Inför Alvablotet – 8 November 2022

Snart stundar det till Alvablot, och jag rekommenderar alla läsare att läsa vad jag skrivit om detta som inledning under avsnittet ”Alvablot” (se huvudrubriken ”Högtider och Blot” ovan). Alvablotet faller alltid på den fullmåne som kommer sent i Höstmånad (dvs Okrober) eller Slaktmånad (dvs November) eftersom våra förfäders kalender var en kombinerad sol- och månkalender, inget annat. Dessutom infaller Alvablotet i år mycket sent, eftersom aktuell fullmåne inträffar först 8 November, och det är alltså då porten mellan Världarna står öppen, ifall vi ska vara noga – och det är just det vi ska. Inget annat.

Alvablot ska inte förväxlas med det senare kristna Allehlgonafirandet, som på sätt och vis – i alla fall i Sverige – har återgått till att vara vad det skulle vara – ett värdigt och stilla firande av de döda. Vid denna tid på året inträffar också FN-dagen, som är ägnad åt samma sak, och är en konfessionslös helgdag för Jordens hela befolkning, som de kristna ännu inte lyckats appropriera och lägga under sig, trots många skändliga försök (se under inlägg här ovan).

Såsom varande Asar och Vaner trogen, och Asatroende tar jag skarpt avstånd från all kristendom, och det gäller också Halloween, som nu införts som ett slags barnslig fest, platsen för vulgär-partaj och ständig kommersialisering – samt såklart en ursäkt för ungdomen att supa sig full, men det har ungdomen alltid gjort ändå.

Amerikanskt skräp, kommersialisering och kristen dödsrädsla parad med morbid monsterkult har ingenting med Alvablot att göra. Mina förfäder var hederliga människor, inte vampyrer eller varulvar – Hur är det med er härstamning, kära läsare ? Minns ni era döda på ett värdigt sätt, så firar ni INTE ”Halloween”

En som också är trogen sitt folk, sina gudomar och sitt land är Maria Kvilhaug i Norge, aka ”The Lady of The Labyrinth” som detta år återvänt till ursprungskällorna, och presenterar dem i en godtagbar och anständig översättning på Engelska – vilket nuförtiden är mycket ovanligt. Hon refererar den kristne skalden Sigvatr Þórðarson skrev om sin resa till det hedniska Västergötland kring år 2019 i Austrfararvisor (då fanns där INGEN kristendom, Sigvat blev ju bortkörd från de tre största hövdingagårdar han alls kunde finna i hela landskapet – halvdebila och lallande ”Arn-fantaster” som påstår att Västergötland skulle ha kristnats redan på 900-talet, hitte-på-historierna om ”Kata Gård” osv kan vi helt glömma)

Trots hans försök att gilja till Olof Skötkonungs dotter Astrid – hedning hon med – på vägnar av den smällfete Olaf Digre eller Olaf Haraldsson, som rättvist dräptes av Trönderna vid Stiklastad, och som betänkligt nog blev ett helgon, så upptäckte Sighvat bara hedningar och Asatroende vart han än såg i det Västgötska höstlandskapet. Det enda misstag fru Kvilhaug gör, är att misstolka mansnamnet ”Ölvir” som de tre olika husfäderna på de tre olika gårdarna benämner sig med – det kommer inte alls av något ord för ”Öl” som man kunde tro, utan av Alfer, naturligtvis – ”Trua af Asa ok Ölvfom eller att tro på Asar och Alfer – alltså i grunden Vanerna och förfäderna, som skänker växtlighet och god äring – på Island finns också ett ”Ölhvishof” som visserligen är bryggeri nuförtiden, men som i heden tid var ett Vi eller Gudahov just till Alferna – och tron på dem har i alla tider hållit sig levande på Island, trots alla försök att kommersialisera, förminska och kristifiera dem med. Modern och Idiotisk fantasy modell Tolkien, med sin kristet naiva världsbild, kan ni också glömma.

Varför inte fira hösten, utslocknandet och de döda på ett lugnt och värdigt sätt, som det ÄR och BÖR göras…? DET är Alvablot….

