Jultungel

Idag är det dagen för Jultunglet, eller första nymånen före Jul enligt vår gamla Nordiska och Svenska Kalender. Jag skriver ännu en blogg för dagen, nu när jag hinner med det i brådskan före JUL, en av våra mest Hedniska Helger, vars hela ursprung är Hedniskt. Redan det gotiska gardeskavalleri, som på sin tid fanns i Trier när den staden var huvudstad i det Romerska riket, firade början på sin Fruma Juleis, Julmånaden, så här års – och ordet giuli på angelsaxiska betecknar också den Nordiska Julenkristendomen har ingenting ingenting alls med Julen att göra, för det finns inga bevis för när på året dess påstådde grundares födelse skulle ha ägt rum.

”Ock weestu eij hwarför Wij Swänske kalla Juul, Därför at Werldens Lius då wänder om sijn Hiuul”.

Samuel Columbus, svensk poet, 1600-talet

Vid Julen börjar årshjulet snurra ännu ett varv – och svårare än så behöver det inte vara. Nu är det Jultungel, därpå följer det som var den ursprungliga Midvintersolståndsdagen, och därefter Julblot vid nuvarande Midvintersolstånd, då vi ju fått en ny kalender – men Midvintern som sådan, alltså Vinterns mittpunkt, firar vi i Januari…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s