Historiska Media eller Hysteriska Förnedria ? En bok jag INTE kan rekommendera, och en annan – som kanske är läsvärd…

Det oberoende förlaget ”Historiska Media” i Lund säger sig vara ett fackboksförlag, som ger ut seriös historisk litteratur. Men ibland undrar jag faktiskt vad detta förlag håller på med. Caesars Hustru får givetvis inte misstänkas, det har Professor Dick Harrison  och den gudomlige Julius själva sagt – och såklart håller jag med.

Men – när det gäller romaner som bara sprider kristna fördomar, struntar i att ta hänsyn till kända historiska fakta och som skildrar våra förfäder och deras kultur som rena barbarer eller idioter, vad ska man säga då ? Varför skall sådant alls utges, och framförallt på vad som skulle vara ett kvalitetsförlag ?

Nu kan det i och för sig hända att jag har fel, eftersom mitt hårda omdöme här gäller en bok jag inte läst, och inte heller tänker läsa. Jag utgår bara från den ”blurb” – som det engelska uttrycket lyder eller förlagspresentation och ”baksidestext” som förlaget själv råkat skriva. Och som jag många gånger skrivit – livet är alldeles för kort för att läsa dåliga böcker..

I Offergudar möter vi de båda kungar som under mitten av 800-talet är kända i Svitjod. Kung Björn i Birka och på Alsnön, och hans bror kung Anund i Uppsala. Björn har handelskontakter med de kristna söderöver, medan Anund är dåtidens störste blotare. Konflikterna mellan bröderna får katastrofala följder, och när huvudpersonen Rindi tvingas att utföra en bestialisk blothandling, blir hennes asatroende mor Saga rasande.

Gör inte dig själv till ett viljelöst OFFER för fördomar och kristen propaganda ! Läs INTE denna bok !!

Här har vi det – de kristna fördomarna och skitsnacket i sitt nötskal. Asatroende sysslar med ”Bestialiska blothandlingar” som i Adam av Bremens skräckskildringar från ett Svitjod han aldrig såg, aldrig besökte och aldrig var ögonvittne till. Dåliga skildringar i stil med HBO ”Vikings” och annat kommersiellt skräp – när inte ett – såsom i ett enda – bevis för människo-offer från Vikingatid och 800-tal föreligger i Svensk arkeologisk litteratur trots över 120 års träget forskningsarbete – rätta mig gärna om jag har fel.

Vidare är bilden om att Svitjod, Sveaväldet eller Sverige inte skulle ha varit ett enat land på 800-talet, utan styrt av pastorala ”småkungar” – var och en i sin bygd – gravt felaktig. Jag rekommenderar att ni istället läser vederhäftiga, vetenskapligt underbyggda böcker som Mats G Larssons ”Färder till Sveriges födelse” som slår fast, att Sverige var ett enat rike under en enda kung redan på 500-talet.

Nu skriver visserligen Rimbert i sin ”Vita Ansgarii” att det fanns en konung Anund, som inte var hednisk utan som med de kristna danskarnas hjälp försökte plundra Birka efter att ha blivit fördriven från sitt land – han återkom med 21 danska och 11 egna långskepp, och han är troligen den person som hette Anund Upsale och var född 792, enligt tillägget till Hervarar Saga, så viss verklighetsbakgrund rörande just denna detalj i romanen finns. Björn på Håga, däremot, var bror till kung Anund, och styrde ensam hela riket intill sin död. Redan i Tacitus Germania står det skrivet, att Svionerna ytterst i Norden bara har EN ”Rex” eller kung, och inte flera.

Det är också att göra våld på historien och källorna, om man skriver att Anund var en ivrig blotman, när han i själva verket fick hjälp och stöd av de kristna – och Björn var heller inte så kristen av sig, men hans misstag att släppa in Ansgar i riket, fick Birkas hela befolkning sota för – i form av utplundring och överfall…

Rörande Adam av Bremen och hans kristna trams, är det ju konstigt att inga seriösa historiker tagit upp det faktum att han skriver om Hundhövdade människor i Hälsingland, ”Akefaler” eller huvudlösa personer som bor i Norrland osv direkt före sin berömda passus om Uppsala-templet, där en dansk man – vars namn mystiskt nog aldrig anges – skall ha sett ”kroppar” hänga i ett träd – och i meningen direkt före, står det att det rörde sig om hästar och hästslakt – men ändå har hela vårt svenska folk matats med lögnerna om ”blodiga människo-offer” i småskola och lågstadium, hela generationer igenom – trots att det inte finns något stöd för det i arkeologin och källorna.

