Yttrandefrihet

”Die Gedanken Sind Frei” – en liten sång om Tankens Frihet (inlägg från 10 Oktober 2016)

De hedniska civilisationerna på Indoeuropeisk botten uttryckte det allra först. Liberae sunt nostrae cogitationes, sade självaste Marcus Tullius Cicero, den koppärrige hedniske advokaten. Han var till och med republikan, och det är jag med – fast på ett annat sätt än Donald Trump. Tiden gick, och strax före Renässansens genombrott och Hedendomens snara återfödelse (Ni kristna kan ändå aldrig döda den !) sjöng Minne-sångare som Walter von der Vogelweide ivrigt vidare på samma visa. Den konkretiserades och fick form. I Norden kände man frihetens betydelse sedan länge, och Hávamáls ord om runornas tillkomst, bevisar att tankens frihet var känd här uppe hos oss också.

Renässansen kom och gick, upplysningstiden inleddes istället. Påvar och annan reaktion fick ta till flykten. Man reformerade bort denna katolska ohyra, fast vissa i vårt land nu försöker få dessa pestråttor och prästråttor tillbaka igen för att gnaga på den sista ostkant, som skall föreställa ett klerikalt arv. Nåväl. Tiden gick, och man skrev 1780. Nu spreds en första version av sången på anonyma flygblad, som började cirkulera i Tyskland. 

Sången blev snabbt populär i studentkretsar – fornforskare och även liberaler började gnola på den. Under Tysklands enande och återfödelse blev den något av en symbol, ett slags hemlig version av Marseljäsen, en annan sång som man var förbjuden att sjunga offentligt, och som aldrig fick höras. (I Sverige varade Marseljäsförbudet till 1816) Revolutionsåret 1848 hördes den också över hela Europa, och på den vägen är det. En från början helt anonym sång om Tankens Frihet fick vingar, och spreds över en hel Värld.

En klassisk pedagog vid namn Fallersleben (som skrev Tysklands nationalsång – också den spridd ”überalles”) och Richter – han var en språkhistoriker och folkskollärare – gjorde vad många trodde var en slutgiltig version kring 1856, då de värsta Europeiska revolutionerna var över. I Dagens Tyskland har den kommit att bli någotslags studentikos visa om drickande och om att ”ha sin flicka” – i ett slags Bellmansk anda – istället – och några av de ursprungliga – mycket mer revolutionära – stroferna har tagits bort. Ren censur, med andra ord.

dbp_1983_1163_verfolgung_und_widerstand

Riktig fart tog det dock 1942, när den hemliga befrielserörelsen ”Vita Rosen” började göra civilmotstånd emot Hitler. Samma sång användes förstås då också – oavsett om Führern heter Jesus eller Adolf, är det ju ändå en och samma gamla vedervärdiga gamla Führer-princip, och samma ”allsmäktighet” man vänder sig emot. Syskonen Scholl och deras vänner avrättades såklart, men sången levde vidare. Numera förekommer den överallt, till och med som barnvisa, och i ett otal versioner. Den sjöngs som en protest emot Berlin-blockaden 1948. Kinesiska oppositionella sjöng den som stöd för den fängslade författaren Liu Xiaobo år 2010.

I Danmark har den sjungits med tysk originaltext, då de flesta danskar är språkbegåvade och intelligenta nog till att lära sig Tyska, eller flera utländska språk än Engelska, vilket de obegåvade och tröga svenskarna inte är. Ett av Sveriges problem är ju, att dess befolkning nu börjat luckras upp, och att man fått in en ”ersatzbefolkning” som inte har någon västerländsk bildning, mycket beroende på att den kommer från främre Orienten. Istället är den mer praktiskt inriktad.

Viktigare att nämna är att på det glada 1960-talet skrev Pete Seeger – den amerikanske folksångaren i Dylans generation – ni vet han som inte vill ta emot Nobelpriset, troligen därför att han inte vill förknippas med Sverige, inte på något sättden mest definitiva versionen på Engelska

Dock lyckades han inte översätta hela texten, som ni ser, utan behöll den välkända titelraden:

Die gedanken sind frei
My thoughts freely flower
Die gedanken sind frei
My thoughts give me power
No scholar can map them
No hunter can trap them
No man can deny
Die gedanken sind frei

I think as I please
And this gives me pleasure
My conscience decrees
This right I must treasure
My thoughts will not cater
To duke or dictator
No man can deny
Die gedanken sind frei
Tyrants can take me
And throw me in prison
My thoughts will burst forth
Like blossoms in season
Foundations may crumble
And structures may tumble
But free men shall cry
Die gedanken sind frei

År 2015 sjöngs sången i ett arrangemang på franska, efter muslimernas attentat emot Charlie Hebdo. År 2000 sjöngs den in på en CD av Freedom From Religion Foundation, och har sedan dess använts som temasång för Brittiska Humanister. Det Tyska Piratpartiet har gjort den till en inofficiell hymn, och använt den för att protestera emot övervakning och censur på Internet. Den har till och med använts i romaner om vårdnadstvister, och lustigt nog översatts till norska, men aldrig någonsin till svenska.

