Det gick troll i Vätteryd…

Ibland blir man sannspådd. Jag har skrivit mycket om hur vissa personer ”fornsedat loss” i Vätteryd redan tidigare, och vad det var för slags folk. Nu ska jag inte bli långrandig, men Sveriges Radio rapporterar att ett på orten bosatt par – vilka det nu kan vara – åtalats för Grovt Fornminnesbrott, vilket kan innebära upp till fyra års fängelse i värsta fall.

De hörs ett gny från Vättery...” och det gjorde det redan på 1850-talet, då det spökade på ett av Sydsveriges allra största gravfält från folkvandringstid

Visserligen är just det brottet inte något som står högt upp på agendan för våra Myndigheter, och man kan nämna mången historia om hur det gick till på olika håll i landet – nedanför Bredarör, till exempel – på 1970-talet, eller mina egna hågkomster från Länsstyrelsen i Jämtlands Län under tidigt 1990-tal – vilket jag ju gjorde så sent som igår. Samtidigt märker jag att inte mindre än 34 nya läsare från Ryssland oförhappandes försökt läsa vad som står på denna blogg. Vad är det som är så intressant med den, och varför detta plötsliga intresse för helt svenska förhållanden ? Jag drar inga förhastade slutsatser om ”Sankt Petersburgs Hemliga Trollfabriker” och Gospodin si eller så – men jag vet vad jag vet.

I fallet med Vätteryd har detta par byggt flera byggnader inne på gravfältet, utfört omfattande markarbeten inne på fornminnesskyddat område – enligt vad SR uppger idag – och även gjort sig omöjliga i vägföreningar på orten. ”Da eto krasivo”.

Men – as above, so below – eller ”såsom i det stora, så ock i det lilla” som en viss Hermes Trismegistos lär ha sagt på sin tid. Ty han var förvisso Hedning, på den tiden han antogs ha levat, vilket var minst 300 år före alla skabbiga små Jeschuas eller kristusar.

Visst är det tråkigt med personer, kulturer och civilisationer eller hela stater, som inte kan acceptera sina grannars gränser – och ännu tydligare blir det, när vissa ”rör” i Sveriges Riksdag har uttalat sig, och hävdar att vi inte skall ge någon hjälp alls till ett nära grannland – inte ett gravfält – som snart blir invaderat, av någon eller några som nu genomför ”den fjärde presidentperioden” och som hela tiden, sedan första början, drivit en och samma agenda. Precis som de eviga ”rören”, de ”Galna Gretorna” eller de i och för sig relativt oskyldiga småtrollen i Vätteryd, som såklart är peanuts i sammanhanget, men ett symptom på samma sak, samma tendens, samma omöjliga agendor. Oavsett om vi resonerar om fastighetsgränser i Hässleholms Kommun, Nationsgränser eller gränser för personlig integritet på Internet – ”Gentlemen läser inte varandras brev” (sägs det ju) så gäller detta precis samma sak – i stort som i litet. Eller vissa fanatiska ”småpåvar” eller ”storpåvar” och deras sätt att agera inom sin lilla sekt – eller strax utanför den. Vad har den ryska ”stavkan” planerat ?? Det är inte bara Vladimir Vladimirovitj, som har hand om statsrodret där. Vi ska inte förenkla alltför mycket, utan tänka på att Ryssland inte är monolitiskt till sin struktur – det är en jättenation med minst lika många vildsinta, extrema och skäligen anti-demokratiska grupperingar – precis som alla de vi nu har i vårt eget land, ”Galna Gretor” inbegripet.

Somalier, Iranier och Islamister, sk ”ensamkommande” från Afghanistan, eller Centralasien – ja dem vill ”rören” gärna ha härpå de etniska svenskarnas bekostnad och då sker det ingen som helst kontroll vad gäller dessa personers verkliga syften eller bakgrund, lika lite som byggnadsnämnden i Hässlehåla Kommun granskat viss lovgivning, innan det varit försent… Och att hjälpa våra Europeiska grannar i Ukraina, Baltikum eller Öst – nej det är Wetterstrand, Bolund och övriga ”rör” inte ett dugg intresserade av – för dem gäller bara Islams och kristendomens ”godhet” Ukrainare är ju till stor del ateister, och har upplevt Kommunismens förtryck – de kommer aldrig någonsin låta sig ”drillas” till fullfjädrad (S) eller (mp) märkt 2-bent valboskap – så dem vill vår Regering inte räkna som ”flyktingar” – däremot vill man gärna ”islamisera mera” för det är sann kristifikation…

Inom tre veckor inleds offensiven mot Dnjepr och Kiev – ifall den nu alls blir av. Vi får väl se hur lång tid det nu aktuella rättsfallet kring Vätteryd kan ta – men jag tror i alla fall att det dröjer lite längre… Den som överlever, får väl se…

4 tankar om “Det gick troll i Vätteryd…

 1. Hej Luden! (och heden)

  Jag är väldigt nyfiken på vad du anser om denna artikel från brons och blod: https://bronsochblod.com/2022/01/04/fennae-i-getica-och-i-skandinavien/

  Jag gillar vanligtvis hans blogg men här tycker jag att han är ute och cyklar. Anledningen till att jag frågar just dig, förutom att jag värderar din kunskap högt, är din utmärkta kategori om samerna.
  Han hävdar Kalvträsk-skidorna som har daterats till 3200 f.kr, samt att gruppen Screrefennae skulle vara samiska. Men jag är helt på din linje att de inte varit här så länge.

  Förövrigt borde Ahelmil vara Alvhem/Àlfheimr och Fervir är alldeles uppenbart Fjärås härad. Jag misstänker att herr brons aldrig besökt Fjärås bräcka.

  Jag hoppas ödmjukast på ett utförligt svar i denna fråga då de olika ”stammarna” i Skandinavien är något som intresserar mig mycket.

  Med vänlig hälsning, Ebba

  Gilla

  • Det stämmer att man inte ska övertolka här. När Jordanes, till exempel, skrev om Finnaithae eller Finnvedingarna i Småland, kan detta inte genast – på en hel del naiva ”Samenationalisters” vis tas som någotlags intäkt för Samisk närvaro i Skåne och Kronoberg på Folkvandringstiden – sådant blir härledningar bortom vett och sans…

   Skrev härförleden en artikel på den engelska versionen av denna blogg, rörande ett tjeckiskt fynd, som genom det blodiga 1900-talet lämpats än hit, än dit av såväl nazister som sovjetryssar, men som strontium-isotopanalys och genetik faktiskt härleder just till ett etniskt germanskt sydskandinavien, med allt vad det kan innebära.

   Hävdernas vittnesbörd om ”Fennoi” av alla sorter ska heller inte övertolkas..särskilt inte en dag som denna, då jag har begynnande feber och något som kan vara Covid – men som jag inte har riktiga indikationer på ännu. Också Tacitus har tolkats av Finska och Estniska historiker, och det har ansetts ganska klart, vart skridfinnarna och Aesti hör genom åren, och att dessa INTE kan vara Samer, som Same-nationalisterna hävdar. Man får trots allt – som du säger – ha realism i sina bedömningar – oavsett ämnesområde här i Världen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s