Danmark

”I Odense – må ni tro – där utövar man Asatro!” (text från 23 Januari 2015)

Odense i Danmark – orten där Nordens hittills andra gravplats för Asatroende finns – har nu fått ett nytt oberoende Blotlag, eller Godord, läser jag på nätet. Och givetvis talar man om Asatro – inte om någon ”forn sed” eller liknande – själva uttrycket är ju en falsk beteckning från det kristna 1200-talet, som bara förekommer i två enstaka källor. Vem vill förresten få sin tro smädad med en massa kristna termer, som förklarar den egna tron föråldrad eller inaktuell ?

1597797Asatro är en term, som passar bäst i toleranta och civiliserade städer..

De oberoende blotlagen i Norden blir allt fler och fler, även om Godord är det hävdvunna namnet på en Asatrogen sammanslutning. I Odense finns även många sk ”Lokeaner” berättar man – och kanske inte bara det – för något år sedan såg jag också ett Blotlag för danska anarkister bildat på nätet, men de försvann ganska snabbt. Om Asatron, eller själva grundbegreppet, säger man i Odense så här:

Asatro

Vi kalder os selv asatro, da det er en udemærket beskrivelse som de fleste forstår. Vi dyrker flere guder og magter end aserne, men de færreste forstår hvad ordene ”regintro” eller ”hedning” indebærer.

Utanför Odense, förresten, ligger galleri Svinestien (som jag skrivit om på en av denna bloggs tidigare uppenbarelseformer) som en annan hednisk kulturbegivenhet. Stället ägs av en synnerligen tolerant dansk, som ofta för en mycket intressant debatt om yttrandefrihet och konst – och på galleriets blogg kan man möta artiklar om Hur kända barnböcker censureras i Sverige, om Salafisters och andra Monoteisters hörjningar, en artikel om hur en viss jeschua ben yussuf förvandlade vatten till vin och vad vi eventuellt kan lära oss av det, skriven av en synnerligen tolerant dansk präst, liksom en ännu intressantare artikel om Dan Park (eller är det ”Pork” ?) – den kände svenske gatukonstnären – tillika en av de få konstnärer i Sverige, som hamnat i fängelse på senare år.

SvinestienSkåda Särimner ! Andra gör det…

På restaurangerna i stan serverar man Flaeskesteg – och varje dansk Kro har självklart denna Goda rätt på menyn. Ja, så går det till i en av de städer som bär namn efter Oden själv, visdomens, kunskapens och kulturens gud – och i hans stad är det tolerans, yttrandefrihet och konstnärligt skapande som härskar. Danmark – det er dejligt ! säger jag bara.

Danish-Flag-Burning-MuslimsMen så finns det ju då dem – dårar och fanatiker mest – som inte gillar Danmark…

Det röstas om ”Retsforbehold” i Danmark… (inlägg från 2015-12-03)

Idag är en stor dag för befolkningen i Danmark, vårt EU-kritiska, stolta och glada broderfolk. SvD rapporterar från den nyligen utlysta Folkomröstningen, som gäller följande frågor, vilka EU gick med på redan vid Danmarks inträde i den solkade och skamfilade unionen:

  1. Ett EU-medborgarskap kan aldrig ersätta ett danskt medborgarskap.
  2. Danmark undantas från att införa euron och den danska centralbanken ansvarar fortsatt för landets penningpolitik.
  3. Landet deltar inte i utarbetandet och genomförandet av EU:s försvarspolitik.
  4. Danmark står utanför EU:s överstatliga samarbete som gäller juridiska frågor och unionens inrikespolitik.

Nu röstar man bara om den fjärde punkten, vilket Dagens Nyheter – knappast ”liberal” rapporterar om i följande tendentiösa och öppet hånfulla ordalag. (Det är skönt att läsa SvD, i alla fall om man ska tro på några verkligt liberala dagstidningar i vårt land – som varande Hedning intar jag en självständig hållning även emot dem, men…)

Huvuddelen av den Danska befolkningen, inklusive Jim Lyngvild, den kände Asatroende Tv-kocken, mångsysslaren, modeskaparen med mera (Ja, nu när jag ändå skriver om Gina Dirawi och andra Tv-kändisar) fortsätter i alla fall att kämpa för sitt eget lands oberoende och frihet. Jag citerar, denna Tors Dag, från en och annan Facebook sida:

1052294_550327888346890_387987348_o”Husk på”

Husk på… du er hverken ond, dum eller racist, hvis du stemmer NEJ til afskaffelse af retsforbeholdet i morgen – du er derimod stolt nok til at vide, at Danmark ALDRIG har været underlagt andre statsmagter (Det er derfor vi ikke har en nationaldag) og vi skal HELLER ikke underlægges EU-magten. VI VIL – OG KAN – SELV BESTEMME!!!

