Gårdagen var en Odens Dag…

Tidningen Aftonbladet, denna svenska kvällstidning med allt vad det nu innebär, tog tillfället i akt att påminna oss alla om att gårdagen var en Odens Dag, fastän några trodde att det skulle vara en kvinnodag… Innehållet var närapå så sakligt som vi kunde begära, och i alla fall överlägset Excessens vanliga trams, eller SVT:s tok-teorier om Atilla Hunnerkonungen.

I Danmark – detta yndiga land – har man nu tytt och tolkat en gammal guld-brakteater (typ C), utan att ställa till med teater eller brak, nutidspolitiska vinglerier utlösta av överdriven symboltolkning etc.

Foto: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseum Köbenhavn

Runolog Lisbeth Imer har tillsammans med lingvisten Krister Vasshaus vid universitetet i Bergen tolkat våra förfäders 1500 och mer gamla språk – och det är inte alls svårt – om man är Nordbo. Vad inskriften säger? Oden nämns i meningen ”Han är Odens man” och syftar på medaljongens porträtt av en okänd kung eller storman – som visst inte bör ha hetat Jaga eller Jagaz med tonande s-ljud, för Oden själv är en stormens och jaktens gud, som jagar. Det vet alla redan.

Det danska hänget – från tidigt 400-tal – långt före Atilla och några Hunner, som inte alls har med Oden som gudom att göra – eftersom den spjutlyftande och ridande guden finns redan på Nordiska Hällristningar långt långt före någon kristus uppges nu av kvällstidningen vara den första inskrift, som nämner Oden och hans män vid namn.

Även det är spekulation, och det skall man inte vara alltför säker på – Sanningen är att detta är den första guldbrakteat i Danmark eller Världen som nämner Oden ja – alltså den tidigaste brakteaten av just denna typ som är känd av vetenskapen – men det säger visst inte allt om ämnet. Sverige har många liknande Brakteater daterade till perioden 400-550, men detta är en tidsangivelse, utan precision..

Också idag finns praktiska Odinister – men vad en ”Odinist” är, skall vi inte dra alltför stora växlar på. I USA finns monoteister, som inte vet vem Valfader och Allfader verkligen är, men hans män lever i Svea och Götars rike. Han är Gaut, Gautatyr, vår anfader. Han leder oss – och från honom tar vi våra order.

Inte från någon jordisk furste, ty vårt rike är inte av denna världen.

Väpna alltid man och häst – glöm inte kriget i fredens långa dagar

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s