”Allt medan Månen går vakt över Ven”

De obebodda öarna anser jag vara bäst” skrev den svensk-holländske poeten Cornelis Wreeswik en gång i en visa – och han fortsatte ”för där finns ej Polis, Domare eller Präst”. Nu är ön Ven, den väna ön, på sin tid kallad Venusia, belägen i Öresund ungefär mitt emellan Danmark och Sverige, långtifrån någon obebodd ö, eftersom den lär bebos av hela 374 personer, men i alla fall… Etymologerna är osäkra på dess namn, men den lär betyda ”den skumomflutna” – men även Paphos, där Afrodite – som ÄR Venus eller Freja – uppstod ur havet, är just en sådan ”skumomfluten” plats.

”is there anybody out there” – även kända astronomer förlade en gång sin utkiksplats till Ven

Nåja – att tro på någon ö i väst, där vi Hedningar och Asatroende får vara ifred, och inte längre äcklas ned, terroriseras eller förföljs av de kristna, är nog att hoppas på för mycket. Varje bit av vårt land måste numera försvaras, även emot de fiender, som finns mitt ibland oss, mitt inne i landet. Vi kan inte längre som strutsar blunda för hela situationen, sticka huvudet i sanden eller dra en påse eller Burka över huvudet..

Men – ”Camp Ven” som den lokala kursgården heter, har i alla fall tagit det bästa initiativet på länge.

I denna FREJAS MÅNAD och fram till Maj erbjuder man Bröllop, under LIKA förutsättningar för oss HEDNINGAR och ASATROENDE såväl som borgerligt bröllop – föredömligt nog – och allra sist också för de kristna i ortens kapell, St Ibb eller Jakob, som ju bara är en lätt maskerad form för Oden…

Och man skriver, på sin hemsida:

Det är er dag. Ert liv tillsammans och kärlek till varandra ska firas. Några kommer till en fest på vår ö efter vigsel på annat håll, men de flesta av våra brudpar väljer även att viga sig här på Ven. Den kristna vigseln i Sankt Ibbs medeltidskyrka, den borgerliga vid havet, den buddistiska i ett av Campens tält eller den hedniska ritualen vid eldplatsen uppe i skogen. Unga, äldre, scouter, hbtq-er, fd statsministern, bagaren, de heterosexuella och även några lite mer speciella gifter sig och deltar på bröllop här hos oss.

På Ven är hedendomen alltså fullt accepterad, i alla fall om man får tro en av dess kursgårdar – även om man inte skriver vilken hednisk bröllopsritual man vill tillämpa här, eller om den följer den rätta Asatron, utan new age eller onödiga tillägg. (se min egen ritualtext under ”Högtider och Blot” avsnittet ”Bröllop och Trolovning” här ovan)

Men – ännu är denna Frejas ö, på gränsen mellan två nationer relativt ostörd, och här kan hedendomen alltså utövas på lika villkor. I Sverige har vi mycket långt kvar, men i Danmark är det friare. Och kanske besöker ni, kära läsare – min hemprovins även denna sommar. Sky Malmö och dess ghetton som pesten, i likhet med Landskrona.

Återerövra varje del av vårt land ni kan nå, i Frejas namn och med kunskap och kärlek till jorden och makterna. Det vinner vi alla på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s