Gunne Hands återkomst – ”av Skåne-Kungars blod”

Jag nämnde den skånska kungaätten i ett inlägg för mindre än en vecka sedan. Nu rapporterar Statstelevisionen SVT – för ni tror väl på Statstelevisionen, goda medborgare ? – Dess ord får ju helt enkelt inte ifrågasättas – plötsligt att man återfunnit en av de försvunna Runstenarna från Gunne Hands Hunnestadsmonument, som ju förvaras på Kulturhistoriska Muséet eller ”Kulturen” i Lund.

Två av stenarna har varit försvunna, men nu har den med hjorten (sten 6 ovan) hittats, efter vad det ser ut. Sten nr 2 kan i sen tid ha märkts med ett kors, som inte fanns i originalkompositionen. De övriga är rent hedniska stenar, som inte omnämner någon ”gud” eller jesus, men däremot visar Skånekungen Gunne Hand som ”pellikoforoi Varangioi” eller Yx-beväpnad Väring.

Stenen har hittats nära Ystad, begravd under jordmassor, och landets skickligaste runolog Magnus Källström har uttalat sig hos SVT om fyndet, varför jag tror på det. Detta är en arkeologisk sensation, som vi säkert kommer att få höra mer om längre fram i tiden, och en stor Julklapp till oss Asatrogna Hedningar – och till de av oss – som är befryndade med Vidfamnes ätt..

På sten nr 4 ses Hyrrokkin, den onda häxan som sköt ut Balders skepp Hringhorni i sjön vid hans likfärd. Hon kom ridande på en varg med huggormar till tömmar, står det i Eddan, och det ser vi också här. Hunnestadsmonumentet var ursprungligen ett rent hedniskt monument. Varför skulle man annars avbilda Asatrons och Eddans figurer på stenarna, om det inte var denna tro man ville tillhöra ?

5 tankar om “Gunne Hands återkomst – ”av Skåne-Kungars blod”

 1. Hej hedning!

  Undrar om du i din vishet kan berätta lite mer var lussekatten kommer ifrån och framföralltdess namn? Har läst alla dina tidigare poster men hittar inget om just ”katt”. Jag vet att ordet katt på fornnordisk tid inte betydde katt som vi använder det idag då det inte fanns några katter i norden förutom Lo, och katt betydde ”litet däggdjur” därav igelkott, så är lussekatten ett nytt påfund? Om inte vad syftar de på?
  Och en annan tanke; kan Freja’s vagn lika gärna ha varit dragen av mårdar? Eller illrar? Eller rent av igelkottar?

  Fick höra senat idag på en arbetsplats nått trams om att just lussekatten skulle ha en koppling till lucifer så därför kom jag att tänka på detta.
  Dina inlägg om historia och ord/traditioners ursprung är ovärdeliga när det kommer till att tysta ner dessa människor men hade tyvärr ingen bra comeback till just bakverket och ordet lussekatt.

  Gilla

  • Nja, katten i form av vildkatter började sprida sig till Norden under åtminstone Vikingatid – och om bakverken – se under stycket ”Jul och Midvinter” . men tack för en lång och eftertänksam kommentar

   Gilla

 2. Vad föreställer den femte stenen? Det ser ut som en varg och en kvinna sedd bakifrån med träd eller ormar runt sig.

  Med vänlig hälsning

  Gilla

  • Man har tolkat den femte stenen på lite olika sätt – enligt de flesta är det en varg, och Gunne Hands egen heraldiska symbol, Handen. Enligt andra skall det vara fenrisulven och Tyrs hand, innanför bojan Gleipner som omger den, men det tycker jag verkar en krystad härledning – mer sannolikt är att stenen syftar på vem monumentet var till för

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s