Ingen har ens försökt. Ingen har ens vågat. Ingen i hela Sverige vågar befatta sig med den här lilla visan – utom jag. I Stefan Löfvéns och Miljöpartisternas Sverige är sådana här nog inte ”PK” längre. Någon kan ju bli kränkt. Vår Ärkebiskopinna, eller kanske en fanatisk muslim eller två – mera om det i nästa inlägg..

Tanken är fri –
och blomstrar invändigt
ja – tanken den är fri
trots allt svårt och eländigt
Den som tankar kan finna
kan aldrig försvinna
och så skall det nu förbli
för se TANKEN ÄR FRI !

Jag tänker som jag vill
och ser i detta mitt nöje
och stolt vill jag strunta i
om detta väcker ert löje.

Via tanke och dator
störtas varje diktator
och så skall det nu förbli
för se TANKEN ÄR FRI !

Och sluter man sen mig in
i hårdaste fängsel.
Så gör det mig ingenting
för tankar finns inget stängsel
Jag tänker för alla
och kyrkan skall falla
i varje demokrati
för se TANKEN ÄR FRI !

 

14674369463661

”Det FARLIGASTE vapnet är INTE det man tror… ”

”Bianca Muratagic” – 2018-02-21…

Jag såg en liten artikel och ett inlägg i Katerina Magasin häromveckan. För trots att just den nättidningen är en av de mest hatade och utskällda i hela Sverige, och som ett rött skynke för UNT, Göteborgstidningarna och i stort sett hela den svenska dagspressen, vill jag naturligtvis läsa den – om inte annat så för just detta intressanta faktum… och just därför…

Bianca Muratagic, en för mig okänd sångpedagog i Uppsala, sjöng ut om detta som kallas ”Människors Lika Värde” och som blivit något av en dogm i Stefan Löfvéns Sverige, även om det är människors lika fri- och rättigheter man egentligen menar, eftersom detta med det falska och påklistrade ”lika värdet” inte alls stämmer – för alla politiska åsikter, religioner eller de val vi gör här i livet är inte likvärdiga, nämligen.  Och det är valår i år, som ni vet.

Alltnog, denna skribent talar mycket bra för sig själv, och jag ser att mina ord om ”det folkliga motståndets väg” eller ”motståndets estetik” som också är den verkliga Hedendomens, har burit frukt, därute. Fler och fler tänker som jag. Jag är långtifrån ensam längre, och det jag kallat ”det hedniska skiftet” närmar sig, obönhörligen – som ett tyst muller i fjärran…

Alla människor är inte lika mycket värda i ett land där grupper ständigt ställs mot varandra och där vissa särbehandlas och favoriseras när andra förtrycks och diskrimineras.

Alla människor är inte lika mycket värda i ett land där religion ställer sig över demokrati, där människor dör i väntan på vård och sjuka bestraffas med långa kötider, där brottsoffer dubbelbestraffas när gärningsmän belönas med frihet och skadestånd och där vi betalar höga skatter för korrupt rättsväsen, där vården och skolan havererar, och där allt fler poliser, lärare, sjuksköterskor och socionomer säger upp sig från sina jobb.

Alla människor är inte lika mycket värda i ett land där en ensamstående mamma med tre barn inte har råd att laga sina tänder, när våldsutsatta kvinnor och barn saknar boende och skydd, när kvinnor tvingas föda sina barn i bilar samtidigt som vi betalar miljarder till bedragare, illegala migranter, kriminella och extremistiska organisationer i Sverige.

Människor har absolut inget vidare värde i ett land där staten vill kontrollera deras åsikter och där media och statlig television agerar propagandaverktyg.

Människor har inte heller särskilt mycket värde när sjuka, gamla, gravida kvinnor och utsatta barn bestraffas, samtidigt som staten, kyrkan och aktivister skyddar och hyllar dömda sexbrottslingar.

Människor kanske rentav betraktas som värdelösa i ett land med skyhöga skatter som höjer pensionsålder, där pensionärer lever på existensminimum och avskaffar personlig assistans för barn och gamla.

Människors lika värde måste ifrågasättas i ett land där man daltar och visar sympatier för kriminella.

I synnerhet vissa individer i maktposition tycks ha större värde än andra, när man kallblodigt offrar kvinnor, barn och sjuka för att behålla och stärka sin höga status och lön.

Alla kvinnor är inte lika mycket värda i ett land där feministerna blundar för en viss sorts kvinnor, där de relativiserar, normaliserar och förnekar barnäktenskap, religiös fundamentalism och hedersvåld och lierar sig med islamister.

Alla män är inte lika mycket värda när somliga kommer undan med att våldta ett barn medan andra förföljs för att ha skickat ett olämpligt sms för tjugo år sedan.

Människor har inte samma värde i ett land där hudfärg och kön går före kunskap och kompetens.

Människor är rentav värdelösa i ett land där fakta undanhålls, mörkläggs och stämplas som rasism.

Det har nu kommit en tid då folket måste ta tillbaka det som tillhör dem.

Det har kommit en tid då folket måste resa sig och stå enat mot det korrumperade etablissemanget.

Det har kommit en tid när folket ska kräva tillbaka sina rättigheter och behandlas med respekt och värdighet.

Det är hög tid att sätta stopp för alla den indoktrinering, förtryck, övergrepp, orättvisor och hyckleri som ständigt döljs bakom det falska begreppet “alla människors lika värde” -– vår samtids största lögn.

BIANCA MURATAGIC