En HÖGVÖRDIG har slutat Twittra…

TT-telegrammen har slaviskt och papegojmässigt skrivits av och kopierats av den svenska pressen. Journalistkåren lägger sig platt, och man kopierar hurtfriskt varandras rubriker rakt av, utan minsta hänsyn till yrkesheder, verkshöjd eller ens press-etiska regler.

Vad föranleder denna rubrikstorm ?, undrar ni kanske. – Jo, det ska jag ta och berätta för er. Sveriges kvinnliga Ärkebiskop, hon med direktöversättningen av det käcka utropet ”Allahu Akbar !” som sitt personliga valspråk, har slutat missbruka sitt Twitter-konto. Det är hela saken, och bara för det måste alla Sveriges yrkesverksamma journalister vika ned sig totalt, och ge ”Svenska” Kyrkan massor av gratisreklam – gärna på heluppslag och löpsedlar.

 

”Spelet är slut – Das Spiel ist AUS – Raus Raus !”

Nu är det förstås så, att Ärkebiskopinnan Antje Jackélen självklart är lite finare, ja liksom lite förmer än oss andra vanliga dödliga. Hon står helt enkelt närmare Gud, och är en mycket mycket bättre människa än alla oss hemska hemska hedningar – i alla fall enligt henne själv. Hon är ju ”Högvördig” säger hon, och endast så och bara så får hon tituleras.

Dessutom är det bara såå alldeles rysligt förfärligt synd om henne, för alla Twittrare på nätet är bara såå elaka emot henne såå – fortfarande enligt henne själv.

Enligt den Högvördigt Högvördiga, så skulle varje försök att tro något annat än vara ett prov på hednisk ondska, samt naturligtvis hat och hot.

Allmän kritik eller en öppen debatt lämpar sig liksom inte för denna Högvördiga person i sin Högvördighet, Amen och Halle-LUU-ja !

Det ärkebiskopliga twittrandet skulle ha utnyttjats i skumma konspirationer, heter det – och därför måste hennes Högvördighet stänga av det Högvördiga Twittrandet, sluta upp med alltihop och och återgå till sin andliga verksamhet – vilket vi väl kan unna henne. Är det inte det som är Kyrkans uppgift, förresten ?

Här och där finns dock fortfarande svenskar med Civilkurage, som vågar säga emot denna självutnämnda ”andliga ledarinna” som påstår, att just hon ensam har rätt att företräda oss alla inför hennes ”gud”. (Hur kan någon gudfruktig person ens ta sig den rätten – förresten ? Är det ens kristligt eller kristet att göra så ??)

Skribenten Michael Williams i Magasinet Paragraf – en branschtidning för Jurister – skriver för dagen såhär, och jag tror därmed inte att han förtalar hennes Högvördiga Högvördighet, lika lite som jag själv:

Byt planhalva

Av Michael Williams 2021-04-08

Ärkebiskop Antje Jackelén tar en paus från Twitter. Jaha, liksom. Det är ju ingen nyhet att Twitter är ett tillhåll för allehanda gaphalsar och att diskussionerna som förs är allt annat än nyanserade. Jag beklagar förstås att en medmänniska råkat ut för sedvanligt hat och hot men man behöver förstå att på Twitter är det vardagsmat. Vissa är förstås mer utsatta än andra. Människor i ”ställning” ligger alltid illa till. Kvinnor och rasifierade likaså.

I Sverige har inte Twitter så stor marknadsandel av sociala media. Utöver galningarna så är det mest proffstyckare, journalister och politiker som är aktiva. Vanligt folk – de som vi oftast vill nå med vår kommunikation finns på andra ställen.

 

Michael Williams är idag den ende, som i svensk press har mod nog att sätta fingret på den springande punkten. Vad gör ”Svenska” Kyrkans kardinalprimas på Twitter ? Ska hon ens finnas där ? För några dagar sedan ifrågasatte jag själv hur ”Kardinalprimasen” under hela sin Högvördiga tid på den ärkebiskopliga heliga stolen inlåtit sig på att försöka styra Sveriges politik, något som inte alls angår henne.

