Tölö Kungsgård i Kungsbacka…

Ibland läser man intressanta notiser om svensk arkeologi i lokalpressen. Kungsbacka-posten skrev den 5 Maj om Tölö Kungsgård, som antagligen gav Kungsbacka dess namn, och som var ett stormannasäte redan på 800-talet. En stavkyrka hittades också i närheten, och tidningen låter förstås i sedvanligt och överdrivet kristet nit påskina att den skulle vara bland de äldsta i Sverige.

Varla Tölö
Varla-boplatsen vid Tölö fanns stenlagda ytor för över 1000 år sedan

Men stämmer det verkligen ? De rapporter om skrevs av arkeologer på 1990-talet, när fynden i Tölö gjordes, visar något helt annat. Hallandsjarlen Finn Arnesson byggde en liten träkyrka först på 1060-talet, när Vikingatiden längesen var över, men en skeppssättning i närheten visar att den Hedna och Asatrogna kultplats som låg vid Kungsgården är mycket, mycket äldre. Bara fem gravläggningar finns vid stavkyrkan i trä, som förmodligen inte var i bruk mer än ett tiotal år.

De senare kyrkorna i trakten är först från mitten på 1100-talet, och det är tydligt att kristendomen inte fick något fotfäste i trakten förrän då – säger forskare, och dem bör vi tro på, snarare än rubriksättare och journalister..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s