Dagen Berit

Idag har Berit namnsdag enligt den gällande svenska almanackan.  Namnet torde inte höra till de populärare nuförtiden, och ihågkommes nog bara av punkare – KSMB – vilket ibland uttyddes ”Kurt Sunes Med Berit” och ibland som något annat (ni minnesgoda kanske kan erinra er ?) är bara ett exempel på vad som nog av många uppfattas som ett bevis på Berits relativa töntighet.  Också Sven Melanders gamla sketch om ”Steve med Lloyden” – ni vet raggaren vars flickvän hette Berit, men kallades för Beirut, eftersom hon var så bombad – kan också anföras som ett exempel i mängden.

BERIT lär vara en DEMON som tar sig formen av en FUL och AVSKYVÄRD KVINNA med blått hår, om man får tro de lärde..

Fast hör och häpna – Berit är inte bara en felstavning för det kristna namnet Birgitta, vilket i sin tur kommer av det fornkeltiska Brigid, vilket är namnet på en av kelternas gudinnor. Ännu så länge lär vi få räkna med närvaron av 27 739 Berit i vårt land, varav 17 240 har det som tilltalsnamn enligt SCB, men medelåldern på alla Berit är 74 år, och kanske Beritarna dör ut så småningom. Man kan ju alltid hoppas, för hoppet lär vara det sista som överger människan.

Men inte nog med det…

Enligt judendomen var Baal Berith en gång en manlig gud, alltså Herren Berit” ungefär som Baal Zebub, mera känd som Belsebub eller Flugornas Herre, och där ser vi mycket riktigt var Berit kommer ifrån.. Under tidernas lopp lär Belsebub och BaalBerith ha förväxlats med varandra, och man tvistar också om Baal Berith eller El Berith (en av Elohim, eller de gudar som fanns före Månguden Jahveh blev ”allsmäktig” enligt somliga, och konkurrerade ut allihop) varit EN gud eller möjligen två… Enligt Domarboken i Bibeln skall Berith ha dyrkats av ”Hamors söner” och hamor betyder ”Åsna” på Hebreiska..

Mycket riktigt skall de gamla Fenicierna haft en gudinna vid namn Berouth eller Beruth av vilken Beirut fick sitt namn, så Sven Melander var inte så fel ute ändå…

Dessutom lär ”Berith” betyda förbund på fornhebreiska – det ska komma av Biritu på Babyloniska, vilket ska betyda boja, fjätter eller kedja, och det kanske många av oss känner igen – om vi nu råkat ut för Berith…

I den kristna medeltidslitteraturen blev Berit en hemsk demon, som det också gick att frambesvärja, ifall man ristade följande hemska tecken på golvet, eller på ett absolut vitt och oanvänt pergament – vanligt papper dög minsann inte..

Berit anses dessutom uppenbara sig inte bara med blått hår, utan dessutom rödklädd, likt den stora skökan i Uppenbarelseboken, och hennes hudfärg kan också vara röd, enligt en del Ritualmagiker, som påstår att de själva eller andra lyckats frambesvärja henne – men satsa inte för mycket på det…

Enligt “Le tresor d’Albert Petit” kan man frambesvärja Berit, om man tar en svart kyckling och placerar den vid en korsväg en Måndagsnatt (bäst att ni snor er på – det är måndag i afton !) samt ritar ovanstående figur i vägdammet. Då kommer Berit genast sättandes, ska ni se – och hon är faslig att skåda !

Berit, som hon ska se ut enligt samstämmiga Ritualmagikers uppfattning

Man måste isåfall genast säga : ”Berit – utför nu varje befallning jag ger dig i tjugo års tid” men när de tjugo åren är till ända, går förstås allting bokstavligen åt fanders till i alla fall, för vem vill egentligen ha med demoner att göra ? Den nämnde Albert Petit, som levde i Frankrike på 1800-talet, säger sig ha träffat på en bonddräng, som lyckades frambesvärja Berit med ovanstående metod, och fick hjälp att dra upp en besvärlig köksklocka, samt rykta sina hästar – och ryktskrapan rörde sig som förd av en osynlig hand, mitt i tomma luften… spooky, eller hur ?

Ja – så går det alltså till, om man får med Berit att göra…

Berit skall också vara Alkemins speciella demon, ha förmåga att göra allehanda metaller till guld, men låter sig ändå mutas att göra vadsomhelst, ifall hon utlovas en tillräckligt stor betalning, står det i Grimoirerna, bara så ni vet. Tillika talar Berit för det mesta sanning, utom när hon ljuger; en upplysning som verkar högst trolig om ni frågar mig, men också ett stycke fakta man förmodligen inte alls har nytta av…

Desslikes kan hon ge er en vacker sångröst, eller lära er att uppträda som orator eller folktalare, men då måste magikern först undvika Berits ovanligt svavelosande och påtagligt dåliga andedräkt, säger Albert Petit, vad han nu kan mena med det. Slutligen ansåg sig en nunna i ett kloster i sydfranska Aix en provence vara besatt av Berit anno 1612, enligt en viss Sebastien Michaelis – men det var förstås då det.

En helt annan – och mycket vackrare – sorts varelse är såklart Bodil – men henne skall ni nog också akta er för…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s