I Danmark må ni tro – där diskuteras Asatro på Dronningens Slott – det är både dejligt og gott !

Vi här på hedniska tankar kommer sällan med evenemangstips, men på Rosenborgs slott i Köpenhamn kommer man 21 Maj i år hålla en offentlig debatt på temat ”Kungamakten och det Ockulta”. Medverkar gör den asatrogna Andrea Hejlskov samt H.M Drottningens Handbibliotekarie Mikael Bøgh Rasmussen.

Jourhavande völva disputerar – detta själva Drottningen av Danmark intresserar…

Har då ockultism och Kungamakten något samröre ? Jo, ty både det danska och svenska kungahuset är ju Frimurare, en ofta kritiserad samling västerländska esoteriker som på sin tid anklagats för att sälja barn till den lede Hundturken.

Rosenborgs slott och dess slottspark om våren

En annan beröringspunkt är att åtminstone Svea Rike under sin äldsta tid var ett sakralt kungadöme under en Erik – ett namn som betyder den ”ensamt mäktige” och därför var en titel, snarare än ett namn – eller en helig kung, som härskade i Yngve Frejs och Ynglingaättens namn. Man kan jämföra med den betydelse Kejsaren haft i Japan, och enligt Shinto till exempel, och på sitt sätt är tesen om Kungen eller Drottningen som en andlig ledare inte riktigt död i dagens Norden heller, utan har fått sig en renässans…

I detta slotts gentila salar, man om Asatro städse talar…

Enligt den svenska Regeringsformen är kungen numera helt utan all politisk makt, men han är ändå en enande symbol för hela landet, och förutsätts stå över all dagspolitik och allt inrikespolitiskt käbbel, och dessutom har han välgörenhet och andliga verksamheter i övrigt som sin främsta syssla – möjligen kan kungen själv få uttala sig i sitt Jultal varje år, men annars är hans roll faktiskt ganska ockult – och därför fungerar han faktiskt ganska mycket som Erikarna och Ynglingaättens kungar gjorde en gång…

Annons

En tanke på “I Danmark må ni tro – där diskuteras Asatro på Dronningens Slott – det är både dejligt og gott !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s