Lofn – det omöjligas Asynja

Engelskspråkiga forskare begår ofta misstag, och svenska Wikipedia innehåller ofta felaktig information, som rakt av ”plankats” från engelskspråkiga sidor på nätet, utan förståelse eller eftertanke. Detta blir tydligt när man studerar Lofn, Asynjan vars namn betyder löfte eller tillåtelse, alltså Lov – och hon är aktuell nu såhär till skolloven. John Lindow, en amerikansk professor, har blandat ihop hennes namn med Lov i betydelsen lovtal, efter att ha konsulterat ett antal norröna lexikon, men hennes rätta väsen klarnar genast, om man läser Gylfaginning..

Lofn enligt en modern illustration

Lofn har förmågan att få män och kvinnor att få varandra, skriver Sturlasson, även under förhållanden där det syns helt omöjligt, eftersom hon som en av Friggas tärnor inverkar på den senares beslut. Hennes namn kommer kanske av lögum ok lofum, lag och lov – och allt som är lovligt, kan alltså Lofn göra möjligt – hon har inte bara förmågan att underlätta kärleksförhållanden, utan tingens förhållanden i stort – och inför Midsommarbröllopen, och allt det andra, kan det vara bra att som mången hedning minnas Lofn, och hedra henne genom blot..

4 tankar om “Lofn – det omöjligas Asynja

 1. Kan allt tycka,
  att du är lite vrång mot oss trogna och trägna,
  dina läsare ibland. Vi som endast vill lära.
  Men tycker om dig ändå,
  så här ska du få något annat gnaga på.

  Säg mig nu, snotr maðr,
  du ludna och du hedna,
  vad tistill, mistill, och kistill kan betyda?
  Ge mig svaret med fulla bokstäver.
  Och kan du även säga mig,
  namnen på de sex männen?

  Gilla

  • Tistill… formeln betyder ju tistel, mistel och (liten) kista, vilket är ett slags förbannelse- eller skyddsformel från Ledbergsstenen, och dessutom finns den på en annan stn i Danmark – se här https://www.raa.se/app/uploads/2014/11/09.Runstenen-Ledbergs-kyrka.pdf på stenen finns fem mansfigurer, tror jag – så gåtan om sex män lämnar jag walk over på… Det slår mig dock att Fulla, friggs förtrogna eller Aeskimö, har ett slags ask eller kista – och att det står ”njut du kumlet” på den danska stenen, varför det nog mest är fråga om en formel för skydd, och för at tbinda den döde vid graven

   Gilla

   • Så kumlet är gravölet? Men varför skulle man vilja binda den döde vid graven? Man ville ju ”vidare” till nästa värld.
    Men vad representerar då tisteln misteln och kistan? Eller är det endast ett roligt rim som är ledtråden till gåtan och har inte någon ytterligare betydelse?

    Gilla

   • Föreställningarna om livet efter detta och gengångare har alltid varierat. Hamn och Hug går vidare, enligt de flesta, men ”lit” eller kropp blir kvar, och kan om det gäller hugstarka individer ”gå igen”. Misteln är ju svagt giftig, och en växt med egendomlig livskraft, eftersom den är städse grön året runt, och tisteln vass, så tillsammans med kistan blir de en bra symbol för ”draugen” eller vad som är kvar efter den döde, en gengångare – så tolkar jag strofen..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s