Humanistic Relief eller Comic Relief – det är bara att välja…

Såhär i den svenska försommaren, då Friggs månad som bäst efterträtt Frejas – och vi i vissa landsändar ännu är mellan Hägg och Syren – så är det kanske dags för lite humor, eller comic relief, som man säger over there. Hedning och Asatroende som jag är, så tar jag hårt på en del frågor om moral, som ni märker, men betraktar andra resonemang om vad som ibland påstås vara moraliskt såsom skäligen irrelevanta i sammanhanget, då jag följer den väg jag valt att vandra genom livet. Ni kan kalla mig en praktisk Odinist, javisst, men inte i den bemärkelse som somliga använder ordet.

Jag är heller inte pacifist, som ni märker – för Pacifism och Asatro går inte ihop – lika lite som dessa lögnaktiga Monoteist-religioner från Mellanöstern, som falskeligen påstår att just de skall vara kärleksfullare, godare eller fredligare än andra, trots att deras ständiga Korståg och Jihad skapat mer problem för vår värld än några andra filosofier eller religioner överhuvudtaget.

Men, nu är ju Syrenernas tid – att skilja från Amerikanska Sirener – vilket som bekant är en helt annan sak. Hjalmar Gullberg, den svenske poeten, skrev en hel del om dem – Syrener och inte Sirener, alltså – liksom på sin tid Tage Danielsson, den store svenske Humanisten. Angående svensk naivitet och handlingsförlamning, samt överdrivna demonstrationer, kan man ju citera den här…

Flower power

I blommor finns en vänlig blomsterpraktmakt,
en skaftkraft
som ger nytt rosenknopphopp
åt gullvivelive

Flower power

Av blommor blir man blomfrom
krig för man med violpistol
och pelargonkanon
och bomb av tulipanuran
i en konvaljbatalj.
Sen skickar man en kattfotnot
och pratar anemonreson
med fiendernas ljungkung
och sen går kriget upp i vårlökrök.

Flower power

Och skulle någon amaryllisfyllis bli redlöst ängsullsfull,
få blom- och bladspader
och bli krysantemumdum
och börja nattensdrottningbrottning
med ortens ärenprispolis
så får han sej en mjuk och fin blåklockasmocka.
Sen blir han eternellsnäll.

Flower power

I blommor finns en vänlig blomsterpraktmakt,
lilla cyklamendamen!
Ta av din kaprifolkjol
och dina rosortrosor
och duscha din fräscha cyklamenlekamen
blomlycklig och bladglad
i vårt blom- och bladbad!

Our flower power shower.

(Ur Tage Danielssons ”Samlade Dikter” 1967-1967 )

Viktigt att beakta är också Insatsreglerna, (ROE, som jag redan varit inne på)  samt vikten av att tala ett gemensamt språk, nämligen det svenska språket, och inte blanda det med något annat språk, som man inte fullt ut behärskar. En amerikansk journalist, som jag en gång träffade hade varit i Minnesotas svenskbygder, och där fått höra att svenskarna och svenskättlingarna hela tiden talade om en hembränningsapparat, som blivit stulen, för de hälsade ju hela tiden varann med frasen ”Who stole the still !” efter vad han tydligt kunde höra – följt av – ”Joe Tack !” vilket tydligen måste vara namnet på han som stal brännvinspannan.

Att svenskättlingarna i Minnesota i själva verket sa ”Hur står det till ?” och ”Jotack !” föll aldrig den amerikanska journalisten in, eftersom han var en obildad människa, som inte kunde något om språk. Men i USA bor faktiskt två stycken verkliga, nu levande personer, som faktiskt heter just ”Joe Tack” och ”otack är världens lön” som bekant.

Härifrån är steget inte långt till Joe Btfsplk i Al Capps gamla kultserie ”Lil Abner” (apropå Minnesota..) och därmed Svenska Åsa Nisse-Marxister, ni vet – Thunbergeri, Thunbergera..

Take me Fasen ! It was visst The Fjärsman i alla fall ! ” (Jodå, ROE, Insatsregler och inte minst språklig förståelse är VIKTIGT – I fred som i krig…)

Teckningen är hämtad ur ”Svenska MAD” och deras serieparodi ”USA-Nisse” från 1978…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s