Hur Norrlands och Hälsinglands invånare såg ut enligt Adam av Bremen, partisk ”Missionsbiskop” och sin tids Ayatollah Khomeini…

Agneta Arnessson Westerdahl, som skrivit den aktuella boken, är en person jag träffat på i den hedniska Världen tidigare, och jag vill understryka att jag inte har något emot henne på det personliga planet, nej inte alls. Jag fick ett exemplar av hennes första bok, Sagas Krönika eftersom jag enligt författarinnan förväntades skriva idel positiva saker om den, men nu är det tyvärr så att mina åsikter inte är till salu för pengar, och de kan heller inte köpas med gåvor och smicker.

Fungerar som ungdomsbok, men har tydlig bias och ger en sned bild av den tid den vill skildra

I den boken förekommer åtskilliga överdrivna och mycket hatiskt skrivna scener, som sannolikt är tillkomna för att förnedra våra förfäder, och allt vad Nordisk kultur heter. Det talas om gigantiska slavmarknader nära Öckerö och andra öar på den svenska västkusten, där författarinnan tror att människor skulle ha pinats i stora burar – något som saknar all grund i både arkeologin och verkligheten. Hon beskriver skeppare på drakskepp som med berått mod skulle leda sitt eget manskap in i döden och segla skeppen i kvav, och för övrigt har Fru Westerdahl en ganska underlig syn på Vikingatidens män, efter vad jag märkt – förutom alla de kristna fördomarna.

Den gången skrev jag till henne att genast sluta upp med sådant där efter vad jag minns- hon är utbildad osteolog till yrket, och visst inte oklok; men jag ser dessvärre att hon inte lytt mitt råd, utan förgrovat sin prosa ytterligare – och det är synd. Hennes personkaraktäristik var god nog i den första boken, och visst behärskar hon konsten att skriva ett spännande äventyr för ungdomar, så alldeles utan skönlitterära förtjänster är hon inte – men som helhet – Nej USCH !

Jag blir bara så trött” som en kamrat från Örnsköldsvik en gång sa.

Läs DENNA bok istället, så har ni god underhållning i hängmattan för sommaren – UTAN kristet tjafs !

En bok jag däremot oreserverat kan ställa mig upp och rekommendera är den ni ser ovan Gardar Gåtlösaren” av Bertil Falk – som jag också känner till sedan förut – i ytterkanten av min bekantskapskrets – är nominerad till ”Årets Deckare” av mångårigt bekanta DAST Magasin, som inte precis lär vara en okänd tidskrift för alla deckarvänner.

Den fiktive huvudpersonen är Runristare, blotgode, teckentydare och spåman, och förstår sig på varjehanda. Han löser sina deckargåtor i en vikingatida Frans G Bengtsson-värld med deduktiv logik och skarpsinne, likt en Sherlock Holmes före Sherlock – och det är för det första ett originellt tema – och för det andra något som UPPMUNTRAR läsarnas tankeförmåga, och inte drar ned eller besudlar den.

Let us keep our narrative STRAIGHT and our history CLEAN ! (tavla av Mariusz Kosik, Polsk konstnär)

Huvudpersonen hamnar så småningom i Bysans, där han avslöjar en falskmyntarliga, och håller denna bok vad den lovar, skulle väl också Mats G Larsson eller min okände vän Paulus Indomitius – som ju tecknat många Byzantiska motiv – med behållning kunna läsa den.

Betänk nu det, Ni Hedna och Ni Ludna, samt SKÖTEN EDER !

11 tankar om “Historiska Media eller Hysteriska Förnedria ? En bok jag INTE kan rekommendera, och en annan – som kanske är läsvärd…

   • Enligt uppgifter hade bodde Svend i Sverige hos Anund Jacob under en lång tid. Han var också god vän med Adam.