”Meld dig ud !” i Dejliga Danmark… (7 april 2016)

Det folkliga Skatteupproret emot de kristna ”statskyrkorna” och deras förtryck börjar sprida sig till de övriga Nordiska länderna, rapporterar Humanistbloggen. Det danska folket lider fortfarande under en förtryckarapparat som kallar sig ”Folkekirken” men som bara har 76,9 % av Danmarks befolkning som medlemmar. Resten – eller en fjärdedel har redan blivit Hedningar.

index

Såhär har det gått med den påstådda ”Folkekirkens” medlemsantal i Danmark ! Danska folket har snabbt tröttnat på alla kristna dumheter…

Enligt en garanterat ovetenskaplig undersökning jag själv läst på nätet igår – den baserar sig på slumpvisa intervjuer på Ströget i Köpenhamn – så är hela 3 % av Danmarks befolkning Asatrogen numera, vilket borde innebära att det finns sådär 168 000 Asatrogna enbart i Danmark, eftersom det landet har en befolkning på ca 5,69 miljoner människor numera.

maxresdefaultFlera dokumentärfilmer finns på nätet om Hedendomens återkomst till Danmark

Nu är det också såhär att man kan vara hedning på flera sätt som jag gång på gång förklarat för er. Det finns för det första troende hedningar, som säger att det finns mera i tillvaron än vad den nuvarande vetenskapen vet om, och så finns det Agnostiker som säger att de inte vet säkert, och så till sist Ateister, som säger att de är helt säkra på att den nuvarande vetenskapen har exakt rätt och att någon ”andlig” verklighet inte alls existerar. (Nå, gränserna mellan de tre grupperna är inte helt knivskarpa, men i alla fall…)

anders_stjernholm.2014bDu kan GÅ UR Svenska Kyrkan och göra dig FRI – också ekonomiskt

Den här mannen, Anders Stjernholm, Formand eller Ordförande i Ateistisk Selskab kommer till exakt samma slutsats som jag själv eller Humanisterna i Sverige till varför du bör GÅ UR alla Kristna samfund och Kyrkor, som försöker beskatta dig och din familj. Reklamkampanjer har startats, bland annat på bussar i Århus, och på en enkel nätsajt kan alla Danskar se hur mycket pengar ”Folkekirken” under en hel livstid stulit från varje dansk.

Ateistisk selskab

Varje år stjäl de kristna mer än 7,7 miljarder DKK från vanligt, hyggligt folk i Danmark. Det är mera än vad hela sjukvårdssektorn eller den danska Polisen kostar. ”Er det rigtigt ?” frågar sig Anders Stjernholm. Är det ens rimligt ? Är det ett sådant samhälle vi och våra barn ska få leva i ?

Visst, alla får tro vad de vill, och kanske på JHVH-1 eller Abrahamiternas ”gud” om man nu tvunget vill – men är det ens lönt att betala ett så högt pris för det, frågar han retoriskt. Varje dansk betalar i genomsnitt 133 000 DKK (mer än 150 000 SEK)  eller mycket mer, och det är helt enkelt inte rättvist. Varje människa borde få rätten att själv bestämma över sina pengar, och själv bestämma över hur mycket man nu vill ge till välgörenhet, ”religion” eller annat, förklarar Anders Stjernholm i en video, ”den må du virkelig se !”

Spar penge

Den gennemsnitlige dansker betaler 133.000 kroner i kirkeskat, i løbet af livet. Ved at melde dig ud, kan du få overskud til at støtte organisationer og mennesker, du rent faktisk ønsker at støtte.

Vi har gjort det nemmere end nogensinde før.
Du skal blot udfylde den megasimple formular, så bliver der sendt en mail til dit lokale kirkekontor.

Danska Folkekirken håller fortfarande på och konfirmerar 13.åringar, tvångsinskriver barn (sk ”dop” eller religiös doping) i sin religion och andra smutsiga affärer. Men nu reser sig den inhemska befolkningen, och börjar protestera emot detta.

Precis samma slutsatser har dragits, som jag själv redan sagt och anfört här så sent som i går. När tänker DU lämna kristendomen bakom dig ?

vdk_logo_socialDanmark – Det er Dejligt

 Midsummer_Eve_bonfire_on_Skagen's_beach_-_P.S._Krøyer_-_Google_Cultural_Institute

Frihetens eld tänds på nytt – förgör det som förgör er !

