Jodå – till Jul firar vi Årshjulet

Efter att Hedniska Tankar nu rätta DN från sitt felaktiga tänkesätt (se gårdagens andra inlägg), och vi svenskar kan fortsätta att önska varandra en GOD JUL kanske det är dags att sticka hål på en annan av de kristnas mest seglivade amsagor. I diverse ordböcker har det smugit sig in den absurda tanken att man ”inte kan veta” varifrån ordet Jul kommer, att ”det inte går att härleda” eller att det är ”för svårt” och så vidare och så vidare.

Men då ljuger de kristna. Som i så många andra fall har ”vi kan inget veta” blivit ”vi vill inget veta” – för se där klämmer skon. Så länge de kan påstå att man ”inte vet” varifrån Julen kommer, kan de ta över den, utsätta den för kristifikation och hålla på som vanligt, trots att JULEN TILLHÖR ASATRON – och det här året – eller andra – skall vi inte låta dem ”kuppa” bort den, eller förvirra oss.

Detta trots att etymologer vetat det rätta svaret ända sedan 1600-talet – JUL kommer av HJUL, som i Årshjulet – så enkelt är det…

 

Redan Samuel Columbus, den gamle svenske 1600-tals poeten – skrev följande – och svårare än så behöver det inte vara:

”Ock weestu eij hwarför Wij Swänske kalla Juul, Därför at Werldens Lius då wänder om sijn Hiuul”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s