”De gamla parollerna”

”Frihet, Jämlikhet, Broderskap
– ack, det torde svårligen gå.
Får vi total frihet,
kan vi ingen jämlikhet nå.
Råder total jämlikhet,
blir dina friheter mycket små.

Sorgligt nog är det så”

– en smula fritt efter en dikt av Alf Henriksson

Man har sagt mig – och det har också framförts i bladen – att det varit för lite ideologisk debatt inför det svenska Riksdagsvalet just i år. Istället har samtliga partier ägnat sig åt personvalspolitik, och i det oändliga ältat sakfrågor. För egen del skulle jag föredra sakfrågorna, med bibehållet sinne för proportioner – för utgår vi endast från ideologierna, så ser vi att de ofta leder oss fel – och för till smått absurda konsekvenser.

Detsamma gäller om ideologiska principer, drivna in absurdum.

Min gamla farmor, som avled 1997 och som blev över 90 år gammal hann med att uppleva två Världskrig, och uppfostra tre barn under det andra. Hennes åsikt om politiken var att alla partier i Sverige till slut måste bilda en stor koalition, en samlingsregering – en tanke som kom till stånd redan på 1920-talet, och som konkretiserades än mer under det andra Världskriget. Den utmynnade i Saltsjöbadsanda, och en mer försiktig form av konsensus – vilket länge var att föredra.

Med tanke på Världsläget, Europa och mycket annat – kan svensk konsensus kanske hjälpa oss nu ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s