Freja ÄR Lusse. Lucia ÄR Freja…

Lucia eller Lussi är inne, ljusets fest. Allt fler och fler accepterar nu sanningen att Lucia är en hednisk tradition från början, som har med ljusets återkomst efter Midvinter att göra. Jag citerar, från en lokalpolitiker i Vänersborg av alla platser:

I natt kom Lucia ner till Miðgarðr (Midgård) – från Valhall, eller var hon nu befinner sig mellan högtiderna. Hon kom i sin vita klädnad för att gästa och hjälpa oss dödliga. (Ack, dessa okunniga och dåligt upplysta ! Envar sann svensk vet väl att Freja är att finna på Folkvangs slätter, och i Sessrumnirs salar, som är byggda just på dem… )

Ett annat namn för Freja är Menglöd, den klart glödande – ett lämpligt namn för en ljusdrottning. Hennes bröd kallas ”katter” – ett namn som ingen kristen kunnat förklara, men alla Hedningar vet att katten – förutom vildsvinet och falken – är ett av Frejas djur.

Det gällde att besvärja ljusets makter för att få solen och ljuset, och fruktbarheten, att återvända. Den kristna kyrkan kunde naturligtvis inte acceptera att göter och svear firade en högtid till en hednisk gudinna. Och en kärleks- och fruktbarhetsgudinna dessutom! Nä, det skulle vara den oskuldsfulla, och kyska, jungfru Maria som skulle vara förebilden för alla kvinnor.

Hur skulle kyrkan lösa detta intrikata problem? Naturligtvis kunde den inte avskaffa en högtid – en fest. Det skulle folket aldrig acceptera. Men kanske kunde människorna få fortsätta fira, men av någon annan orsak…? Typ en kristen orsak…

Ett annat namn på fruktbarhetsgudinnan Freja var Lusse. Det var en framkomlig väg. Kyrkan hittade ett okänt katolskt helgon på Sicilien vars namn påminde om namnet Lusse – Lucia! — — Kyrkan gjorde om Lusse/Freja till ett kristet helgon… Lucia betydde också ljus, och ljus var ju förknippat med Freja.

2 tankar om “Freja ÄR Lusse. Lucia ÄR Freja…

  1. Det här har vi nogdiskuterat förut men visst är den trettonde december tidpunkten för vintersolståndet enligt en äldre kalender? Lussefirandet blev kvar på datumet när en ny kalender introducerades men hörde ursprungligen till julfirandet. Korrekt?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s