Evenmangstips – ”Tyde den som kan” och Upplandsmuséet

Nu över till sorglösare nyheter, denna Odens dag. ”Hedniska Tankar” ger sällan evenemangstips, men nu inträffar det. Senast vi gjorde det, rörde det en nyhet från Rosenborg i Danmark, men denna gång gäller det Upplandsmuséet i Uppsala, som fortfarande har sin run-utställning ”Tyde den dom kan” öppen – och förefaller vara en av de få institutioner i Sverige, som fortfarande försöker värna Asatron och det svenska kulturarvet.

14 Mars klockan 1500 – en tid då de flesta svenskar, som arbetar hårt för sin försörjning och därför inte kan delta – varför sätter muséet sina tider så ? – hålls det föredrag om runristningar på föremål och lösfynd från Uppsala Län av Alessandro Palumbo, förste amanuens, Institutt för lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo. Också en brudstol från Gamla Uppsala och runamuletter – som visar att hedendomen och Asatron levde kvar långt in i en tid, som man påstår har varit ”kristen” – ska stå på progammet.

18 April blir det ytterligare ett föredrag om magiska amuletter från Vikingatidens Uppland, något som direkt motsäger vad som påståtts på Internet av mindre seriösa forskare typ den ökände Henrik Williams från ”Uppsala Runforum” – ni vet den kufiske kristne professorn, som säger att ”magiska runinskrifter inte finns– Nu MOTSÄGS vad han säger rätt ut av ett museum i samma stad…och de kristna lögnerna blir avslöjade.… Den som verkligen var runkunnig eller ”runsk” fick mottas med tillit och till och med beundran eller rädsla. Det var en självklarhet för tidens människor att vardagen kunde påverkas med trolldom – bara man visste hur. (allt detta enligt föredragsprogrammet)

En runamulett från Birka, Pietroassa-ringen, vävbrickan från Lund, tusentals fynd… hur kan en kristen idiot som Henrik Williams då säga att ”runmagi inte existerar” när det GÅNG på GÅNG motsägs av vetenskapen och arkeologin ?

9 Maj – också klockan 1500 – hålls det föredrag om Runstavar och runkalendrar, och så  – 13 Juni – ett sista föredrag om Runstensanalys i 3D från Riksantikvarieämbetets (RAÄ:s) experter – och hur huggteknik, mejselslag och annat gör att man mycket exakt kan fastställa vem som var och när gjorde en inskrift – med runor…

Så är det.

Denna Odens dag, är åter en dag för kunskap – gagnrik för Asar och människors söner, men gagnlös och utan mening för trolls och tursars illa navlade släkte..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s