Göteborgs-Posten vill påminna oss om ”Drottning Hackas Grav”

Våren kommer ändå till ett Covid-19 förlamat och luggslitet Sverige, det som blivit ”Landet Löfvén” och hamnat fullständigt på dekis. Skribenten Kristian Wedel i Göteborgs-Posten vill påminna oss alla om Megalit-monumentet och stendösen ”Drottning Hackas Grav” som står på Hisingen och i Säve-trakten strax norr om Götet, trots att denna mäktiga stendös inte alls står på sin ursprungliga plats längre. ”Svensbydösen” från 3500 fk och svensk bondestenålder står ca 2,5 km nordöst Säve Flygplats, inte långt från Säve Gård.

Också Edward Matz, känd författare till den numera klassiska boken ”Sällsamheter i Bohuslän och Dalsland” skrev under det tidiga 1980-talet om hur dösen blivit flyttad pga ett vägbygge 1978, och nu hör den ännu till en av Göteborgstraktens mest kända fornminnen, vilket föranlett Göteborgs-Postens kåsör och krönikör samt även posör till en utflykt. Han påstår att Hisingen skulle vara en alltigenom Hednisk trakt, till skillnad från det mer kristna Götet, Götapetters (de e la han som står på Gööötaplatsen vettla duu !) och de ständiga vitsmakarnas stad. Nåväl, det får stå för honom.

Legenden om ”Drottning Hacka” är en variant av Disa-sagan, som populariserades av Olaus Magnus på 1500-talet, och sedan fick folklig spridning, även om man inte kan vara säker på att Olaus och andra med honom lånat från vad som ännu var levande folktradition i Svealand och Uppsala-trakten.  Den handlar om en hungersnöd och en dyrtid i riket, när en klok drottning antingen sade åt Svearna att kolonisera Norrland, eller – enligt den i Västsverige spridda varianten – uppfann hackan som ett bättre odlingsredskap, istället för den på äldre stenålder fortfarande använda grävkäppen, som fanns redan innan Homo Erectus, för tiotals årmiljoner sedan.

Till och med Riktiga Apor kan förstå grävkäppens princip…

Sedan kom Hackan och inledde den agrikulturella revolutionen…

I samband med Disablotet (se under ”Högtider och Blot” här ovan, har jag berättat om hur traditionerna om Disa), respektive den helt fiktiva och ohistoriska ”Drottning Hacka” en gång tillkom, och utvecklades. Men nu säger Kristian Wedel i GP att han sett bevis för äkta hednisk dyrkan vid den kända stendösen – någon eller några personer har tagit döda fågelungar och lagt dem i skålgropar ovanpå stenarna – och kanske dräpte de småfåglarna själva – vilket var ovanligt fult gjort i så fall…

”Dis iz a li’l black hoe”

Vem eller vilka kan det vara som gör så ?

Inte några äkta Asatroende i alla fall – den saken är säker. Möjligen är det förvirrade ”fornsedare” som dödar fågelungar och bär sig åt såhär – sådana lär ha iakttagits i närområdet, och de är tyvärr ännu mycket aktiva i och runt Göteborg, har jag hört.

Jag hoppas alla ansvarsfulla hedningar därute tar avstånd från att döda småvilt eller fåglar helt i onödan – och är rädda om naturen istället.

NOT the kind of ”Hoe” we were talking about…

”Il faut cultiver notre jardin !”

Minnes I ”Åska över Torslanda” med Kapten Stofil från anno 2012 (Joakim Lindegren och David Nessle stod bakom det verket) – a propå Hisingen, Tjö ! (Ja Ja Tjööta !)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s