I Vilket Riksantikvarieämbetet firar KULTURARVSDAGEN…

Ifall det igår var Asatrons Dag, den nionde i nionde, så är det den Svenska Kulturarvsdagen i Morgon, vilket Riksantikvarieämbetet, RAÄ upplyser oss om på sin hemsida. Själv tycker jag bara att det är logiskt följdriktigt att dessa dagar följer så tätt inpå varann. Lite historiemedvetenhet och medvetenhet om hur personhistoria, politisk historia, ekonomisk geografi och inte minst militär historia flyter in i varann, skadar inte heller – och därför vill jag göra reklam för arrangemangen ifråga.

”Flitigt läsa gör dig MYCKET klok – Därför – Läs VARENDA bok !!”

(foto från Täby Kommun, vänortsparken i Täby)

Vi vet allihop att det svenska kulturarvet och den svenska kulturella identiteten är starkt hotad, och befinner sig under press. Islamism, fördomsfull kristendom och alla möjliga totalitära och människofientliga livsåskådningar håller på att ta över i Sverige. Vårt Sverige ! Men – snarare än att förbanna mörkret, vill jag tända ett ljus. Jag gör det inte genom att bränna Koranen eller Bibeln – inte än i alla fall – det finns en dag för sådant också, och den dagen är Blasfemidagen, den 30 September i år, en begivenhet som många också glömt bort, men som jag för min del ändå tänker fira..

RAÄ:s nya koncept som högsta ansvariga myndighet är att alla kommuner, Länsmuséer eller andra verksamma på kulturarvets område – inklusive privata aktörer, föreningar, stiftelser osv skall anmäla sina arrangemang, kommande helg, på RAÄ:s hemsidor, och det kan ju vara nog så trevligt. Särskilt trevligt är det ju för sektorsmyndigheten själv, och dess högt betalda tjänstemän, som nu kan rulla tummarna i godan ro, och själva slipper att lägga ut ett enda öre – medan allt så att säga löser sig elektroniskt, och nästan vad som helst i en stämning av generositet och ”öppna hjärtan” kan förklaras som ”ett svenskt kulturarv”..

En lysande idé – tycker ni inte också det 🙂

Bland de arrangemang, som man kan delta i denna helg – över hela vårt land – vill jag särskilt framhålla följande:

SKÅNE

Geologins Dag och Kulturarvet – varför växer frukten på Kivik?

Jaktflygplanet J 22 – en nödlösning som blev succé, Ängelholms Flygmuseum

Forntidsvandring och skyltinvigning på Backahögar på östra Kullaberg

Hustomtens och människornas Ballingstorp!

Försvarshistoria genom unika föremål hos Artillerimuseet i Kristianstad

Si vis Pacem, Para Bellum !” (Hedniskt och latinskt ordspråk – också en del av vårt kulturarv…)

BLEKINGE

SMÅLAND

Föreläsning om biodling på Lessebo Handpappersbruk (en binäring, som alla andra ?)

VÄSTERGÖTLAND

Bergets hemligheter – Välkommen till Aeroseum i Göteborg

Kung Ranes glömda rike, om Tidan utanför Skövde  (Om en mytisk kung, gift med någon som liknade Sigrid Storråda – 24 resta stenar, en gravhög och mycket mera HEDNISKT – sådant är Västgötarna bra på)

Kung Ranes Hög har visat sig innehålla en outgrävd gravkammare, och skymmer helt Flistads Kyrka. De kristna har INGEN CHANS !!

BOHUSLÄN

Vandring i världsarv, Tanum

En dans bland molnen – Kulturarvsdagen hos Aeroseum

Redan på Bronsåldern var han med oss… Bockarnas herre…

ÖSTERGÖTLAND

Flykten från DDR – en föreläsning vid Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar

Livet vid Motala verkstad

Marmorbruksmuseet på Kolmården

Visste du att Kapten Nemos Ubåt ”Nautilus” enligt Jules Verne var byggd på Motala Verkstad, och innehöll parkettgolv av Kolmårdsmarmor ?

SÖDERMANLAND

 

VÄSTMANLAND

Hoten mot Bergslaghistorien

UPPLAND

Granby vikingagård i Orkesta

En 1000-årsresa i Örsundaåns dalgång

Segling med S/Y Ellen, ett K-märkt traditionsfartyg

Koka näverolja, med Vikingagården Gunnes gård, Upplands Väsby (hojtar-olja är inte att föralta, det heller – och Näverolja har kokats i mer än 80 000 år

 

Björktjära och näverolja (mer lättflytande) kan utvinnas ur råvaran, och vilket lufttätt kärl som helst… Lär dig hur du gör här…

HÄLSINGLAND

Världsarvet Hälsingegårdar

VÄSTERBOTTEN

Rättfram och skaparglad – folkkonst på Västerbottens museum

Skogen, Stålet och Fabrikerna – ett folk på Marsch !” (staty vid Världsarvet Falu Gruva)

LAPPLAND

Livet för en skogsarbetarkocka – Exkursion till Järptjärnskojan, Ekorrsele   (den som inte gillar kocka, får en smocka !)

NORRBOTTEN

Besök Kalixlinjen med Siknäsfortet och Törefjärden

 

För ungefär 120 år sedan skrev en Svensk nobelpristagare följande rader: ”Mitt folk, det finns annat att bära i hand / än en bräddfull egyptisk gryta.
Det är bättre, den grytan rämnar itu, / än att levande hjärtat förrostar; /och intet folk får bli mer än du, /det är målet, vad helst det kostar.

De orden stämmer fortfarande, och dessa ord har nog aldrig varit så aktuella som idag, när ”den Egyptiska grytan” blir överfull av stålar, som stulits och snattats från oss allihop.  Själv skulle jag vilja hävda, att ett Kulturarv som inte utövas, kommer att dö ut – lika mycket som livsfilosofier eller religioner som inte utövas, och som därför tynar bort och dör. ”Det är andens val, som avgör ett folks liv eller undergång” citerade jag, så sent som igår, och det minns ni kanske.

Det handlar inte bara om museibesök, eller fritidsnöjen, familjeutflykter eller annat sådant. Det handlar om att levandegöra, utöva och minnas allas vår historia – och inte blanda upp den med annat, som inte hör hit. Utan att känna sig själv, vem man är och var man kommer ifrån, känner man inte till resten av Världen, och utan den kunskapen, finns inte heller någon förståelse av andra kulturer – som inte behöver och inte skall blandas upp med vår kultur eller förvanskas de heller.

En ”ideell kulturkamp” helt enkelt, för att nu citera Henrik Andersson, min vän och broder nere i Västergötland.

Trivs nu med detta, Hedningar små – och njut ni den Läkedomen !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s