Torstungel och Maslenitsa

Idag är det Torstungel enligt den gamla svenska kalendern, vilket följer på Bjurnedan, då bävrarna börjar vakna i skog och mark (se under rubriken ”i naturen” här ovan. Göje månad går emot sitt slut, och i de slaviska länderna firar man just nu en sent kristnad, men ursprungligen hednisk fest vid namn Maslenitsa eller ”Smörveckan” som först var till för att fira vårens ankomst, men av de kristna kopplades till deras idiotiska fastor (se föregående inlägg).

Kostroma, eller Kostrubunku – som också förekommer i Stravinskijs våroffer – var en hednisk vårgudinna, som också lär ha med solen och elden att göra, precis som kelternas Brigid eller vår Freja.

De svartklädda kristna kravlar till sin kyrka, svälter sig och förnekar livet. Hedningarna däremot njuter av det !

Ibland bränner man en docka av henne, som föreställer vintern – och ibland kastar man ”vintern” symboliskt i närmaste vattendrag, samtidigt som man firar att våren är på väg.

Till traditionerna hör också att äta pannkakor, piroger eller blinier – men i Ukraina detta år lär nog smörveckan – som pågår ända till den 26 februari – bli magrare än vanligt, på grund av ryssarnas övergrepp, och Rysslands meningslösa krig…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s