En Vårdag vi ska Vårda…

Ta vara på Vårens soliga dagar – Ät lite Bacon varje dag – AV RELIGIÖSA SKÄL…

13 tankar om “En Vårdag vi ska Vårda…

 1. Hej!

  Tänkte fråga dig om du visste vad denna hällristning föreställer:

  Jag har nämligen sett en hel del anti-skandinaviska sidor använda just den i propagandasyfte mot vår kultur, och jag vill gärna veta om den betyder det de säger att den gör.
  Och när jag ändå har uppe ämnet så undrar jag om du har någon sida eller bok som är trovärdig när det gäller att tolka hällristningarna. Vissa är väldigt tydliga, Gred och Frej, Tor och hans vagn, plogen med björkruskan etc, men andra har jag väldigt svårt att tyda.

  Hoppas allt är bra med dig,
  Med vänlig hälsning, Ebba

  Gilla

  • Jag ifrågasätter om den aktuella ristningen alls är från Norden. Enligt min minnesbild kommer ristningen från Val Carmonica i Norditalien, där det finns en ristning med detta motiv. Carl Johan Rehbinder, som är utgivare av den aktuella bloggen, är visserligen en rolig friherre eller på engelska Baron, men inte alltid en trovärdig källa. Jag skulle rekommendera Åke Ohlmarks hällristningarnas gudar, som visserligen är från 1960-talet, men en bra introduktion till forskningsområdet. För övrigt har vi ju också det kända ”brudparet” från Tanum, som med ”yxmannen” placerad strax invid dem tolkats som ett crime passionel, som fransmännen säger, eller ett äktenskapsdrama. Det finns till och med de tolkare, som sagt att hällristarna ibland medvetet avbildade avskräckande motiv, eller vad vi skulle kalla fall av tidig ”senasations-journalistik” över uppseendeväckande tilldragelser. Just den teorin är mycket svårbevisad, men inte så mycket tokigare än vad som nyligen påståtts på andra håll..

   Gilla

   • Tack för svar.
    Aha… ja det kan ju säkert stämma, jag har sett detta motiv både i böcker, bloggar, och på twitter, där jag följer: https://twitter.com/LiguresA (han är ett geni på genetik och kan lätt bekräfta dina tankar om samer tex, han har även sett att ”the Pict genome” alltså picterna, de första människorna i Storbritannien som byggde Stonehenge, är exakt densamma som den skandinaviska. Det går alltså inte att skilja dem åt. Och läser man på om doggerland och haplogroup I1 så förstår man hur det hänger ihop och hur verkligt gamla skandinaver är). Och på hans sida var det en som skulle mopsa sig i kommentarsfältet och la upp den bilden på hällristningen. Så jag har bara antagit att den fanns i Bohuslän.

    Gilla

 2. Kollade upp Åke Ohlmark (tusen tack för tipset), och han har fått en hel del kritik för att man menar att det inte går att koppla hällristningar från bronsåldern till asatro då man menar att den uppkom först på vikingatid. Vad har du för tankar om det? Jag känner att den nordiska tron borde ha en röd tråd hela vår historia (med kristendomen som enda undantag) från stenåldern, i princip, till nutid, men jag har ingen bra ”comeback” eller bevis mot deras kritik.

  Ber om ursäkt för mina (alldeles)för många inlägg,
  Ebba

  Gilla

  • När det gäller en del ristningar, med hammarlyftande gudar, samt spjutförsedda, enögda figurer kan det knappast vara fråga om några andra gestalter än Tor och Oden – och även om alla ristningar från Bronsålder inte är lätta att tyda, finns det som du säger en stor kontinuitet.. Hällristningslitteraturen, och den bok jag nämnde kan vara ett stort tips…

   Gilla

   • Åkes bok är beställd och ska köpas in av mitt lokala bibliotek. Har även sett till att det har försvunnit lite om samer (varför ska vi ha det i halland?) och nu ligger det istället informationsblad till allmänheten om Fjärås bräcka. Jag är lite mark inärheten och ett mål för framtiden är att där skapa en hednisk begravningsplats. Värdig och vacker och utan trams.

    Finns det några runstenar, arkeologiska fynd, eller andra hällristningar som kan stänga glappet mellan vikingatid och bronsålder? För isåfall är det ju enkelt att peka på att det faktiskt föreställer Tor och Oden.

    Gilla

   • Hej igen, Ebba – och tack för ännu en kommentar…
    Ja, någon samisk befolkning har nog aldrig funnits i Halland, men snart sägs det väl av en viss forskare att Samerna uppfann också Bessmer-processen, nu när han anser att järnhanteringen skulle varit deras sak, eller så skrivs det väl att Skiftnyckelns Uppfinnare, Mått-Johansson från Västergötland, ”i själva verket” var Sydsame – eller som det nyligen hette – Skogssame.

    En hednisk begravningsplats vore verkligen något inför framtiden, och om Länsstyrelsen kunde godkänna den, vore det ännu bättre. Hade tidigare i vår tänkt skriva något om Havängs skjutfält, som tydligen blivit en av de mest använda platserna för utspridning av aska i icke-kristna begravningssammanhang överhuvudtaget – men en begravningsplats, som enbart är till för Asatroende, skulle onekligen fylla sitt syfte.

    Det klassiska exemplet på Gudarnas närvaro i bildvärlden är ju annars Gotlands bildstenar från Folkvandringstid och Vendeltid – de står ju mitt emellan bronsåldern och vikingatiden…

    Gilla

   • Jag trodde inte att jag kunde ogilla samerna ännu mer än vad jag redan gör, men när du skriver så får du mig verkligen att må illa.. 🤢 Det värsta är att det nog bara är en tidsfråga ja… får hoppas att de till slut går för långt och att folk tröttnar…

    Gilla

   • Nåja, egentligen är jag en vän av samekulturen och samisk hedendom i och för sig…Det är bara det att när kulturell identitet övergått till separatism, eller någotslags tendens till krig emot riksenheten, som jag säger stopp..flera kulturer och folkgrupper kan existera i samma land, men som sagt – håller med dig i princiip

    Gilla

   • Jag förstår vad du menar men jag kan inte se att den typen av same som du beskriver existerar längre.
    Nu handlar allt om industriell rennäring med fyrhjulingar (som de kör sönder skogen med, det skulle inte en hedning göra), helikopter, och lastbilar, koltbärande (inte för att de är stolta över sin identitet, för då skulle de vara ärliga med sitt ursprung, tänker på deras egen utvandrings berättelse från Finland från 1600-talet, utan endast för att särskilja sig), och framförallt ett stort förakt mot svenskar och skandinaver. Jag vet inte om du såg programmet som gick på SVT för en eller två veckor sedan då en reporter från SVT intervjuade en samisk kvinna. Han frågade henne hur det kändes att vara same, och hon frågade honom hur det kändes att vara kolonisatör. Det är på den nivån det ligger nu. Jag har inte sett eller hört en enda same som utöver riktig hedendom.

    Jag håller med dig i princip allt du säger men det här med att det kan existera olika kulturer i samma land håller jag tyvärr inte med om. Därför att det alltid slutar i någon slags tävling om vem som är ”mest förtryckt”, dvs att det alltid blir minoriteter mot majoriteten tills majoriteten går under.
    I slutändan blir det lugnast med ett folk, ett land, en kultur, under en nation. Med det klart att till exempel svenskar och norrmän kan bo ihop tex, det krävs att man är väldigt lika och framförallt på samma intellektuella nivå.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s