Årets Julgåva 2019 – till Björnhem i Ryssland…

Varje år brukar författaren till denna blogg skänka bort en mindre summa i Julklapp till någon som förtjänar det. De kristna tror att de på något sätt skulle ha monopol på välgörenhet, trots att deras religion på intet sätt är ”godare” än någon annan, utan snarare tvärtom. Vi Asatroende kan också vara lika så ”goda” som någon annan, om inte bättre, därför att vi Hedningar följer den nordiska naturen och dess regler.

Kanske har någon läsare därute uppmärksammat Vår kära statstelevisions programserie ”Björnungar på Rehab” som sänts i två delar i kunskapskanalen, både denna vecka och föregående. TV-programmen är fortfarande tillgängliga för visning genom att följa denna länk. Programserien skildrar Gordon Buchanan från BBC, och hur han besöker den ryska familjen Pazetnovs rehabiliteringscenter för föräldralösa björnungar i den ryska byn Bubonitsy, som ligger ungefär halvvägs mellan Pskov och Moskva, inte långt från Velikje Luki och sådär 150 km från den lettiska gränsen. Inom parantes kände jag en gång en gammal tysk ingenjör, som under kriget slogs just vid Velikje Luki i skogarna där, men han är numera borta sedan länge, och det är en annan historia.

BBC:s programserie, om hur de små föräldralösa björnarna växer upp i varandras sällskap och med så lite mänsklig kontakt som möjligt, eftersom man inte vill att de ska påverkas av människor, utan opåverkade kunna återvända till naturen och överleva där, kan ni se på denna länk.

År 2018, när BBC:s program spelades in, hade Pazetnovs familjedrivna center – som inte får några statsbidrag – räddat 228 övergivna björnungar, vars mödrar skjutits av jägare, eller som blivit föräldralösa på annat sätt – exempelvis för att romer och många likställda i Ryssland ännu far runt och tvingar björnar att dansa, eller håller dem i burar för pengar – och alla dessa björnar återvände så vitt man vet till naturtillståndet. Pazetnovs började sina björnstudier på 1990-talet och björnarna i Bryansk skogar – som var närapå utrotade med endast 6 stycken kvar i livet – har idag en sund och vild population på över 100 stycken.

Metoden för återanpassning – som är fullständigt unik – går ut på att endast små ungar, på 1-2 månader kan träna sig själva för att återanpassas till naturen. Först föds de upp per flaska med näringsrik mjölk, och får ligga i mörka ”kuvöser” som efterliknar riktiga björniden med samma temperatur, vilket sker kring den ryska Julen i Januari eller Februari. När de växer till sig får de leka i en konstgjord ide-miljö tillsammans och bekanta sig med varann, tills det blir tillräckligt varmt för dem att överföras till en naturlig utemiljö.

Detta år, 2019, omhändertogs hela 9 stycken björnar, enligt nyhetssidan från björncentret. I Mars-April överförs björnarna till en öde och öppen stuga i skogen, med halm på golvet och omgiven av ett flera kvadratkilometer stort hägn, där björnungarna kan utforska naturen och lära sig äta av den, klättra i träd och annat som en ung björn behöver, utan att behöva vara rädda för jägare eller andra björnar. Man hoppas att det inte blivit som med Martin ”E-types” Erikssons berömda björn i Sollefteå björnpark, som omedelbart när han plockade upp den, bet honom i näsan så att blodet sprutade.. De ryska björnarna på centret visas inte för allmänheten, utan får vara ifred för människor så mycket som möjligt, och bortsett från att man utfodrar dem med äpplen framåt hösten, samt med gröt den första tiden, får de rå sig helt själv.

Efter den stora äppelfesten, som i infaller i Augusti-September, blir björnarna tjocka och feta. Under tiden har de också fått komma och gå som de vill i flera månader, och efter en sista invägning, då de måste komma över 45 kg för att ha fettreserver nog för att klara en rysk vinter, släpps de ut långt från människor i ”tomma” björnrevir. Årets nio björnar uppges redan ha lämnat centret, och några av dem blev försedda med radiohalsband, som töjs ut i samma takt björnen växer, samt faller till marken inom ett år. De flesta av dem sover nog lugnt i sina iden, som björn i Vinterbo.

 

Enligt Naturvårdsverket finns nu 2980 björnar i Sverige, och man har på senare år börjat tillåta björnjakt, vilket är alldeles onödigt. Till skillnad från Ryssarna är vi svenskar i alla fall – med undantag av samerna – tillräckligt sportsliga för att inte störa björnen i idet, och redan i de svenska landskapslagarna, nedskrivna på medeltiden men härstammande från hednisk tid, var det förbjudet att jaga björnen där – i idet och om Julen skulle även björnen ha sin frid. Likaså var det förbjudet, att fälla en hona med ungar, eller göra björnungar föräldralösa utan att ta hand om dem.

På större gårdar hände det, att man höll sig med sk ”husbjörn” som vaktdjur vid den egna hallen, men den vanan har vi lagt bort nu.

Det ryska björnforskningscentret får i alla fall tysjatja rublu eller Tusen rubler av mig, vilket är ungefär 180 kronor i svenskt mynt.

Om alla ni läsare skänker en liknande summa, kan centret nog säkert fortsätta sin verksamhet – och så uppmanar jag er att tänka på den ryska björnen under Julen !

För övrigt har väl de flesta björnar – med möjligt undantag av den E-type adopterade – betett sig ganska anständigt i år; för vi kan faktiskt notera följande:

  • Det är inte björnar, som orsakar bilbränder i Sverige. Ingen björn har setts göra sådant
  • De ökade andelarna mord, försvinnanden och våldtäkter på svenska kvinnor har inga björnar bland de inblandade
  • Inga ”ensamkommande” björnar har setts dyka upp vid den svenska gränsen för att ljuga om sin identitet och ålder
  • De kräver inte heller, att vi ska förse dem med gratis honung, gratis tandvård, gratis bostad, gratis allt annat.. Utan sköter sig själva..
  • Det är inte björnar som sitter och tigger och brummande kräver folk på pengar vid varje Domus, ICA-butik och livsmedelsaffär i Sverige
  • Under kravallerna i Kronogården i Trollhättan i helgen var inga björnar närvarande, och finns heller inte med bland de misstänkta
  • Inga björnar har slagit Joakim Lamotte på käften, men det har många andra…

Nej, björnar bär sig i alla fall åt som folk, nu är människorna i vårt land inte gör det längre..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s