    Gilla

   • Jo, det är riktigt – men uttalandet om ”Templet” tillskrivs inte honom, utan en helt anonym, påstådd person vid hovet som skulle ha varit i Svearnas land – och den personen har aldrig identifierats. Troligen är han bara kristet hitte-på, uppfunnen av en Missionsbiskop som själv hade allt att vinna på att svärta ned Sverige och den hedniska tron, bara för att kristendomen skulle framstå i ett bättre ljus, och det har flera med mig redan konstaterat..

    Gilla

 1. Det är en sak jag vill ta upp med er hedningar.

  Ni beskriver kristendomen som en inträngling bland vår folk, men det stämmer inte.

  År 701 f.Kr. gick Assyrien till anfall, varpå tio av Israels stammar försvann ur historien. Dessa stammar har forskning återfunnit i den vita rasen. Svenskarna är stammen Asher, norrmännen är stammen Naphtali och danskarna är stammen… Dan. Dödahavsrullarna hävdas beskriva Guds äkta israeliter som vita i hyn och rosiga i ansiktet, vilket endast passar in på oss vita européer.

  Det var våra blonda förfäder som Mose förde ut ur fångenskapen i Egypten, och som slöt förbund med Jesus Gud långt, långt innan asatron existerade. När Sverige kristnades för tusen år sedan, hade vårt folk äntligen hittat hem igen.

  Rätt skall vara rätt. Ni hedningar gör fel när ni beskriver kristendomen som en främmande ockupation, när den egentligen är en välkommen återförening med vår äkta identitet, tillhörighet och härkomst. Det är faktiskt asatron som är den främmande nykomlingen, folktrons sentida villfarelse.

  ✝ Pax vobiscum 😇

  PS: Vi kristna möter en ständigt förnyad ström av påminnelser om verkligheten bakom vår tro, såsom bevittnade änglar och gråtande mariastatyer. Men hedniska andeväsen märks aldrig reellt — som om de inte funnes alls.

  Gilla

  • Var och en må väl bli salig på sin tro, lär det heta. Men finns då inte åskan ? Där ser du Tors kraft, och den är reell så den förslår. I stormen och vreden, ser du Oden, och att Freja eller kärleken existerar, råder det nog ingen tvekan om. För övrigt, exakt vilka passager i Döda Havsrullarna eller Qumran-sektens profetior syftar du på, och vilken är den ”forskning” som bevisar existensen av en ”vit ras” ? Resonemang om haplogrupp A vore mera fruktbart, men någon koppling till Mellersta Östern har jag för min del aldrig sett..

   Gilla

   • Tack för ditt svar.

    Du skriver: ”…någon koppling till Mellersta Östern har jag för min del aldrig sett”
    Var tror du våra förfäder levde under istiden, om inte kring Medelhavet? De drog sig norrut i takt med inlandsisens tillbakadragande. Det är fullt möjligt att våra förfäder har levt i Levanten under en längre tid än de har här uppe i Skandinavien, då istiden pågick under 100.000 år, men upphörde för endast 10.000 år sedan.

    Många vill tysta sanningen att vita européer är de äkta israeliterna, och att Israels judar bara är edomiter. Judiska intressen hotas av ett totalt grundskott mot det judiska narrativet.

    ✝ Pax vobiscum 😇

    Gilla

   • Jag är litet överrumplad över att du inte direkt är med på att vita européer är de äkta israeliterna, eftersom det är så självklart i min närmiljö. För att hjälpa dig bli mer bekant, bifogar jag följande länk: https://youtu.be/-_pBwpOoLo0

    Vårt svenska folks urgamla band till Jesus Gud är en viktig bakgrund också för er asatroende. Ur ett kristet perspektiv är den hedniska tiden en parentetisk villfarelse.

    Gilla

 2. Pingback: Historiska Media eller Hysteriska Förnedria ? En bok jag INTE kan rekommendera, och en annan – som kanske är läsvärd… | Varjager's Weblog

 3. Discalimer: jag har inte läst Offergudar.

  My message är iaf att Historiska media förtjänar ris och ros. Min åsikt är: deras böcker är i regel OK, men knappast mer. Stelt skrivna, utan feeling. ”Macliterature” i historieboksform.

  Gilla

 4. Pingback: Debatt: kristendom vs hedendom & asatro – TLarsson64SE Privatspaning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s