Hon representerar ingen myndighet. Hon är ingen statlig remissinstans. Hon har ingen rätt att försöka avskaffa Riksdagens lagförslag – stödd av en Parlamentariskt vald majoritet – om språkkrav för invandrare, till exempel.

Ändå har samma Högvördiga människa i åratal genom fortsatt med att missbruka sitt Twitter-konto, och det på ett sätt som endast kan jämföras med ex-presidenten Donald Trump i Amerika.

Någonstans måste hon ändå välja sida, någon gång – om hon med trovärdighet skall anses utöva ”andlig verksamhet” – och det är ju det Ärkebiskopar eller Högvördiga Ärkebiskopinnor förutsätts göra – de skall inte vara politiskt verksamma personer.

”Länge LEVE Hans Helighet Påve Franscisus – Han som i BOXNING är en FRISKUS !!” (Yes Box Pope Allright – Capisce ?)

 

Självaste Påven, slutade Twittra för många år sen, då han insåg, att det var honom ovärdigt – eller åtminstone den föregående Påven, inte den nuvarande – och i boxning är det så, att den som sig i ringen ger, får matchen tåla.

Ja du hör ju Antje lilla – DÄR LIGGER DU I LÄ, för se Påven han e helig han, inte bara Högvördig sörru, utan just Helig Helig som Farbror Zebralort – förlåt jag menar Herren Sebaot, för så ska det ju heta.

Kanhända du borde ta råd av Hans Helighet i Rom, nu när Twittrandet gått dig emot, något som icke är behagligt inför Israels Gud, tror jag mig veta. Kyrkans män och kvinnor ska vara andliga ledare, inte världsliga. De ska stå över dagspolitiken, och inte styra hela samhällen, utan enbart styra sina kyrkor och sköta sitt – ehuru det kan vara ”svårskötta pastorat” och getabockars hjord emellanåt.

Själv representerar jag inget Samfund, ingen Regering, ingen Stat, Ingen Herre, ingen Allsmäktig gud.

Jag är blott en Hedning i mängden – men därför en man som förbehåller sig rätten att sjunga ut, att tycka, skriva och ha åsikter – som privatperson och icke såsom Kardinalprimas. Det har hittills kostat mig tre mordhot, en utmaning på duell, ett fall av olaga hot, samt naturligtvis en massa hatbrev, spottloskor på min lägenhetsdörr och lite andra saker, inklusive personer som rent ut på nätet skriver att jag skulle sakna all heder, hur de nu kan veta eller bestämma det – men hör du mig klaga, kanske ? De pratar mest om Heder, som själva ingen Heder har – som min gamla farmor sa, på sin tid.

Ger du dig själv ut för att Twittra, och orättmätigt tror att du via ditt Twittreri likt Trump ska styra vårt lands politik – ja- då får du också tåla ”mothugg”.

Det har alla vi andra fått lära oss. För länge länge länge sen… Idag är en Tors Dag. En vacker Tors Dag.

Vår Kardinalprimas har slutat Twittra, säger hon – och för detta lands skull, får vi hoppas hon håller det löftet – för evig tid, i evigheters evighet amen…

 

4 tankar om “En HÖGVÖRDIG har slutat Twittra…

 1. Är Antje Jackélen samma hagga som utlyste gravfrid i rekordfart över Estonia trotts att de aldrig gjorts över en liknande förlisning förut? Trotts att de anhöriga ville få svar och inte alls ville ha någon ’gravfrid’? Trotts att de ville bärga sina anhöriga? Och som sedan blev befordrad till Ärkebiskop för sin ’insats’? Usch!… den människan har mycket på sitt samvete…

  Hej hedningen! Ebba här igen, förlåt att jag skriver så mycket men jag vill så gärna lära mig om vår nordiska historia och du är så kunnig, till skillnad från de mesta där ute. Så fort man vill lära sig mer och söka på de ena eller de andra får man bara upp tokigheter… ”valkyrior som shieldmaidens”, människooffer, runpåsar, och massa annat trams, blir så himla trött. Jag såg senast igår en norsk kille som kallar sig präst(😂?) och yogi(?) och som skriver om ”sann nordiskt tradition”, enligt honom själv. När de första jag såg var denna bild och text: https://www.instagram.com/p/CMyz8XbHFVc/ var det inte svårt att se att de är en riktig skojjare. Är van vid att se amerikanare bete sig på detta sätt men lite sorgligt att det är en Norrman som sprider sånt här.

