En MANING i Frejas Månad (Favorit i Repris)

3 tankar om “En MANING i Frejas Månad (Favorit i Repris)

 1. Tankar om Fornjot och hans söner?

  Det slog mig hur Loge, eller Logi, är som den mer destruktiva sidan av Loke. I sagan om Tor och Loke där de besöker Utgårdaloke så äter han ju upp ben och tråg och allt så att det ”inte blir något kvar alls”, till skillnad från Loke som endast äter köttet och lämnar saker kvar.
  För mig känns det som att loge/logi, Loke, och Utgårdaloke är olika delar av just Loke.

  Men sen blir det lite konstigt tycker jag när man börjar komma ner på snö den gamle osv. För där känns det mer som att det börjar bli saga istället för att ha något med nordisk tro att göra. Sen känns det även konstigt att Fornjot skulle ha något med ”Kvänland” och Finland att göra. Det känns för mig som efterkonstruktioner.

  Vad är din åsikt om Fornjot och hans efterled? Var går gränsen för saga/efterkonstruktion?

  Gilla

  • Flatö-boken, där denna saga står skriven är en mycket sen källa från 1300-talet, och skriven av Odd Munk, som ju var en kristen munk med viss känsla för det hedniska arvet. man kan säga, att han gjorde ett slags ”interpretatio christiana” eller en kristen tolkning av mycket äldre myter, och vem fornljot var, kan man tvista om – den forne ”utljutaren” betyder ju hans namn, och därmed är han nog Frej, den store folkfadern, som utgjöt sin säd över många land – eller Frej som en väder-skapande, kosmisk gud – det är vad jag tror ligger bakom detta sena återberättande av en äldre myt – ifall jag tolkar fritt och spontant för stunden

   Gilla

  • Gränsen för saga/efterkontruktion går väl där vi talar om rent hedniska skribenter, i kontakt med en rent hednisk miljö – Snorre Sturlasson var otvivelaktigt en sådan, ty han var ju kristen bara till namnet, och blev slutligen mördad av andra kristna, som inte ville bevara den norröna kulturen…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s