Jodå…Skyterna var blonda…Och Indoeuropéer…

Nu byter jag ämne för ett tag, och lämnar den tragiska nutiden och kristendomen bakom mig. Bloggen ”Det Goda Samhället” som jag fortlöpande läser, visade genom sin medarbetare Eddie Råbock alias Mohamed Omar (före detta islamisk fundamentalist, men numera fullständigt botad genom svensk HEDENDOM…) för någon dag sedan att Skyterna, detta folkslag som länge varit populärt inom arkeologin, faktiskt var blonda, blåögda Indoeuropéer.

Skyternas rike, ca 700 före vår tideräkning till första århundradet efter år noll…

Detta har man egentligen alltid känt till, eftersom redan Herodotos, den grekiske hävdatecknaren som räknas som all västerländsk historieskrivnings fader, med bestämdhet hävdar att Skyterna påfallande ofta var blonda och blåögda. Han säger också att de begravde sina döda i gravhögar, och att de badade bastu, vilket också de Nordiska folken alltid gjort. En del av dem var också rödhåriga och hade grå ögon – rödhårighet kan bara uppträda hos personer, vars upphov i tre släktled bakåt samtliga haft blont hår, eftersom det styrs av en recessiv gen – och även Hippokrates och andra grekiska läkare samt tiotals antika källor förutom det beskriver Skyterna som ljushåriga.

Ändå har man försökt fumla bort dem, och göra dem till orientaler som mongolerna, bara på grund av att de kom österifrån, och från de Indoeuropeiska folkens urhem i Altai, vilket språkhistorikerna redan identifierat. Nu visar den iranske genetikern Razib Khan emellertid, att Skyternas DNA till 90 % var indoeuropeiskt, även om de ibland också upptog enstaka asiater bland sina egna. Saken är långtifrån betydelselös ur Iransk synpunkt, eftersom Partherna, den civilisation som efterträdde Perserna, genom hela sin existens fick slåss mot norrifrån invaderande Skyter till häst.. Ibland har Iranska forskare hävdat att Skyterna skulle vara från Iran, trots att det i själva verket förhöll sig tvärtom, och Iran koloniserades av Skyter, inte omvänt.

Ryska och Ukrainska forskare har också försökt hävda, att både Skyterna och deras efterträdare Sarmaterna – som dök upp som romerska allierade, med kavallerister klädda i fjällpansar – skulle ha varit någotslags ”proto-slaver” – fast det nu är slutgiltigt motbevisat. Under lång tid – ända sedan 1950-talet – har forskare också sett ett klart samband mellan Oden som ryttargud, införd under de första århundradena enligt vår tideräkning, och Skyterna nere i Ukraina, med Goterna som kulturförmedlare upp till våra trakter i Norden. Alla dessa teorier har inte gått att bevisa rent arkeologiskt eller vetenskapligt, men nu får de ökat stöd.

Skyternas föregångare i form av den sk ”Kurgan-kulturen” i Ukraina sätts av några forskare som upphovet till alla senare stammar av Indoeuropéer, men det vill jag själv låta vara obevisat, även om det är en intressant hypotes.

Sant är emellertid, att de äldsta gravhögar man hittat i Ukraina är från denna tid, och att Skyter (och Goter) levde i högsta välmåga i trakterna norr om Svarta Havet, intill den flod som Herodotos kallade Borysthenes eller Dnejpr, som rann upp i en nejd inte långt från ett nordligt hav, där det snöade så ymnigt att det såg ut som om stora fjäderbolster dalade ned genom luften, enligt samma grekiska källa.

Skål för Sarmaterna och hurra för Svealand, hurra för Götaland, och hurra för Potatis-land, som ger oss BRÄNNEVIN !

I Ukraina drack jag själv en gång det utmärkta ölet ”Sarmat” tillsammans med Ukrainare, som svor på att Germanfolken måste härstamma från Sarmater och Skyter, men det tillskriver jag rusets inverkan..

Sela. ”Hvetdud I aen, edha Hvat ?” – Veten I än, eller Vad ?

Skyter, som de såg ut enligt grekiska vasmålningar från 300-talet

2 tankar om “Jodå…Skyterna var blonda…Och Indoeuropéer…

  1. Pingback: Jodå…Skyterna var blonda…Och Indoeuropéer… | Varjager's Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s