Polska Arkeologer hittar fynd från Truso, och Stormningen av Paris..

Det faktum att Vikingar från Norden intog Paris – år 845 – är nu mest känt via dåliga amerikanska Tv-serier om Ragnar Lodbrok och hans söner, som låter staden Uppsala ligga bland höga berg, och flera andra faktamissar, felslut och fadäser. Men nu har Polska arkeologer hittat numismatiska bevis, sade sajten ATI för tre dagar sedan.

112 frankiska silvermynt har hittats nära den forntida staden Biskupin – nu stavad Biskupiec, och eftersom de är närapå ocirkulerade och präglade bara några år före stormningen av Paris, känner sig arkeologerna via fyndomständigheter och annat helt säkra på att mynten måste kommit dit från den Vendeltida och Vikingatida handelsstaden Truso eller Troså – vars namn är nästan identiskt med Trosa – i Sverige – namnet betyder ju ”åmynning”.

Truso var en stor stad redan år 650, och redan då koloniserad av Gotländska köpmän. Hit kom också Goterna innan dess, och staden har nämnts som en av ändpunkterna för den Polska-Litauiska bärnstensvägen – som också går förbi Biskupin. Tidigare har man också hittat nästan identiska mynt från Paris i Truso, som visar hur vida vikingarnas handelsförbindelser var – män som var med om stormningen kan mycket väl ha varit danskar, norrmän eller skåningar, som kommit förbi handelsstaden – och man lär också ha hittat en solkompass av älghorn i Truso, alltså en sorts pejlskiva, vilket påståtts tyda på norsk närvaro där.

Allt som allt betyder upptäckten ett litet spår på vägen till Goternas ursprung i Sydsverige, den urgamla bärnstensvägens betydelse, och hur vikingatidens handelsrutter följde i spåren på de rutter, som redan var väl kända, fasta och etablerade under bronsåldern och den senare järnålderns början. Tacitus nämner, att romerska handelsmän skulle ha tagit sig till en stad vid Wislas eller Vistulas utlopp i Bärnstenshavet eller Östersjön, och denna kan mycket väl ha varit Truso, eller en av dess direkta föregångare…

Truso enligt en rekonstruktion på ett Polskt museum.

Men på tusentalet kom de kristna, i form av tyska korsriddare och Biskop Absalons danska anhang. Då brändes både Jomsborg och Truso till kalla kol, liksom alla de andra Polsk-Nordiska handelsstäderna längs Östersjökusten, och så blev där ett slut på handelsförbindelserna mellan Norden och Polen – Hansan tog över – och så började Polens elände, fram till den dag då det nästan utplånades från kartan, delat mellan Preussare, Österrikare och Ryssar.. Polska arkeologiska tidskrifter har också berättat om nyheten..

2 tankar om “Polska Arkeologer hittar fynd från Truso, och Stormningen av Paris..

  1. Vad tror du om teorierna att de slaviska venderna egentligen var slaviserade vandaler, dvs de germaner som blev kvar i området efter folkvandringarna och assimilerad med en invandrande slavisk aristokrati?

    Gilla

    • Det är en fullt rimlig teori. Efter att Goterna invandrat, nordiska köpmän kommit dit i olika perioder, och vi också haft västslaviska folk som Kassjuberna och Pomrarna i trakten – den tyske nobelpristagaren Günter Grass, som var uppvuxen i Danzig, skrev mycket om dem – plus dessutom Baltiska folkgrupper som Litauer och andra i närområdet till Truso, var nog dess befolkning och därmed de som kollektivt kallades ”vender” hos Saxo och andra författare nog en lös allians av alla dessa, sinsemellan olika stammar

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s