  Men det var inte det jag ville prata om utan något helt annat. Jag har nämligen forskat lite i Goterna och deras ursprung, det känns ju som att det har varit allmänt accepterat ända tills väldigt nyligen att de kom från Skandinavien. Och när jag kollar på all bevis som finns känns de som att de överväldigande pekar på att de kom från just skandinaven.
  Jag tänker på jordandes som själv säger det, tillsammans med hans två källor som även de är goter (varför skulle de säga att de kommer från Skandinavien om de inte alls gjorde det?), jag tänker på att hans beskrivning precis passar in på västgötar, östgötar och gutar. Jag tänker på Theoderik som är nämnd på rökstenen. Jag tänker på att gutniskan är de närmsta språket till gotiskan, och de faktum att på island kallar man fortfarande gotiska för ”gutniska”. Och att goter på den tiden, enligt sitt eget språk, borde hetat något i stil med ”Gutr”. Och hur väl jordanes berättelse passar in i Gutnasagan om gutarnas utvandring ur Gotland. Och hur goternas gud var Oden, och de är ju även götarnas gud och de har ju funnits en stor odenskult i Götaland. Och jag tänker på att vissa menar att en av Odens första namn var ”Gaut” vilket stämmer häpnadsväckande bra överens med ”Gautigoths”.

  Ändå finns det de som hävdar att goterna inte har sitt ursprung i skandinaven. Skulle alla dessa sammanträffanden då bara vara en slump? Skulle det vara rena rama super-slumpen att vi har just väst och öst goter i Sverige som också haft Oden som sin huvudgud? Det känns ju helt otroligt. Jag har tittat lite på var de då hävdar att goterna skulle komma ifrån och de känns inte alls tillfredställande, samt att de som förnekar Skandinavien teorin inte alls förklarar alla de kopplingar med Norden som finns. Att ”de fanns handel” med Norden räcker inte för att förklara allt, och sannerligen inte varför deras språk är så nära släkt med gutniskan.
  Vad tycker du? Jag litar på din åsikt. Det vore väldigt intressant om du tog upp detta ämne.

  Mvh, Ebba

  Gilla

  • Tack för en lång och insiktsfull kommentar – tyvärr har jag försummat den här bloggen en aning på sistone, och besvarar den därför först nu.

   Ja, det här med Fru Jackélens konstiga politiska utspel, förstår jag mig som sagt inte på, särskilt sett i ljuset av att Svenska Kyrkan väl ska vara en organisation inom Evangelisk Protestantism, och om den nu utger sig för att vara det, skall den väl inte hylla påvar och sådant vid 500-års minnet av Luthers förkunnelse… andra tokigheter att förglömma

   Norrmannen, eller den självutnämnde Goden så – ja det där med ”handfasting” eller Bondage-ritualer vid bröllop finns ju inte inom Asatron alls, så de Instagram-bilderna kan vi glömma – möjligen finns sådana riter inom modern Wicca eller keltisk hedendom, som jag förklarat under stycket om bröllop…

   Vad gäller Goterna, så har jag absolut för mig att Jordanes talar om Gotiskandza, alltså den gotiska ön, i motsats till Skandza, som var hans namn på Södra skadinavien – som ju troddes vara en ö långt fram i tiden, därför att de kristna Européerna aldrig kom så långt som till Nordkap ellr Bottniska Viken, och därmed aldrig förstod att den Euroasiska landmassan och den Skandinaviska halvön satt ihop.. Om då den Gotiska ön var något annat geografiskt objekt – vad skulle det då vara, utom Gotland ? Teorin att det skulle syfta på Bornholm eller någon av de danska öarna har inte fått många proselyter. Moderna forskares åsikter om Beowulf-sagan – och inte bara Västgöta-skolan vill som du säger koppla Västgötarna till Goterna, och på kontinenten har det alltid varit vedertagen historisk sanning att Amalerna, goternas gamla Kungahus, kom från Götaland, även om svenska historiker alltsedan 1970-talets kulturmarxism utmönstrat allt detta som sagor, liksom Goternas och Langobardernas ”urspungsmyt” enligt Paulus Diaconus.

