Friggs Fräcka Fredag: Ett litet tips från John Lydon

Tro betyder att vara trogen, oavsett vad man nu tror på. Treue på tyska, Truth på Engelska – det norröna och Isländska Truá och det svenska tro – alla har de samma betydelse, samma upphov. Hedning som jag är, var jag också Punkare från början, som ni vet – inte så punk på utsidan visserligen, men djävligt punk på insidan, och det vet ni kanske alla, att för gudarna är det insidan som räknas.

Jag vet inte varför jag kommer att tänka på det, men alias Johnny Rotten – egentligen John Lydon – eftersom ”Rotten” bara var ett artistnamn – kommer ofta i mina tankar nuförtiden, liksom förstås ”Sex Pistols” och deras gamla låt ”God Save The Queen” som på sin tid blev så hatad, att den inte ens fick spelas på Engelsk radio, varken på BBC eller några av de kommersiella stationerna. Vi firade nyligen Hädelse-dagen eller International Blasphemy Day, och kanhända var det detta, som utlöste mina funderingar – och fått mig att lyssna på många intervjuer med just Johnny Rotten, alias John Lydon, för att höra vad just han har att säga om livet nuförtiden, och det är faktiskt åtskilligt.

Gammal PUNK är ändå äldst. Utan VREDE ingen vilja till FÖRÄNDRING – utan FÖRÄNDRING inget bättre samhälle, inget bättre liv…

Under sin uppväxt förlorade Mr Lydon sitt minne, eftersom han drabbades av meningitis eller hjärnhinneinflammation, och låg i koma ett bra tag. När han vaknade upp, hade han total minnesförlust – och det viktigaste han lärde sig av det, enligt sin självbiografi – var en drift att ständigt tala sanning, och att få folk runtomkring honom att säga sanningen, för lögner skulle ju bara ge honom falska minnen, en falsk bild av världen och förfalskad information, och det var inget han ville ha.

Hans attityd mot livet blev Hedningens, Vikingens om ni så vill, ja punkarens... Idag är John Lydon 64 år gammal, och har enligt kvällstidningarna ägnat merparten av detta sjukdomsfyllda 2020 åt att vårda sin fru och livskamrat Nora – de gifte sig 1979 – för Alzheimers, vilket hon tydligen lider av. Hatten av för en sådan man, det är allt jag säger.

Och utan further ado, eller några förskönande omskrivningar en ny version av ”God Save The Queen” i Sex Pistols gamla tappning. Mera dagsaktuell, och helt sann – på flera plan än ett.

You know Stefan Löfvén
– He leads a Fascist regime
He made you a moron
a potential H-bomb

Stefan Löfvén
– He’s not a Human Being
And there is no future
in his constant dreaming.

Don’t be told what you want
Don’t be told what you need
No future – No future for me
No future for You !

Stefan Löfvén
– We mean it, man ! –
He’s not a human being
He’s not even a man !

One day we’ll make
history
make history of it all
And no God will have mercy
as all the crimes will be paid

For when there is no future
how can there be any sin ?
We are the single flower
in this here dustbin

We are free of the poison
in their inhuman machine
and we’re the future
without his dreaming…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s