Samling kring Asatron i Danmark

Ibland läser och uppmärksammar jag den sortens sidor och internet sajter som jag ändå är väl förtrogen med, och kanske rinner mig ett eller annat lagom vittert citat i minnet, för de av er som ännu vet vad vitterhet är för något, och vad det ordet på vårt eget svenska språk en gång betydde. Ni andra, som ingenting kan eller ingenting vet, vill jag understundom allrahelst glömma.

Ett citat, som rinner mig i hågen just nu, kommer från en gammal dansk dryckesvisa och ölhävar-sång, om hur

  Kong Gorm den gæve Gamling,
sig drak fra sans og samling.
Forsvarssag og landemod
overlod han Danebod.
Gorm den gæve Gamling.

Kung Gorm den Gamle och Drottning Tyra Danabot, enligt en målning från den danska konstens ”Guldålder”

Fullt så illa ställt är det emellertid inte med den danska sajten Asatro Samling, som faktiskt är ganska sansad, och inte besmittad med Thunbergeri, Miljöpartism, Veganism, ”Fornsederi” eller annat som inte har ett enda förbannat dugg med verklig Asatro att göra, eftersom den är just en levande, religiös tro och inget annat – ingen tom ”sed” eller mekanisk upprepning, som jag redan många gånger förklarat för er.

Sajten utges av det gifta paret Majken Ravn Rimhøj & Bjørn Ravn Rimhøj som säger sig vilja bygga upp en tolerant och stabil plattform, men det har vi förstås hört många gånger förr, och lika ofta blivit totalt besvikna på, för bakom det gällna och nattståndna ”Värdegrundsprat” man ofta får se eller läsa på sådana sidor och sajter, döljer sig ofta bara allehanda dimridåer, helt utan varje form av objektivitet.

Bäst och sakligast, förresten; tycker jag detta med Värdegrunden ironiskt formulerades av min mångårige Frände Henrik Andersson, på bloggen ”Ideell Kulturkamp” som skrev: ”Vi diskuterar inte med andra än dem, vars värdegrund verkligen överensstämmer med vår egen”

Så kan man ju också formulera det, och om ni inte förstår underfundigheten i det uttalandet, så läs det om igen !

För övrigt märker jag förstås också – ännu mer ironiskt ! – att just ”Asatro Samling” som nu – med sina mer än 400 registrerade medlemmar aspirerar på att så småningom bli ett verkligt trossamfund (antalet registrerade Asatroende i hela Danmark är nu uppe i mer än 3500, men det kanske ni inte visste) just idag ändrade sina ”om oss” sidor, för i morse återfanns där inte alls samma text på dem..

Man strök en hel del formuleringar om obefogade brottsanklagelser, bland annat – vilket borde vara en fråga för Ordningsmakten, i Danmark eller i andra länder; skrev man – och inte för den ”Samling” som man nu säger sig vilja bedriva.

Själv gapskrattar jag vid läsningen av det borttagna stycket och den formuleringen – jag vet bara alltför väl exakt vilka Rättshaverister, Juridiskt djupt okunniga, halvt efterblivna människor med lättare eller svårare förståndshandikapp man syftar på – och vilken sorts falska anklagelser det gäller – även om vi nu inte skall närma oss någon Otter… någonting (se föregående inlägg) och slika ”fall” som redan lär återfinnas i vissa register.

Tror ni VERKLIGEN att ”Ernst & Bernt” eller ”Snajdarn och Hasse Pump” samt ”Astrid och Dopey” också kan bli ”Asatroende”… ??  ”Gemenskap” är ett ”fiiint” ord, men med VEM, VAD, VILKA och framförallt VAD DÅ FÖR…

I ett visst samfund benämnt NAS, till exempel, finns en hel del redan förut straffade personer, sådana som begått våldsbrott, varit inblandade i värdetransportrån i Kanada – där de kommer ifrån – och andra mindre förnuftiga personer som gör låt oss säga mindre förnuftiga saker helt utan logik eller skäl – och för min del räcker det alldeles utmärkt väl med de danska, isländska men inte amerikanska plattformarna, som ofta är precis lika ”illa navlade” som våra egna – eller ”Hedendomens fula svans” som jag redan skrivit en hel del om.

Min egen plattform är den här – fler behöver jag vanligen inte -, och de seriösa, förnuftiga ”godord” jag själv innehaft, innehar eller samarbetar med – ifall ni nu alls vet vad som är kärnan i ”godordsbegreppet” – vill säga…

2 tankar om “Samling kring Asatron i Danmark

 1. Blir lite konfunderad här. Har varit hednisk efter att jag konfirmerades 1994. Sedan dess har jag behållit asatron för mig själv. Jag gick ur kyrkan förra året och tänkte ansluta mig till ett samfund som tillhör asatro. Forn sed är uteslutet, för jag delar inte deras grundtanke, då jag vill så långt det är möjligt praktisera den tro mina förfäder hade. Jag hade tänkt gå med i NAS, men du skriver att många i organisationen har kriminellt förflutet. Min rättskod uttrycks i Havamal och den ligger till och med inbäddad i min håg. Är konservativ i botten. Nu tvivlar jag på att gå med i NAS. Finns det någon bättre organisation?

  Gillad av 1 person

  • Nja, jag tror inte det – om jag ska vara helt, oreserverat ärlig. Det finns visserligen många små gordord, blotlag och mycket mer som jag själv inte känner till, och ju mer man letar och forskar kring Asatron, ju fler helt oväntade upptäckter gör man. Att behålla sin egen tro är också ett alternativ, så gott som något.

   Sedan är det ju upp till var och en hur mycket man engagerar sig i varje samfund – jag skulle tro att det är så även för många muslimer, kristna och människor i allmänhet. Vill man vara mycket eller lite engagerad, eller själv vara med och driva ett samfund, rentav ? Ja, det är ju frågor som var och en måste besvara för sig själv.. Mer engagemang – eller kanske rentav över-engagemang – för det är otroligt jobbigt att ställa sig själv i spetsen för en sån här organisation, som många har märkt – ger också mer arbete, och har man då människor omkring sig, som inte är fullt pålitliga eller stabila ens i juridiskt hänseende, eller låt oss säga ”säkerhetsskäl” finns det ingen ände på hur illa det kan gå…

   Men jo, man ska vara medveten om att en hel del drivande personer i NAS, som var med när det samfundet grundades, har ett förflutet inom den sk ”Biker-miljön” i Sverige. Inte alla där är kriminella, men när det finns enstaka individer (ca 2-3 på 20 kunde vi säga, för fler är det inte) där kriminaliteten fortsätter, och omdömet brister, så grips även jag liksom du av vissa tvivel…Själv är jag för det mesta verksam inom en helt annan miljö, och umgås med helt andra sorters människor, och det har gjort att jag har börjat sätta väldigt stora frågetecken för omdömet och livsföringen hos en del av NAS ledande människor på sista tiden…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s