Medan SVT ägnar sig åt Disneys ”Loki” och en protest som samlat 100 000 namnunderskrifter (se föregående inlägg) kan vi alla notera att det finns viktigare frågor än så, som Statstelevisionen SVT i Sverige INTE rapporterar om.

En av de allra viktigaste frågorna denna sommar, är hur det ska gå med FN-organet UNESCOs Kulturminnesskydd på global nivå, bestämmelser som snart kanske kommer att urholkas och sättas ur spel för alltid. I Storbritannien diskuterar man just nu genomförandet av ett vägprojekt, som kommer att innebära att en motorväg med tillhörande tunnlar kommer dras rakt över Salisbury plain, en av Världens allra mest intressanta områden för förhistorisk arkeologi, och då kommer inte bara Stonehenge utan hela Europas gemensamma kulturarv att drabbas.

Mer än 205 470 personer har skrivit på ett upprop om att rädda den känsliga kulturmiljön på Salisbury Plain i södra England från Motorvägen – men det skriver SVT inte ett enda ord om. Alternativa vägdragningsförslag har heller inte saknats – visserligen är det i så fall tal om en omväg på ca 5-6 minuter längre körtid och ca 4-5 km längre vägsträcka, men det är ändå en bagatell i sammanhanget, eftersom UNESCO:s bestämmelser annars hotas – och i så fall blir det fritt fram för infrastruktur-projekt och vägbyggen rakt genom Egyptens Pyramider utanför Kairo, att bygga om Taj Mahal till spårvagnshållplats, och likt Talibanerna i Afghanistan jämna alla Buddha-statyer med marken.
25 Juni i år avslutades en Hearing, öppen för allmänheten i London. Centrala Myndigheter på nationell nivå, som tidigare uttalat sig kritiskt om vägprojektet, kan välja att avbryta det, och lyssna till förnuftets och allmänhetens röst, liksom alla de forskare Världen över, som är för ett bevarande. Domaren, the Right Honorable Justice Holgate, har nu beslutat att tillämpa en sk ”Reserved Judgement” vilket innebär, att det inte kommer fler publika uttalanden i saken, innan dom har fallit – och det kan dröja hela sommaren eller flera månader.
Låt oss hoppas på det bästa, trots det krångliga Brittiska Rättssystemet, som till stor del bygger på såkallad Sedvanerätt eller Prejudikat, som kan vara hundratals år gamla; och som därför har föga tillämplighet på dagens motorvägar. Alla detaljer i saken är förvisso inte kända av mig, men hoppas på rättvisa och att internationella regler och avtal slutligen respekteras, kan vi alltid.