Att husfadern i heden tid offrade öl till Alferna i ättebacken hemma på bygravfältet, bara några något pilskott från den gård han själv bebodde, är väl självklart. Detta var ”Hlaut” eller dryckesoffer, ned i den rika jorden. Likaså förbjöd varje husfreja i de tre hövdingagårdar Sigvat kom till kristna främlingar att närvara vid Blotet, för de var inte välkomna. Än idag är minnet av de döda och dem vi förlorat något vi firar för oss själva, under stilla kontemplation, och vi har all rätt att vara ostörda och minnas under tystnad, utan tomma ord och åthävor, och helt utan någon kristen kyrkas medverkan. Frid råder i naturen, och frid skall råda på gravfält och helgad mark.

Vår tro lever. Våra gudomar skall komma åter. Vårt folk och vårt land skall leva.

2 tankar om “Inför Alvablotet – 8 November 2022

 1. Jag är förvånad att du refererar till den bloggen, då den skriver om slaveri i Skandinavien, bögeri, drottning Åsa i Osebergsskeppet som lesbisk och ett par med den andra kvinnan i skeppet, och om hur ”gender-bending” var något gudomligt här före kristendomen. Citat:
  ”All the evidence we have suggests that some sort of sex change or gender role bending was associated with magic and with religious rituals, even with initiation into manhood. We hear of young princes who must live, dress, act and work like slave girls before they can be recognized as great men worthy of kingship. And we hear of women who lived and dressed and identified as men and who were warriors.”

  En helt annan fråga; jag har lurat lite på var namnet Agder (Agðir) kommer ifrån. De sägs att de kommer antingen från urnordiskan eller från urgermanska, men jag har inte hittat något om vad de kan tänkas betyda. Eftersom det var ett mäktigt kungadöme vore det intressant att veta. Samma sak med vår favorit-get Heiðrún. Jag har läst i en väldigt gammal bok, vars titel jag nu glömt, att Heiðr är ett annat ord för guld. Isåfall skulle Heiðrún kunna betyda något i stil med ”den gyllene hemligheten”. Men det är bara en tanke från min sida, du kanske vet vad även detta namn egentligen betyder? 🙂

  Önskar dig ett trevligt Alvablot!
  /Med vänlig hälsning, Ebba

  Gilla

  • Stämmer. Fru Kvilhaug har dock sagt till mig i konversation på sk (a)socialt media att hon delvis ångrar alla sina tidigare teorier och skriverier i samband med dessa, eftersom det rört sig om gravt personliga tolkningar, så att säga – samt att hon önskar förhålla sig saklig i framtiden och återvända till källorna ur ett strikt vetenskapligt perspektiv. Då jag känner henne som en ärlig kvinna, är jag såklart beredd att tro henne, då ej blott Lagsagoman eller Gode, Thule eller vem det vara må hellre bör fria än fälla om kommande tid.

   Heid eller Heidi är ju ett binamn på Freja, och betyder mycket riktigt guld, varför din tolkning k-a-n vara helt riktig, eller i alla fall rimlig. Man kunde jämföra med de alltför vidlyftiga teorierna om Saerimner, som visserligen ordagrant betyder den sjöstrimmige, alltså såsom rimmat fläsk eller bacon, men som omöjligen kan bli ”något havsdjur” vilket flera ovetenskapliga ”forskare” insisterat på, trots att det uttryckligen står att Särimner ÄR och förblir ett svin och en gris i flera fullt autentiska källor, men att ”få veta, varav Einherjarna verkligen leva” samtidigt som kocken Andrimner är luftens element, kitteln Eldrimner är elden, och det sjöstrimmiga fläsket är vattnets, medan det jordiska elementet däri saknas, då det hela ju sker i Valhall, dvs utanför Midgårds krets.

   Agder, sålunda. Store Norske lexikon anger mycket riktigt, att Agðir eller Egðafylki kommer av samma ordrot som ordet Egg, alltså skarp. Man kan jämföra med andra norska terrängnamn som Eggjum, och notera att angloamerikanska bedömare inget förstått, när de säger att det geografiska begreppet är äldre än järnåldern. Det betyder inte, att det kommer ifrån ett annat folkslag eller en annan kultur än den nordiska, för namn på Härn- eller Njärd som i Nerthus osv är nordisk bronsålder de också. Ortnamnsforskare har alltid grälat om teofora ortnamn kontra terräng- eller geografiska, dvs vilka slags ortnamn var mest frekventa när och var. Jag sätter för enkelhetens ord Agdir som Egg, och tror inte alls, att Agders inbyggare skulle vara någon separat folkstam, likt de på 1800-talet lanserade amsagorna om Fenicier på Bohuskusten…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s