Mera URHO och YRRJÖÖ åt FOLKET !

Mina Irländska och Finska vänner har efter det senaste inlägget velat påpeka, att mången i deras skara påbörjar firandet av St Urho den 16:e, för att därefter fortsätta med att fira St Patrick den 17:e, och nu finns det även något som heter Sheela-na-gigs dag den 18:e för de som vill fira hela veckan.. Mera om den senare festdagen så småningom, men ”Friends of Finland” borta i USA har nu förklarat, att årets Urho-firande skall pågå hela tiden mellan den 19:e, 20:e och 21:a mars.

Spelar därför följande melodi – sången ”At the Rising of the Moon” handlar om striden mellan de enade irländarna, ledd av Theobald Wolfe Tone och den brittiska armén under det irländska upproret 1798. Den är fortfarande aktuell, även i vårt land, och det på flera sätt än ett, och då sången har mycket hedniskt över sig, återger jag den gärna. 

 

Å andra sidan börjar detta nu verka lite som ”en vådlig skämtan med Abottar en medeltida text, som kommer från vårt land och publicerades redan på 1300-talet, då den heliga hysterikan Birgitta gick lös och ofredade folk. Vänta bara, för sådant här kunde man bli avrättad för på medeltiden.

Lovat är honom att dricka. Därför bäras in två stora stånkor för herr abboten. Då tager herr abboten och sätter den ena på sin vänstra sida och den andra på sin högra. Så tager han båda stånkorna, dricker litet därav och känner efter, huru det honom behagar. Då säger herr abboten till den
stånkan, som på hans vänstra sida är — förty där är ont  öl i —: »Häven ut den förbannade stånkan!» Men till den andra, som står på hans högra sida, säger herr abboten — förty där är mjöd eller gott humleöl — : »Hit, min kära guddotter!» och tager henne i sin famn och dricker en starkan muladryck.

Sedan dricker herr abboten för den heliga kyrkan, att Gud måtte frälsa henne. Andra gången dricker herr abboten för gott år, att Gud give god årsväxt åt bönderna. Tredje gången dricker herr abboten för alla brödernas synder och glömska. Fjärde gången dricker herr abboten för tornet som ståndar i Babylon, att det ej må falla. Femte gången dricker herr abboten för den stora klockan som ståndar i Lund, att hon ej må brista. Så dricker herr abboten sju gånger och sjuttio.

Sedan går herr abboten från bordet och säger: »Miserere mei, deus!» [1] och tackar Gudi, att han är väl mätter och väl drucken. Sedan han haver läst bönerna sina, låter han göra sig allsköns brännvin och starka drycker, att han varder ej trångbröstader. Han låter däri vin och peppar och ingefära. Dessa tre göra honom så het, att svetten rinner av varje hår. Men samma imma, som går ur herr abbotens hals, svävar om allt hans änne och huvud. Och veten det sannerligen, att denna imma driver bort allt hår av herr abboten. Och för den skull äro alla abboter flintskallota. Så lyktas denna fabula.»

Borta i USA, däremot, inleddes firandet av URHO som även är YRRJÖÖH ! redan den 7 Mars, där man on-line bedrev en workshop, med syfte att göra karnevalsvagnar – liknande dem Nerthus, jordgudinnan, en gång färdades i (se andra inlägg på denna blogg)

12 Mars gick man över till lagandet av Mojakka eller den heliga fisksoppan, som tillsammans med ”feelia sour” eller sur filmjölk är den store Urhos livrätt.

18 Mars, på kvällen, korar man Miss Helmi, som förutsätts vara Urhos dotter, tror jag – men som gestaltas av en Tant Vestit eller möjligen Tönt Vestitfulaste och allra mest groteska transa och/eller Finne vinner.

Rather NOT – that’s all we say…

 

20 Mars är det tydligen tänkt att phestligheterna skall kulminera, ty då anordnar man dragkamp över en frusen flod, så att alla förlorande finnar faller däri, vilket måste vara härdande och sunt. T-shirts med St Urhos avbild delas ut till folket, medan Steve Solkelas Overpopulated one man band underhåller (vad det nu e för någe!)

St Urhos fest, sammanfaller med Vårdagjämningen i år – och om Hedendomen och seriös hedendom inte redan fanns, uppfinner Finnarna den på nytt, fulla av hednisk livsglädje. Det finns något dolt bakom detta…

2 tankar om “Mera URHO och YRRJÖÖ åt FOLKET !

 1. Hej hedningen!

  Först vill jag bara tacka dig för att du lärt mig så himla mycket, jag är rätt ung men känner mig redan mer påläst än de flesta i min ålder när det gäller vår historia. Det är svårt att skilja angnarna från vetet när det gäller dessa ämnen för det finns så många som skriver rent nonsens, men tack vare dig har jag en grund som jag kan använda som ett litmus test i drägget.

  Pratade nyligen med en ”journalist” från Stockholm som heter Fredrik, han använde Adam av Bremen som källa för att det har offrats människor här i Norden, samt att det utövats kannibalism sedan bronsåldern (hur han fick ihop det är en gåta som han aldrig svarade på). Hursomhelst så påpekade jag varför Adam inte är en pålitlig källa och att säga att han blev sur är en underdrift. Har en känsla av att många ”journalister” inte är vana att få mothugg.
  Jag har även sett att journalister som honom har börjat att samarbeta med samer som under en lång tid propagerat på sociala medier att vikingarna minsann kidnappade dem och offrade dem i blot och hur fruktansvärt det är och hur förtryckta det är. Så var bredd på att det säkert kommer att komma ut i msm inom kort. Jag vet iallafall en ”professor” som skriver en avhandling om just detta. Och med tanke på hur få samer det faktiskt är i Sverige och Norge är det lite oroväckande hur många och hur ofta jag sett just detta komma upp de senaste månaderna.

  Sen har du denna nyligen publicerade doktorsavhandling som vore intressant om du tog upp på bloggen (om du vill förstås):
  Människooffer i myt och minne, av Klas Wikström af Edholm
  https://www.doria.fi/handle/10024/178514
  Pdf:
  https://www.academia.edu/44666183/Människooffer_i_myt_och_minne_En_studie_av_offerpraktiker_i_fornnordisk_religion_utifrån_källtexter_och_arkeologiskt_material

  P.S om du har tid har jag en fråga, jag undrar vad orden asar, vaner, och alfer betyder. Själva orden alltså, och deras etymologi. Anledningen till att jag frågar är att jag nyligen såg en (i min åsikt) helt absurd teori, att asar, och därav nordbor, skulle ha sitt ursprung i azerbajdzjan pga vissa likheter i ordet æsir.

  Önskar dig god hälsa.
  Med vänlig hälsning, S.

  Gilla

  • Angående asar och vaner, så har man väl i stort sett bevisat, att det kommer från de gotiska namnen på gudastöttor, ”Habands asar” eller ”havande åsar” – alltså tvärslå – och ”vans visan” alltså utan tvärslå… Snorres egenpåhittade härledning om asiamän har skapat mycket förvirring – får tacka för en intressant kommentar, som är väl värd att följa upp…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s