En Torr, Kall årstid..

Såhär års skulle Hedniska Tankar redaktion ha färdigställt det årliga tappandet av björksav, men så har inte skett ännu.  Än råder minusgrader i Mälardalen, och savtappningstiden, som ofta är kort, låter vänta på sig. De Galna Gretorna i pressen och svenska media tjatar helt obefogat vidare om klimatförändringar, något som för det första inte går att observera på kort sikt, och för det andra är det också så att detta år är kallare än normalt, inte alls varmare, i alla fall vad huvuddelen av vårt land beträffar.

Jag känner mig föga inspirerad, detta torra, kalla år. Visserligen erhöll jag för några dagar sedan Vilhelm Mobergs kutlkomedi ”Gudens Hustru” som handlar om kulten av Frej i Värend när det begav sig, och kyla och torka rådde även då, i alla fall enligt Mobergs pjäs. För några dagar sedan rapporterade man i sensations-ordalag om det faktum att polarisarna på Grönland råkat smälta redan på stenåldern, då den mänskliga påverkan på CO-2 halten i atmosfären måste varit noll eller nära noll.

Tidskriften Ny Teknik redogör för det faktum att minst två stora värmeperioder inträffat på Grönland – som då var skogbevuxet och gjorde skäl för sitt namn – inom de senaste 2 miljoner åren, enligt vad de amerikanska Camp Century borrproven från 1966, 1,4 km ned i iskärnan lär visa. Men var detta egentligen något nytt ?

Redan när jag själv gick på universitetet under förra årtusendet var det väl känt att det inträffat minst två större exempel på vad man kallar Transgressioner, alltså negativ landhöjning eller med andra ord höjning av havsytan under de senaste femtusen åren. Höjningen av havsytan kan i sin tur bara ha orsakats av en höjd vattenvolym, vilket bara kan komma av hastig isavsmältning. Det fanns även fyra stadier av större transgressioner i Litorinahavet som hade sina toppar ungefär 5000, 4000, 3500 och 1500 f.Kr. Därefter fortsatte flackare ”vågrörelser” av transgressioner vid 500 före och 500 efter Kr. samt vid 1000 e.Kr.

Anno 7000 fk och 2000 fk steg havsytan i Östersjön med 5-6 meter – och då fanns ingen mänsklig CO2-påverkan alls – Någonsin tänkt på det, kära ”miljövänner” eller om det nu var miljövänster…

 

Och ändå fortsätter de Galna Gretorna tjata och grumsa, istället för att anpassa sig till verkligheten. Vilka tider lever vi inte i !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s