   Den gotländske amatörforskaren Torne Ganholm, vars böcker rekommenderas, har skrivit mycket om gotiska kopplat till sentida gutniska; och själv har jag gjort den observationen, att Runö-svenskan, en gammal dialekt som fortfarande talas i Gammalsvenskby, Ukraina – där jag ju varit anno 2004 – innehåller mängder av gotiska och gutniska ord omvartannat, fastän den sista generationen Gammelsvenskbybor som talar någon svenska snart är utdöd. Ord som ”Kunungingaz” med tonande z-ljud är både finska och gotiska, och på modern finska finns det också ett ord som heter Taide, som beyder slöjd – men på Gallehus-hornet – från Danmark – nu bara bevarat som kopia – står det med runor, enligt de flestas tolkning ”Ek HlefagastiR horna taidwo” vilket skall uttydas – ”Jag Lägast gjorde hornet” – och det gotiska taidwo motsvarar alltså ett gammalt lånord, som kommit in i finskan. Ganholm skriver också en del om de sista Krimgoterna, vars språk man vet något om på grund av uppteckningar på 1700-talet. På 1830-talet förmåddes den sista Krimgotiska folkspillran att anta islam, och de uppgick i Krimtatarerna – som fortfarande finns nere på Krim-halvön, som nu erövrats av Ryssland – och som du själv konstaterar ”Gaut” och ”Gauta-tyr” är heiten på Oden själv, som goternas store huvudgud – säkert var de goter som utvandrade från Gotland och den skandinaviska halvvön inte många, utan huvuddelen av goterna bodde i Weichsel-bäckenet i trakten av det nutida Gdansk – och var kontinental-germaner…

   En annan bok som tar upp goterna, Götarna och så vidare är Mats G Larssons bok ”Fäder till Sveriges Födelse” som innehåller mycket seriöst stoff – mytforskning och språkforskning tenderar ju ibland att bli lite ”luddig” och diffus, rörande exakta årtal, fynd och historiska sakomständigheter. En minnesvärd utställning, Sösdala-fynden på historiska muséet i Lund, tar upp nya arkeologiska fynd, bland annat av hästutrustningar i svenska stormannagravar från folkvandringstid, och den påverkan från Goterna och den handel som skett – även om det arkeologiskt inte går att påvisa en språklig förbindelse – annat än via Gallehus-hornet, de äldsta runinskrifterna med mera…

   Kanhända skriver jag mer om ämnet, den dag min inspiration kommer tillbaka – för dagen känns den något avlägsen..

   Gilla

   • Tack för att du tog dig tid att svara!

    Jag har för mig att Jordanes skrev; ” Ex hac igitur Scandza insula quasi
    officina gentium aut certe velut vagina nationum cum
    rege suo Berig Gothi quondam memorantur egressi, De
    Goth. orig. c. 4. Meminisse debes, me de Scandzæ
    insulæ gremio Gothos dixisse egressos cum Berich suo rege
    c. 17.”

    Sen går han vidare med att prata om Vagoths (som jag tolkar som gotlänningar med det kan vara fel), Gautigoths (min gissning; västgötar (Odin och björnkult?)), och Ostrogoths (min gissning; östgötar, (vargkult?)), och nämner att de som befolkade Gotiskandza kommer ifrån Scandza. Så att det verkar som att han inte bara pratar om gotlänningar, men det är ett väldigt svårt ämne och svårt att tolka jordanes texter, vilket är anledningen till att jag frågade dig för att du är så kunnig.

    Det var tråkigt att höra att du inte har någon inspiration, för din blogg har rötter som sträcker sig både längre och djupare än vad du kan ana.

    Mvh/ Ebba

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s