Dagen Viveka och Vibeke

Idag är det namnsdag för Viveka och Vibeke enligt den svenska almanackan. Etymologerna har härlett Vivekas namn ur samma ord som Viv, eller ett äldre medeltida tyskt ”wib” vilket förstås är samma ord som det nutida tyska ”Weib” som betyder kvinna. Men ett Viv på nordiskt språk kan bara vara en gift kvinna, och Viveka skulle således var en diminiutiv form ”den lilla gifta kvinnan” – uppenbarligen alltså ett smeknamn från början… Mer än 1400 svenska kvinnor – företrädesvis blonda sådana – bär ännu namnet som tilltalsnamn.

Såhär ska det se ut – om man heter Viveka !

Det finns dock en hel del närliggande namn, typ Vivan, Vivi och Vivianne vilka dumt nog har en egen namnsdag den 20:e Februari, vilket är en smula onödigt, eftersom fler Nordiska namn skulle få plats i den svenska almanackan om man slog ihop dem till en och samma dag. Varianter på namnet är också Dyveke och Dyvika. Dyveke Sigbrittsdotter är förmodligen den mest berömda bärerskan av namnet, hon var älskarinna till Kristian II Tyrann av Danmark på sin tid, men var från Bergen i Norge. Bara 42 kvinnor med namnet finns nu i Sverige.

En  Dyvika, slutligen – är en bottenplugg i en mindre båt – men ge INTE någon Viveka bottenpluggar eller liknande i namnsdagspresent, för då blir hon ARG på er, nämligen – som ni nog förstår.

Modern expanderbar Dyvika av Fabrikat Atwood i gummi och mässing…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s