I Ersmässotid

Om nu Dagen Erik och Herren Frej av hävd firats i Sveland, så har det skett också i Norrland, och över hela Sverige. Ett exempel – av många – är den lilla orten Gnarp i Nordanstigs kommun, som bland annat gett upphov till Sveriges nuvarande Överbefälhavare Michael Bydén (varom mera om någon dag) samt post-punk-bandet Kristet Utseende (ni MÅSTE minnas att ett Kristet Utseende, många gånger kan DÖLJA Hedniska Tankar…) och till slut även sådana storheter (?) som Dagens Nyheters trendkänslige recensent och lustigkurre Fredrik Strage.

Bersberget i vinterskrud

På Bersberget (namnet har inget med Bärs att göra, ”kristet utseende” och deras sångtexter till trots – det är en variant av Bålsberget eller Balsberget, ett ortnamn som finns överallt i Sverige där vårdkasar och Valborgs eldar tänts om våren…) samlas de alla, och ”Ersmäss” i Gnarp är ännu en Hednisk tradition, av obestämbar ålder, för som den lokala hembygdsgården skriver:

Efter reformationen och den successiva övergången från katolicism till lutherdom/protestantism har namnet Ersmäss dröjt sig kvar utan att ha någon kyrklig betydelse. På vissa håll har Ersmäss firats som en slags småhelg, som t ex i Ragunda och Vilhelmina, där man har hållit Ersmässkalas med kaffe och kornmjölspannkaka.

Erik den Heliges dödsdag utmärktes på runstaven med ett huvud krönt med kunglig krona och ett sädesax påminnande om att Erik ansågs vårda sig om det späda och för frosten utsatta sädesaxet. S:t Olof ansågs ha samma funktion för det mogna axet. Det gamla uttrycket ”Ersmässeax ger Olsmässekaka” eller ”Om Erik ger ax, ger Olof kaka” åsyftar att om höstrågen gått i ax till S:t Eriksdagen (18 maj) ska den hinna mogna så tidigt att man av dess mjöl kan baka kaka till S:t Olofsdagen (29 juli.)

Andra folkliga traditioner, företrädesvis i Norrland, påminner om Eriksdagens betydelse för kommande väder, sådd och skörd. Uttrycket ”Om Erik den lurken kommer med päls, går sommaren i vacker skjorta” syftar på att om det råder kallblåst och kyla vid Ersmäss så är det ett tecken på kommande godväder. Men om det är varmt och står solrök över skogen så är det dåligt tecken inför sommaren.

Ersmässregn sägs också vara bättre än både silver och guld. Ersmäss betraktades även som den första vårdagen eller våranddagen, den dag när vårbruket skulle börja. I Hammerdal i norra Jämtland ansågs våren vara normal när björklöven på våren var stora som musöron.

Gnarps kyrkoherde under åren 1922-1956, Ernst Ålander, har i flera handskrivna dokument skildrat Ersmässfirandet i Gnarp och han var även i många år självskriven vårtalare vid firandet på Bersberget. Han beskriver omkring år 1930 Bersberget som ”ett av de många eldbergen i Gnarp”. Han skriver bl a att han, när han kom till Gnarp år 1922, ”om aftonen på Eriksdagen den 18 maj efter solens nedgång kunde se ersmässeldarna brinna på alla berg, kullar och åsar. Men de har slocknat efterhand. Blott på det allra förnämsta eldberget, Bersberget, fortlever seden med oförminskad kraft”.

Han skriver också ”att man förr i tiden aldrig släppte ut boskapen, kraka, på bete om våren förrän man tänt Ersmässobrasorna, dansat omkring dem under fiolmusik och låtit pojkarna blåsa de hemskaste ljud och läten i bockhorn och oxhorn, allt medan starka och viga ungdomar roade sig med att hoppa över elden för att visa hur djärva och orädda de voro. Sannolikt ville man med dessa skärande missljud skrämma vilddjuren, björn, varg, lo och det blodtörstigaste av dem alla, järven, som ännu någon gång kan visa sig här, t ex i början av fjolåret, att lämna tamdjuren i fred. Vanligt var att man tog spådomar ur elden. Så t ex trodde man att det skulle bli ett gott år om lågan steg hög och klar som en ljus pelare mot skyn, ty då skulle kornet växta stort och vackert och bära strida och välmatade ax. Men om flamman inte ville stiga, utan böjde sig ned mot marken skulle det bli ett dåligt år, ja kanske t o m nödår.

