Dumheter om Ales Stenar sprids på nätet

Seriösa Hedningar och Asatroende måste alltid gå samman för att bekämpa de dumheter, lögner och hitte-på, som oseriösa New Age-proselyter och oseriösa samfund sprider på nätet. Ett av de värsta exemplen jag sett i veckan kommer från två personer som kallar sig Annika Andebark och Anna Vild, och som säger sig förestå en ”resebyrå för tidsresor” och som tillskansat sig beröm i lokaltidningen Ystads Allehanda, även om det väl gränsar till falsk marknadsföring. Tidsresor är en vetenskaplig omöjlighet, i alla fall enligt tidens och rummets lagar, såsom de definieras av Einsteins relativitetsteori; eller rättare sagt det faktum, att mänskligheten än så länge inte har några färdmedel för relativistiska hastigheter.

Vad värre är, är att de två (?) damerna sprider flera dumheter och osakligheter om Ales Stenar på en egen sajt, men man skall aldrig låta sig luras av charlataner, eller de som värdesätter sina egna fjolliga fantasier före vetenskapligt accepterade faktaPersonerna ifråga säger att de själva förvånas eller kanske snarare förfånas över ”med vilken lätthet och skärpa vi ser nya strukturer, känner in platser och kläcker nya idéer.”

Bland andra dumheter påstår de för det första att Ales Stenar skulle ingått i en förhistorisk stendös, vilket är lätt att motbevisa, inte minst med tanke på de huggna stenarnas storlek och form, samt det faktum att monumentet Kol-14 daterats till Vendeltiden. Spår av en eldhärd från ungefär 5300-5600 år före vår tid, tyder snarare på att en fast bosättning eller någon typ av bebyggelse då fanns på platsen, och visst inte någon grav eller dös, för någon sådan fanns inte alls på samma ställe där den nutida skeppssättningen står, och diverse gropar i skeppssättningens stenar, bevisar ingenting de heller, eftersom de kan vara sentida.

”Kläcka idéer” eller såkallat ”inkännande” ska nog basera sig på fakta, innan man baserar dem på något annat…

De påstår för det andra att ordet ”Vi” för helig plats skulle komma av det moderna personliga pronominet i första person plural, alltså vi i motsättning till dem, eller första person singularis = jag.  Detta går emot mer än 250 år av språkhistorisk forskning, och det faktum att vi, på järnåldern stavat ”Vé” inte alls är samma ord, utan härleds ur gotiskans ”weichs” eller helig, som i det nutida tyska Weinachten, vilket också är modern tyskas ord för ”Jul”. Hela uppsatser har skrivits om ”Vi” begreppets vidare innebörd, vilket dessa små ljusblå amatörer eller ”tidsresenärer” inte anar.

Slutligen sluddrar de också till det alldeles, när de påstår att ”Några som helst offer av människor och djur, som förekommer i patriarkatsreligionerna, var ett otänkbarhet här. Detta är inget annat än sliddersladder och bullshit, för bevisligen har man under alla tider delat kött och måltider med gudarna, vilket i helt klart vet från de flesta kultplatser på annat håll i Sverige, och jag förstår heller inte för min del varför det inte kunde ske i nutid, bara man avlägsnar och tar bort skräp och matrester efter sig.

Att Ales stenar var en solkalender, som i sig bevisar det Hedniska 8-ekrade Årshjulets existens, eller fler månatliga blot än dem vid Solstånd och Dagjämningar har de flesta också klart för sig sedan länge – men det är en annan historia. Hedendomen av idag bör hålla sig till vedertagen vetenskap, och inte allehanda ”flum” om gudinne-tro, stenålders-matriarkat och liknande sagor.

Att Solskuggan vid Ales Stenar pekar på fler platser än Dagjämningar och Solstånd, får anses vetenskapligt bevisat.

Det finns 16 observationspunkter för varje halvår, vilket tyder på åtta stora blot, och åtta tidsangivelser halvvägs mellan dem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s