Dansk Krönikör VÄNLIG emot Asatron

I den svenska journalistkåren får man leta länge efter skribenter som alls är vänligt inställda emot Asatro, Hedendom och vårt lands ursprungliga kultur. Likaledes ont är det om skribenter som håller sig neutrala ifråga om dessa ämnen, men i Danmark har man nu anställt en något excentrisk herre på 80 år som krönikör i ”Dagbladet” enligt vad samma tidning berättar.

Författaren Ernst Munck anser att Oden och Tor varit riktiga människor, som levat på Jorden under bronsåldern, och han påstår också att Ragnarök i själva verket skulle ha ägt rum exakt 1258 år före kristus, samt att Odysseus, den Homeriske hjälten, i själva verket kom från Lyö i Danmark, allt efter vad denna lokala avis i Danmark påstår. ”Hey Hey My My” vrålar jag i Neil Youngs efterföljd ”Herr Munck verkar då ha en mängd teorier”.

Det återstår väl att se, vad det månde bliva av detta. I alla händelser är Ernst Muncks teorier inte så nya som man kunde tro. Under den kristna förföljelsen på 1200-talet pläderade Snorre Sturlasson på Island för att gudarna skulle ha varit människor som levat i forntiden, och trodde sig komma undan kristen förföljelse på så sätt; men det gick förstås inte, eftersom han blev mördad av de kristna, i den heta källan Snorralaug inte långt från sin bostad vid gården Reykholt.

Källan finns som synes kvar än idag, och rörande det kulturella fenomenet apoteoser, alltså att någon förgudas efter sin död, är det känt också från andra kulturer, även om det inte finns det ringaste vetenskapliga bevis för att något sådant skulle ha förekommit här i Norden. Mestadels är det sunkiga romanförfattare typ Johanne Hildebrandt, som idag förfäktar tesen om att gudarna en gång skulle ha varit människor, men varje fri skribent som uppmärksammar Asatron och dess existens, är på sätt och vis en framgång i det kulturella mörker som råder i vårt land.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s