 

“Non licet omnibus adire Corinthum” – och mer om Danmarks nya Gudahov (7 april 2016)

Sedan den internationella media-personligheten Jim Lyngvild efter långt och hårt arbete invigde sitt nya Gudahov nere i Danmark har många frågat mig om var på Fyn denna vackra anläggning är belägen, och om de själva kan få komma dit. (Se tidigare inlägg i detta ämne – det första ”lige her” det andra ”her” )

Gudahovet är inte riktigt färdigt ännu, men det invigs i Maj – Frejas och Kärlekens månad – och det har jag från säker källa… Dessutom vill jag påstå att “Non licet omnibus adire Corinthum” eller ”Det är icke allom givet att åka till Korint” vilket är ett äkta hedniskt uttryck från de gamla romarnas tid..

Non+licet+omnibus+adire+corinthum

Nu säger någon genast kanske ”Korinth, eller Corinth Danmark ? – Har inte detta blivit lite fel ??” I Amerika finns visserligen en mängd hedniskt benämnda städer typ Corinth, Attica, Uppsala och så vidare – men det verkliga Korinth ligger ju som alla vet i Grekland, och var ett mycket stort handels- och nöjescentrum på sin tid…”

Men jodå. Det finns faktiskt ett Korinth, Danmark också…

Namnlöst

Det var nöjes- och kulturlivet den danske romantiske diktaren och humanisten Jens Baggesen syftade på, när han på 1800-talet namngav vad som senare skulle bli Korinth Kro – en riktig gammal dansk krog – som dock har stängt numera, men som står kvar som kulturbyggnad i en dansk gammal landsby med sådär 1100 invånare. I närheten ligger också den måleriska Arreskov Sö och alltihop – med de på fornminnen rika midtfynska kulturlandskapet – är en del av Faaborg Kommune.

kortEnkel karta som utvisar Arreskogs och Korinths geografiska läge – ”I det Fynske folks tjenste”

Många har intresserat sig för projektet, avslöjar Jim Lyngvild för TV 2 Danmark. Och den 30 Maj är det dags för ”En Verldensbegivnhet” för då kommer ingen mindre än det Danska Folketingets Talman Pia Kjersgaard och inviger Gudahovet i en officiell bandklippningsceremoni.  I Danmark GÖR man något – man PRATAR bara inte – och Jim Lyngvild har bildat en ekonomisk förening, som tacksamt tar emot alla bidrag.

Danska tidningar, samt Lyngvild själv kommenterar:

– Jeg vil ikke i karambolage med nogen, understreger Lyngvild.

– Folk har bare generelt rigtig ondt i røven. Og de mener, at de ved mere om min bankkonto, end jeg gør.

Jeg gør selv så mange frivillige ting for min godheds skyld. Fordi jeg kan. Fynboer tror altid, at der er en bagtanke, og de kan ikke tro, at man kan gøre noget fuldstændig af et rent hjerte, siger Jim Lyngvild.

– Det her byggeri får lov til at stå i lang tid. Jeg giver kulturarven videre…

400”Og det ER Frejas Sal”

Hur är det det står nu, i den Danska Nationalsången ?

Der er et yndigt land,
det står med brede bøge
nær salten østerstrand 😐
Det bugter sig i bakke, dal,
det hedder gamle Danmark
og det er Frejas sal 😐
Hil drot og fædreland!
Hil hver en danneborger,
som virker, hvad han kan! 😐
Vort gamle Danmark skal bestå,
så længe bøgen spejler
sin top i bølgen blå 😐

Jim Lyngvild är i hög grad en man, som ”virker hvad han kan” och visar gott medborgarsinne – vilket är det viktigaste för en Asatroende och en Hedning. Många kan ha glädje av en insats, som han genomför, och till sist skall det även sägas, att många fler danskar också har planer på att bygga sina egna gudahov – över hela Danmark faktiskt.

1Varför återlämnar inte ”Svenska” Kyrkan den här platsen och denna byggnad till det folk, som faktiskt rättmätigt äger den ?

Danmark har nu byggt sitt – tack vare en mans mäktiga verk. Island kommer inviga sitt till sommaren, men när får vi svenskar vårt, vid Gamla Uppsala till exempel ?

image2s

0dde340d84bba9b647efd3f8c1f223a8 8f9d0625084aea5c94b63fb5ce33741a

Skulpturen Non Licet Omnibus Adire Corinthum av den franske konstnären Jean-Léon Gérôme (1824-1904)

Danmarks nya Gudahov invigt… (2016-05-15)

Så har då ett stort datum passerats i vår Hedniska Kalender. Igår var det den 14 Maj, och då invigde Jim Lyngvild, modeskapare, tv-kock och internationell celebritet samt egen företagare stolt sitt nya gudahov nere i Danmark. Också på Island byggs nu ett Gudahov, som jag berättat för er i denna blogg, och även i England och USA finns flera sådana, men detta är i alla fall Danmarks största och mest påkostade Asatrogna byggnad på mycket länge, eller ända sedan Kung Rolfs stora kungahall i Lejre, skulle jag våga påstå.

