Hedniska Tankar vid Börje Salmings död

”Så vandra våra store män
ur ljuset in i skuggan.
Här vilar denne riddaren
utav Förgyllda Suggan”

skrivet av Carl Michael Bellman, i dikten ”Dyrbart aftonoffer vid före detta härolden i Bacchi riddarekapitel  Herr JOHAN GLOCKS öppnade och tillslutna griftekor, upptänt på Gröna Jägaren emot morgonen vid solens uppgång den 9 Julii 1770 av Von Bercho, (kommendör)

In Memoriam ! Nu hos Tor i Trudvang – troligtvis !

Ingen sann och äkta etnisk svensk kan ha undgått att höra det genom media. Hockeylegendaren Börje Salming är död, och landssorg borde proklameras enligt alla oss hedningar, ty han var en äkta kämpe. Genom sin färdighet på isen och i rinken gladde Börje Salming miljontals människor världen över i nära trettio år. Även i Toronto – han spelade över tusen matcher för Toronto Maple Leaves – lär människor minnas honom, och kransar lär ha nedlagts vid hans monument och staty, som man där i staden rest till hans och Sveriges ära. Nu är han hos Tor i Trudvang och kan vila ut efter en hård kamp emot ALS, en hemsk och obotlig sjukdom, som långsamt förtär människan. Hos Tor och Siv, samt deras barn Magne, Mode och Trud återfår Börje Salming sin ungdom och sin förra kropp, ty där finns inga sorger, och ingenting skall mera fattas honom.

Gröne Jägaren fanns redan på Bellmans tid. Där kunde man också se Börje Salming på Storbilds-tv…

Ni må veta att i Bilskirnir, Tors egen hall, finns mer än 540 rum, och att många män dväljes där, som numera inte är bland de levande. Om inte, så är Börje Salming säkert hos Idun och Brage i deras salar, för Brage; gudarnas skald räknas som en stor idrottsman, tillika med alla andra skalder, för skaldskap höll de gamle också för att vara en viktig idrott. Därför är nu Brage en viktig gud för alla idrottsmän, och som alla vet också namnet på en idrottsklubb i Sverige, även om Börje Salming för sin del aldrig spelade i den.

Idun och Brage enligt Nils Blommér, 1846

Och Idun är den eviga ungdomens gudinna, tillika över äpplena och Julen, därför att idrott gör sinnet ungt. Man påstår felaktigt på Wikipedia att Börje Salming skulle vara same, vilket inte stämmer. Ingen man, som vägt över 95 kg och varit 185 cm lång kan räknas dit, ty så långa eller grova i kroppen blir aldrig äkta samer. Svenskar blir det däremot, och Börje Salming var också etnisk svensk, fastän han var född i Jukkasjärvi.

Ej med klagan skall ditt minne firas” är en lämplig devis, och därför vill vi påminna er om en gammal hockey-vits, för de Asatroende kan le och skratta även inför själva döden, eftersom vi vet att vi går till en bättre värld tillsammans med våra gudomar, och den världen kan inga försmädliga kristna ta ifrån oss.

Och hockey-vitsen går såhär:

Två herrar möts på en flygplats.
Då säger den ene: ”Vart skall du ?
Den andre svarar: ”Till Toronto !
Till Toronto, där bor ju bara avsigkomna gamla strippor och hockey-spelare...”
och den andre säger: ”Säg inte sådär, min fru kommer faktiskt från Toronto….”

Då svarar den förste rappt, lika rappt som Börje Salmings slagskott:

Okej okej – Men vilket lag spelar hon i ?

”Okej okej – Men vilket lag spelar hon i ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s