PLÖTSLIGT en vacker Måndag: Samfundet SÄRIMNER delar ut sitt stora pris för 2020 !

Idag, den 5 Oktober, beslutade det esoteriska Samfundet Särimner att dela ut sitt Stora Kulturpris för 2020. Priset går till en person, som genom sitt liv och leverne gjort stora insatser för att återuppliva Asatron i vårt land, och ges denna gång efter ett enväldigt och diktatoriskt beslut till vår Potatisbroder, Tomas Ek från byn Segersta, mellan Söderhamn och Bollnäs. Hans liv och gärning beskrevs utförligt i ”Hela Hälsingland” redan för fem år sedan, och Särimner har hållit honom under noga observation sedan dess.Du ser inte Särimner, men Särimner ser dig” är ett gammalt Djungelordspråk.

Haver blivit sedd av Särimner. Har något fint att vänta som gåva på posten. Är POTATISBRODER

Tomas bodde då intervjun gjordes ”i en hemsökt Pizzeria” i byn Segersta, mellan Söderhamn och Bollnäs, då han är Hälsing till födseln, och då var han också ägare till en hel Hednisk tatueringsstudio, och förutom det är han sexbarnsfar. Han var liksom vi själva Punkare från början – vilket är typiskt för många Hedningar i vår generation. I och för sig var jag själv aldrig riktigt punk på utsidan, men jag var djävligt mycket punk på insidan, och är så än. För Särimner är det bara insidan som räknas – ty så är det.

Tomas såg själv många gånger en skäggig gammal man gå över den nedlagda pizzerians golv, och kanhända var det husets och tomtens förste ägare, kanhända en förklädd gud, kanhända Oden själv. Men han tatuerade sig med en hugflyktens örn på skallen, och därvid skall det förbli. Vi citerar friskt, ur intervjun från 2015:

”I en by med hedniskt ursprung, där de Nordiska gudarna lever än” står det på visitkortet för Tomas Eks tatueringsstudio i Segersta, mellan Söderhamn och Bollnäs. Man behöver inte spendera många minuter tillsammans med Tomas innan man förstår att den meningen är viktig för honom.

– Jag känner en kontakt med skogsväsen och med gudarna. Jag finner mycket frihet och kraft på vissa platser i naturen, säger han.

— —

– Man får tro vad man vill men Segersta var en av de sista orterna i Sverige som kristnades och mycket från järnåldern finns kvar här, säger han.

För Tomas hänger allt ihop och han försöker uttrycka sin tro i de tatueringar han gör både på sig själv och på andra.

– Att tatuera för mig är samma sak som att rista in runor. Jag lägger ner hela min själ i det, säger han.

Att rätta sig efter vad andra tycker och tänker är inget för Tomas. Han trivs med sitt liv just nu och vill fortsätta med det.

– Man lever för kort tid för att bara rätta sig in i ledet. Vem du än är så kör ditt eget race, säger han.

  • ”Hela Hälsingland, 17 Augusti 2020

Vad som hände med studion är inte viktigt, men Särimners Sändebud – som nu står i skuld till Tomas och vill ge honom vårt märke – noterar att det inte finns några spår av den på nätet idag – men konsten lever – och det är det viktigaste för varje konstnär. Varje citat är ordagrant, varje ord är från en man som lever helt i Särimners anda, och det vill vi prisa. ”Särimners regler ger vi här: Huvudet upp och fötterna ner – Trynet fram och Knorren bak – detta är en mycket enkel sak !” Och för många många år sedan var Tomas med om något ytterst märkligt. Han hade varit på ”ett större fylleslag” i  Stockholm, vaknade upp en morgon och fann att han var tatuerad med texten ”POTATISBRÖDER” över hela bröstet..

Vad göra ? Han bestämde sig för att ringa upp en god kamrat i sin nöd – men kamraten var OCKSÅ tatuerad med samma text, rakt över bröstet. Underliga äro rusets vägar, men kanhända var det Särimners verk. Man vet aldrig med Särimner. Det hela påminner mig om vår store nationalskald, Carl Mikael Bellman, som tillsammans med sina två supbröder Hallman och Kexell grundade en orden till Bacchi ära, varuti ingen får bli intagen som ej till det minsta två gånger inför allas uppenbara åsyn legat i rännstenen.

Att bara ligga där en gång räckte inte. Det måste göras ordentligt, ifall det skall göras alls, och det måste vara i allas uppenbara åsyn – annars gills det liksom inte.

”Och var du aldrig arbetslös
och aldrig svalt och aldrig frös
längst ned på värdeskalan
– ja – då har du ingen talan !”

skrev en långt senare skald, Cornelius Wreesvik, i en av sina visor – och de orden är också Särimners, för sannerligen sannerligen säger jag eder: ”Den som har handlat illa emot dessa mina minsta Potatisbröder, han har handlat illa också gentemot mig !

Inom parantes sägs det också, att Bellman först rundade hela orden liksom på skämt, och själv helt ensam höll flera ordenskapitel, sittande i ett rum, med åhörarna utanför dörren. Bellman härmade sedan olika röster, musikinstrument och uppförde storgräl och sammanträden, med mint 6-7 olika agerande, så verklighetstroget, att alla trodde att det var lika många personer i rummet. Först senare förvandlades Bacci Orden till det ännu existerande ”Par Bricole” och Bellman var mycket riktigt den förste person som utropade: ”Ja, jag är en hedning!” på svenska.

Men – inte nog med det – det där med tatuerandet påminner oss här hos Särminer om en annan munter visa:

Och lyster det er att höra – på de ord jag tecknat ned
Om båtsman Charlie Donovan som jag har seglat med
Det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer allt ibland!

Hans mor var Indianska och hans far var diplomat
Och han blev förklarad arvlös, men han var min kamrat
Ja, det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer allt ibland!

På alla de sju haven hade Donovan sitt hem
Och han hade Charlie Chaplin tatuerad på sin lem
Det är sant, me boys
Hör och häpna ! sådant händer oss i land !

Plenty vackra damer finns på torget Place Pigalle
Och jag blev eld och lågor, jag! Men Donovan var kall
Det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer allt ibland!

You bloody fool!”, skrek  Donovan, ”håll dig nu utanför!
Gå bakom mig med käften stängd och kolla hur jag gör!
Det är sant, me boys
Hör och häpna – sådant händer ju i land!

Vi kryssade på Place Pigalle bland all damer av och an
Och plötsligt steg ett skri mot skyn: ”men det är ju Donovan!
Ja, det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer oss i land !

Och damer kom från alla håll ur alla glada hus
Och bad oss gärna kliva på! Där blev ett fasligt krus
Det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer allt ibland!

Sen levde vi så lusteligt med var sin Kurtisan
Men vi blev akterseglade – fast det gav vi välan fan …
Det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer oss i land !

Tre veckor och fem dagar blev vi uti huset kvar
Jag själv – och Charlie Donovan som tatuerad var
Det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer allt ibland!

Så går det till i land, me boys. Om du vill bli idol
Gå till en tatuerare och pröva på hans stål
Det är sant, me boys
Hör och häpna sådant händer allt ibland!

Hedna Hedna Hedna – Solidaritet !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s