Larsmäss

Idag har Lars namnsdag i den nutida svenska almanackan. Dagen påstås vara uppkallad efter ett fiktivt katolskt helgon vid namn Laurentius, som skall ha levat på 200-talet men vars existens aldrig någonsin varit historiskt bevisad. De kristna hävdar att han skulle ha blivit levande stekt på ett halster, och halvvägs in i detta äckliga, blodiga och osunda martyrium känt den brända lukten av sitt eget kött och utropat ”Vänd på steken !” vilket fortfarande är ett sk ”bevingat ord” eller talesätt.

Mums för katolikerna. Vem kan dyrka sån här sjuk skit ?

Därför skall Laurentius nu vara skyddspatron för alla utegrillare, kockar, stekvändare, bagare och brandmän säger dessa halsstarriga och bigotta katoliker, som hela tiden frossar i smärta, tortyr och liknande saker. Kulten av Laurentius infördes sorgligt nog i vårt land med tvångskristnandet omkring 11-1200 talen, och därför byggde man en katedral i Lund, samt St Lars-kyrkor i Linköping och Hallstahammar, medan den nuvarande domkyrkan i Uppsala också ska vara en st Larskyrka.

St Larskyrkorna i Visby och Sigtuna har däremot blivit ruiner för längesen, och det bästa vore väl om all denna katolska styggelse rivs ned så småningom, så att vi slipper besudla vår vardag och våra tankar med den…

Såhär håller de kristna ständigt på… Smakligt eller hur ? (”Don’t stick your followers, Oh Lord – In a Rotissomat” sjöng en gång Monty Python)

Men traditionen med Larsmäss, en ”märkesdag” enligt den gamla Bondepraktikan, var Hednisk från början, och alls inte kristen. På denna dag – 10 Augusti – skulle spannmålsskörden vara bärgad i de sydligaste delarna av landet, och därför passade man på att hålla marknad på den här dagen, en sedvana som fortfarande upprätthålls i Järnboås, Nora och på andra ställen i främst Bergslagen, men också på Frösön i Jämtland och andra gamla hedniska kultplatser

Var dagen dessutom vacker, kunde man förvänta sig en mild höst, men en hård vinter – och det tror många ännu – i takt med de stigande elpriserna.

Hedniska Fruntimmer, Hantverksmarknad samt Tjo och Tjim är nog mera värt att dyrka… Ni är väl heterosexuella av er, förresten ?

 

 

3 tankar om “Larsmäss

  1. Pingback: Larsmäss | Varjager's Weblog

  2. Vänd på steken. Skulle kunna vara en bön om dödshjälp, att avsluta plågorna.
    Om nu Lasse var hedning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s