheter med att erkänna att Julen är just hednisk till sitt ursprung – titta efter själva på denna sida får ni se ! Man  skriver rent ut, att Julen är en hednisk fest som övertagits av kristendomen, och att Julen idag snarare är en kulturell tradition, och inte längre någon kristen helg. Bekänner man sig till den svenska och nordiska kulturen, och vill man vara en del av den, ja då firar man också en traditionell Nordisk Jul, helt enkelt.

På den ”stora gatan” i dagens Sigtuna, vandrar man intill vad som var köpmansgårdar redan på 1000-talets början, och bokstavligt talat hednisk mark. Långt före de första kristna kungarna, låg här en hednisk kungsgård på platsen, enligt vad utgrävningar har visat.  Också på historiska muséet i Stockholm har man erkänt Julens hedniska ursprung, och kanske kommer man även där att hålla julmarknader snart, precis som förr om åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s