Grannar i den HEDNISKA pressen – Om Starkad den Gamle och Forsetes yxa

Hedendomen och Asatron i Sverige växer stadigt, inte minst på nätet. Idag är det åter en Odens dag, liksom alla Onsdagar, och dessutom fullmåne, eftersom Höstmånen anno 2020 i det som enligt de gamla svenska månadsnamnen kallades Höstmånad (och inte September, som man gör på latin ) och vad passar då bättre än att erinra om våra grannar i den hedniska bloggosfären, exempelvis bloggen Ideell Kulturkamp, som skriver om Forsetes Yxa och behovet av rättvisa i förening med vishet. Vad man dock glömmer att berätta är att Fosite, en ursprungligen Frisisk gud, var lite dyrkad i Norden, ifall teofora ortsnamn och kultställen är något att utgå ifrån. ”Många äro villiga att låta yxan gå, men få är kunniga nog att hålla i skaftet” sade en gång Gustav Vasa.

På Helgoland fanns en gång Forsetes harg och en tingsplats – ön är nu svårt eroderad..

Borta på den mycket vederhäftiga och väl formulerade bloggen ”Brons och Blod” diskuterar man idag Starkad den Gamle, och var hans grav måhända är belägen enligt traditionen – vilket är mycket passande det med, eftersom Starkad eller Starkodder var en av Odens krigare, och den yppersta av bärsärkar.

”Brons och Blod” har redan tidigare behandlat ämnet, och hur Oden samt Tor stod faddrar likt Nornor vid Starkads födelse, och han bland annat blev lovad att leva i hela tre mansåldrar. Man kunde också lägga till, att Starkad ensam bar en säck kol på ryggen från Lejre i Danmark till Uppsala i Sveariket, allt för att elda en oföretagsam Sveakung till stordåd, att han rådde Hod eller Hadding – som slutligen fällde honom i tvekamp när Starkad var mycket gammal – att hoppa mellan hans kropp och Starkads huvud, men att Hadding inte vågade, rädd för att den ramstarka kroppen skulle krossa honom. Och Starkads huvud var ännu efter döden vid liv, och bet i en grästuva, varifrån uttrycket ”att bita i gräset” kommer.

Starkad kommer från Danmark med en säck kol, för att elda på de klenmodiga och tveksamma…

Starkad var också med om Bråvalla slag, där han slogs för Svearna, och mejade ned Danernas teckenförare – en sköldmö – som skall ha slagit av hans underkäke, men Starkad höll fast i skägget, och frälste så käken med ena handen, och även om han var så svårt sårad så att lungorna hängde ut, kom han sig och levde vidare. Han var också så kunnig, att han kunde ändra hetta och temperatur på sin kropp till den grad, att han kunde sitta naken i en snödriva i flera dygn, och ändå inte frysa, medan snön smalt omkring honom. Något liknande berättar Japanerna om deras store skald och läromästare Shinmen Miyamoto Musashi, en bärsärk också han, vars fiender en gång stängde in honom i ett badhus, där de tänkt koka honom levande. Det slutade med att Musashi bröt sönder den stora tunna man tänkt koka honom i med blotta händerna, alternativt hettan från sin egen kropp, och därefter gjorde han – likt Starkad – processen kort med sina vedersakare.

Lär av detta, ack ni hedna och ludna, och gå i Bärsärk för en rättvis sak – nu och med en gång !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s