Ännu kan Bersberget, där Ersmässfirandet alltid lyktade i svunna tider och där förr alltid tjärtunnan på sin stång reste sig över bålet, sagda afton vara svart av folk från när och fjärran. Nu kommer man dit för att lyssna till talen och vårsångerna och fröjdas åt Ersmässbrasan, som alltjämt lockar de urgamla minnenas makt.”

Sånger som ”Kom till Gnarp” – ”Det brutala Gnarp” och ”Gnarp Orania” ingår i THE Kristet Utseendes repertoar.

KOM IHÅG att ett KRISTET UTSEENDE kan DÖLJA HEDNISKA TANKAR

Även Fredrik Strage och Överbefälhavaren har klara kopplingar till DET HEDNISKA GNARP

7 tankar om “I Ersmässotid

 1. Om Erik är Frö, vem är då Olof? Tor? Apropå spännande forskningsuppslag – att de hedniska gudarna levde kvar genom helgondyrkan inom Kristendomen är fascinerande. Hemliga sällskap som levde i det fördolda. Utåt sett klädda i Kristi dräkt, bakom lyckta dörrar fortfarande hedningar. Borde finnas bevis för detta över hela det romerska riket…en katalogisering av olika helgons hedniska ursprung vore fantastisk.

  Gilla

  • Gällande Sankt Olof och Tor finns ju mycket skrivet, också om detaljer som Torskällan nära Sankt Olofs kyrka i Skåne, en by som ursprungligen hette Lunkenände, och som låg i ett Skåne, översållat med Torskällor… Vi har sankt Ibb eller sankt Jakob på Ven, ett ryttarhelgon, som jämförts med Oden – hur ”Frigge sänghalm” blev Jungfru marie dito, och hur Frigg och ”vårfrun” gick upp i den katolska Maria-kulten, liksom i viss mån otydligare minnen av Freja – de kristna avskydde ju just den gudinnan av uppenbara skäl – Heimdal som Bifrosts väktare, och Ärkeängeln Mikael, som väl också hade drag av Tyr, alluderas det på i isländska missionsberättelser, så här ÄR förvisso ett forskningsfält att ta tag i…

   Gillad av 1 person

   • Nu har jag stirrat på Skogsbonaden och dess tre figurer. Då slår det mig att jag inte känner till någon gudom som är associerad med yxan?

    Oden har sitt spjut, Frö har sitt svärd (även om han förlorar det), Tor har sin hammare, Heimdal har sitt horn (kanske inte ett vapen men ändå), Ull har sin båge. Tyr brukar avbildas med sköld (på armen som saknar hand) och svärd. Men yxan var ju helt central i nordmännens krigsföring. Men ingen gud är associerad med den. Lite märklig? Eller är det min bildning som inte är tillräcklig?

    Gilla

   • Tror att yxa -som hos Sankt Olof – vilket en del personer också vill tolka in på Skogsbonaden – faktisk ur mytisk synpunkt är lika med hammaren – Tor är ju också böndernas gud, och yxan är ett bondevapen…

    Gillad av 1 person

 2. Apropå Frej, kan hänget från Birka (föremålsnummer 108918_HST) föreställa Frej? Han har pipskägg som Rällinge-Frej, men och andra sidan så har många andra figurer det också. Så den enda ledtråden är de extremt långa utsträckta armarna – vilket jag inte får ihop med något saga, as, eller van.

  Hursomhelst, så är det en av de mest konstiga fynd jag sett! 🙂

  Gilla

  • Otvivelaktigt ett unikt föremål – men det får mig att tänka på ”guden med de stora händerna” som nämns i Ohlmarks stora bok om bronsålderns hällristningar – detta kan vara den äldre solguden Ull, som ju ersattes av Frej – enligt vissa är han också en solär gudomlighet. Detta föremål är från en av Birkas tidiga kammargravar, utgrävd av Hjalmar Stolpe – jag gissar nära Birkas fästning – och det vore intressant att finna fram exakt i vilken kontext detta fynd är hittat – det skall vara från en kvinnograv, och även om Frej är ”älskad av kvinnor” och ”bland ö-Danerna först sedd” i hans roll av Ing, är det värt att studera andra föremål från den här graven…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s