I vilket Jim Lyngvild firar Jul i Danmark

Fler Danmarksnyheter. Den danska TV-tidningen ”Se og Hör” intervjuar Jim Lyngvild, Danmarks mest kände tusenkonstnär, kreatör och Asatroende i hans hem, där han och hans make förbereder Julfestligheterna.

Der er for alvor dømt jul på Ravnsborg ved Korinth på Fyn. Her residerer Jim Lyngvild med sin mand Morten Paulsen og deres to Granddanoiser – og vi besøger parret netop den dag, der skal pyntes op. Og det er i festsalen, Jim og Morten inviterer til juleaften. – Vi holder kæmpe juleaften for rigtig mange mennesker, indleder Jim.

– Vi inviterer altid nogen med, som ellers ville sidde alene. Det må være det mest hjerteskærende at sidde alene juleaften, fordi man ikke har andre at holde med. — —

Vi har veninder, der sidder alene, fordi børnene er hos fædrene. Så kommer de herover. Og vi bliver omkring 20. Det bliver megahyggeligt. Når jeg ikke får nogen gaver, kan jeg da grine med nogle venner i stedet, fortæller han og uddyber: – Det er kun børn under 18, der får julegave i familien. Vi har kun hinanden, og vi giver heller ikke rigtigt hinanden julegaver. — —

Han er asatroende og fejrer den hedenske solhverv på årets korteste dag. – Den 21. er jo min store dag. Her samler jeg mine venner til juleblot, hvor vi spiser svin og hest. Vi står i en cirkel og ønsker solen velkommen tilbage. Så siger vi tak for året, der har været, og vi håber det bedste for det nye år. — — Mange af de traditioner, vi tror, er kristne, er jo hedenske: Julebukken, neg til hesten, juletræet. Julekugler er jo også oprindeligt æbler, men ofrer til træet. Nisser er også en hedensk ting.

– Se og Hör 2022-12-16

Julbocken är Hednisk. Så även Julgranen och Julklapparna…

Og faktisk er Jim helt seriøs, når det kommer til nisser: – Jeg tror på nisser. I alle folkesagn har alle oplevet nisser – små mænd med røde huer, der passer på gravhøje eller bor i stalden. Det er næsten for tilfældigt. Jeg tror på, der er en stedånd – om det så er en nisse, man ser, eller om det er noget, der sker inde i ens hoved, det ved jeg ikke.

Bild från Ravnsborg på Fyn med Boningshus och Gudahov

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s