Efter Alvablotet – Ännu ett läsarbrev

Läsarbreven ill hedniska Tankar denna höst är fler än någonsin – och mycket talar för att när de Asatroende i Sverige väl får sitt första Gudahov – vilket bara är en tidsfråga, så kommer det att hända saker – alla de cirka 5000 organiserade hedningarna i Sverige är nära att uppnå en ”kritisk massa” som signaturen Matthias framsynt konstaterar…

Läste ditt inlägg om begravningar och ville dela lite info du kanske redan har, men utifall att. Jag läste på lite om det iom att jag blev nyfiken på möjligheterna att startat ett Gudahov som skulle tjänstgöra med begravningar förstås. En del matnyttigt har framkommit tycker jag.
Om begravning. Lagen säger att Huvudmannen ska vara ansvarig, men denne Huvudman är inte nödvändigtvis Svenska Kyrkan utan något varje kommun kan besluta att leja. Det intressanta här är att Stockholm gör så. De hyr in Kyrkan för att utföra tjänsten, vilket innebär att om någon annan aktör kunde leverera samma tjänst skulle den kunna ta rollen. Det roliga är förstås att det skulle underminera Kyrkan både ekonomiskt, då avgiften går dit samt urholka ”sjäkvklarheten” med att begravningsceremonin och vidare andra ceremonier ägs av de kristna. Slutsaten blir att om det fanns ett Hov skulle en griftegård vara given och då blir det ett självfödande system där andra livsritualer såsom bröllop o.s.v. skulle hållas där.
Allmänt tror jag att mycket handlar om att ifrågasätta ”självklarheter” liksom Humanisterna gör som du påpekar. Livsritualer såsom bröllop och begravningar ägs inte av någon religion utan religionen åker snålskjuts på den för att skapa legitimitet åt sig själv, men bandet är bräckligt. Det handlar om övertygelse.
Mvh
Mattias
Så långt en av våra läsare, och för egen del håller jag med. Varför skall det egentligen finnas ett begravningsmonopol, och varför skall Stockholms Stad hela tiden bjuda in just Svenska kyrkan, när detta samfund snart inte längre har någon majoritet av befolkningen som medlemmar ? Vore samhället verkligen så multikulturellt som det förutsätts vara, skulle fler samfund – inklusive sekulära sådana som Humanisterna och även vi Hedningar vara välkomna. Man brukar ofta säga att begravningar och begravningsceremoniell är den ritual i samhället som ändrar sig långsammast av alla – men hur väl stämmer det egentligen ? Tiden är kommen för handling, och kan de hedniska samfund som finns i dagens Sverige inte leverera, så kommer här uppstå något nytt..

5 tankar om “Efter Alvablotet – Ännu ett läsarbrev

   • En idé vore ju att appropriera det kristna tillvägagångssättet -> eftersom de har satt upp kyrkor på hedniska kultplatser så kan väl vi hedningar köpa de kyrkor som säljas ut och göra om till gudahov? Ansvaret över existerande griftegårdar kan vi gärna ta på oss.

    Kyrkobyggnaden i sig är en efterapning av romerska tempel, om man bortser från klocktornet. Så vi hedningar behöver inte känna någon skam för rummet som sådant. Ner med klocktornet och låt innandömet renas med eld så att våra hedniska gudar åter kan välkomnas in.

    Gilla

   • Absolut borde detta göras – och kanhända kommer det inom en snar framtid… Sedan detta med kyrkobyggnaders arketektoniska upphov – i princip har du rätt, Anders – men den romerska Basilikan, som de första kyrkorna utvecklades ur – var en samlingssal, en saluhall eller en ordersal – kejsar Hadrianus Basilika i Trier eller Augusta Trevenorum – som faktiskt var huvudstad i det romerska riket, och alltså kejsarens egen tronsal är ett bra exempel – det var inget Tempel som sådant, utan just ett offentligt utrymme – men jämför vi med senare gudahov, och tidigare kyrkobyggnader som den vid Gamla Uppsala, eller Drottens kyrka i Lund – nu en ruin – så framgår en tydlig likhet. Återigen, tack för en bra kommentar..

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s