SCB slutar att föra statistik över Nordiska Namn

Tyvärr har den såkallade ”Multikulturalismen” nått en framgång för dagen. SCB, Statistiska Centralbyrån, slutar att föra statistik över nyfödda svenskars egennamn, och därmed kan man inte längre se och upptäcka hur stor andel av befolkningen som följer Nordiskt Namnskick – för det har alltid varit skick och fason, att de som föds i Sverige skall ha ett svenskt namn – INTE ett utländskt. (Mer om Nordiskt Namnskick kan ni läsa under rubriken Knäsättning men ALDRIG Dop”  under Högtider och Blot här ovan)

2022 års statistik blir den sista som alls samlas in, och bakom det ligger ett beslut från den nya Regeringen, som sviker de etniska svenskarna. Men glädjande nog ligger ett Nordiskt namn i topp bland de 10 mest populära namnen för flickor – Astrid.

”Ast” betyder kärlek och är etymologiskt sett detsamma som ”Ost” faktiskt – och ”Ast-rid” är alltså ”hon som rider under kärlek” vilket dels syftar på samvaron mellan man och kvinna, men det kan också vara ett tillnamn på Valkyrian Gnå, en av Friggs tjänarinnor. Näst populärast är Maja, efter månaden Maj – helgad åt Freja. Namnet Freja är det femte mest populära för 2022, men det har aldrig ingått i Nordiskt namnskick att ge ett stackars barn namn efter en gudom. Det är detsamma som att drabbas av hybris, vilket kan straffa sig mycket mycket illa, och dessutom är det inte alls säkert att flickebarnet ifråga verkligen vill ha Frejas egenskaper som vuxen – att tvinga på någon denna roll, är något av det allra, allra värsta man kan göra emot sitt barn som förälder.

Rollen som allomfattande Kärleksgudinna kan vara svår att leva upp till. Vad händer om er dotter inte klarar av det, och dessutom inte vill ?

504 par var ändå dumma nog att göra så förra året, emot 603 stycken klokare, som använde namnet Astrid. I Nordisk tradition använder vi Frejadisa, Fröjdis, Fröjdeborg, Frejdis osv men aldrig aldrig enbart namnet Freja, eftersom det är definitivt fel att förguda ett människobarn. Man ärar inte alls gudarna på det sättet, man tvärtom förargar dem svårt, och sårar alla sanna Asatroende. (Du skulle förmodligen aldrig uppkalla din hund till ”Mohammed” eller ”Jesus” heller – eller hur ? – Nej, där ser du ! Då skall du också sluta att missbruka våra gudomars namn…)

Ella, av Aelle eller Ålderdomen, som Tor besegrade i Utgårda-lokes hall, är också med på listan, liksom det keltiska namnet Selma, som inte har med Norden eller Sverige att göra – men såhär i Disernas och Disablotets tid kan vi i alla fall konstatera att 4 namn av 10 på den kvinnliga listan för 2022 var av Nordiskt ursprung.

För pojkar och blivande män är situationen tyvärr mycket värre.

Bara Hugo – av Hug eller Tanke, som i Hedniska Tankar, samt Walter – av Walt-Hari på tyska, alltså ”Våldsam härjare” (kanske ett mindre lämpligt namn på en son – hur skall det egentligen se ut därhemma med en sådan vildbasse i huset ?) eller Valfader, alltså Oden – finns med på listan. Bland de kvinnliga namn som finns med sedan statistiken började föras år 1998 finns också Alva – efter ett heite eller binamn på Gudinnan Hel – Alvablotet är ju uppkallat efter henne; Emma – ”den väldiga” efter Irminsul, Sachsarnas ”Världsträd”, Matilda ”Mecht-Hild” eller ”Mäktig strid” på forngermanska, Moa (av ”Moder”) Saga (åter en gudinna) samt Wilma, egentligen Wilhelmina, i sin tur en kvinnlig form av Vilhelm, eller Willehelm, alltså ”den, som bär sin vilja som en hjälm”.

1998 – 2023 förekom också Wilhelm bland de 10 mest populära namnen, men annars är det skralt med vackra, manliga namn som Karl, Folke, Arvid eller Valter.

Kom ihåg att barn ofta tar mycket större intryck av de namn de får – för namnen är ju något som de ständigt hör upprepas, varje dag under hela deras liv – och det påverkar alla människor psykologiskt i större grad än vi kan tro.

Ger man ett barn ett dåligt eller utländskt namn, kommer barnet kanske aldrig att känna sig hemma i Sverige, och får ingen riktig grundtrygghet eller identitet.

SÅ SLARVA ALDRIG MED NAMNEN….

 

Annons

7 tankar om “SCB slutar att föra statistik över Nordiska Namn

   • Thanks. I never understood why folk want to name their children after Gods, after Runes or heroes seems better. For my children, it will be Anglo-Saxon names. I don’t know how much you know of the A.F.A. in America, but they firmly warn brothers and sisters away from doing that and even have a rough guideline to help folk pick pious names.

    Gilla

   • Yes, it seems rather clear from tradition – and etymmological research – which is well established, thanks to the Swedish Academy from the 1780’s and on – plus church records, which go back to around 1600 or so in most cases, that the name ”Thor” or ”Tor” wasn’t used on its own, for example – until well after 1790… And, if we accept runestones as evidence, there is always Thorbiorn, Thormod, Thorstein, Thorarin, Thorgunna, Thora etc etc as compound names, but never just ”Thor”. Same thing with ”Odinkar”, ”Odendisa”, ”Odinlef” etc so there definitely is a pattern… The link https://www.isof.se/lar-dig-mer/publikationer/publikationer/2007-01-01-nordiskt-runnamnslexikon has lots of source material

    Gilla

   • There were not so many of these in England, our forefathers used compound Rune names more often than God names. I believe the Danes will have been credited with giving us compound God names, like Thorgils. Or Thurston from, I’d imagine, Torsten. Thank you for the link, while not Swedish, I’ve always admired Swedish history as an outsider to it and find myself fascinated by the lunglike intertwining of Anglo and Scandi forms of Heathendom.

    Gilla

   • And it’s wonderful the Swedes have things like institutions for Folk Memory. The Anglosphere hasn’t kept up with her homework, neither in Britain nor less America. I can’t speak for Australia, Canada and New Zealand but my understanding is they’ve dropped the ball too.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s