13220509_1054099681326364_4104169479206208754_oDet nya gudahovet, strax nära Arreskov Sö på Fyn

Jim Lyngvilds kulturgärning har redan rönt stor uppskattning på Internet och i sociala media, och i själva invigningsceremonin deltog också Gudrun Victoria Godtved, samt två andra gydjor, representerande de tre Nornorna, Urd, Skuld och Verdandi, eller dåtid, nutid och vardande eller framtid. Gudrun har just nu valts till Thul eller en ledande, traditionsvårdande befattning inom ett av Danmarks Asatrogna Samfund, och trots att vi i Sverige har en del Gudahov i privat ägo – jag har nämnt ett sådant, men var i landet det ligger har jag lovat att inte säga, eftersom man tyvärr haft problem med bränder och attentat är det märkligt nog så att det finns de ibland oss som går runt och kallar sig hedningar, men ändå aktivt bekämpar den idé som inte bara Jim Lyngvild utan nästan alla av oss kämpat så hårt för i många många år. Allt vi vill är bara att få en egen plats för våra gudstjänster och högtider, också inomhus och under tak; och det är heller inget konstigt, eftersom Gudahov och Gudahus funnits i Sverige sedan minst bronsåldern, enligt vad arkeologer konstaterat.

Ändå finns det – skamligt nog – personer som kallar sig ”godar” inom något som kallas ”Forn Sed Göteborg” och som vägrar stödja vad som är viktigt för alla oss andra, eftersom deras ”godeord” som de säger (de kan inte ens stava eller skriva rent, verkar det – hade de alls känt till grunderna inom Asatron hade de vetat att det heter och skrivs godord och inget annat !) inte vill vara med. Man drar sig också till minnes hur illa det gick (omkring sekelskiftet 2000, dvs för minst fjorton år sedan), när det nu nedlagda Sveriges Asatrosamfunds sk ”tempelkassa” (nej, det finns inga ”tempel” – det heter Gudahov sa jag !) stals av en person, som just utsetts till kassör, men som visade sig ha klara narkotikaproblem, och hur stor skada ”fornsederiet” och dess alltmer fåtaliga anhängare gjort för Asatrons sak i Sverige.

Men i Danmark har man lyckats, där vi själva fått infiltration från kristendom och new age, samt olika totalitära, utomparlamentariska rörelser.

Jim Lyngvild och de andra danskarna har all heder av sina händers verk, säger Asatrogna i USA och annorstädes, och själv instämmer jag helhjärtat i det, med en förhoppning om att även Nordiska Asatrosamfundet och andra hederliga, skötsamma och ordentliga människor i vårt land också skall kunna genomföra, vad som nu genomförts i Danmark, utan att få alltsammans förstört av New Age-flum, Miljöpartister, Extremister och ”fornsederi”.

13247749_1054977564571909_3381079385232313601_oGott ledarskap lönar sig !

Men inte bara det. I Danmark blotar man faktiskt med blod, och efter det som verkligen är sed, och inte bara tomma ord och efterrekonstruktioner. Inte mindre än nio tuppar – tuppen är ju Heimdalls och vaksamhetens fågel, och det kan vara en lämplig symbol i tider som dessa – hade anskaffats, och deras blod användes under själva ceremonin. I Voluspá nämns också tre hanar, som ska gala före Ragnarök, och det är Gyllenkamme hos Asarna, Fjalar i ”Galgvidi” eller Galgskogen i Jotunheim, och så den sotröda hanen i Hel, allt enligt vad den fyrtiotredje och fyrtioandra strofen i det kvädet berättar för oss, och av Adam av Bremens och andras krönikor vet vi, att offer av fåglar visst inte var ovanligt – och heller inte sensationellt – man åt höns vid en sakral måltid tillsammans med gudarna, och det finner jag för min del inte heller minsta konstigt – att blota med blod på gammalt sätt, ger för övrigt en mycket kraftfull och verksam ceremoni. Märk också att tre gånger tre är just nio, och att nio är Naud-runans och Odens tal – det vet ni redan, om ni är det minsta runkunniga.

13161681_1054099674659698_8175809898490872954_oAtt blota med Blod eller laga en festmåltid för Gudar och Människor är och känns naturligt..

13217530_1054100074659658_6212598413638220929_o

 Själv har jag blotat i blod flera gånger, när det känts naturligt eller nödvändigt – vid min fars grav offrade jag också av mitt eget blod, och det har jag gjort också för stupade kamrater och kollegor – men jag ställer mig så att säga inte och slaktar en hel gris eller en hel häst på en gång, och tillreder blodkorv eller svartsoppa, ifall jag inte har minst 30-40 personer på besök (nåja, svartsoppskok kan också göras i mindre portioner, och redan det är ”bledsod” eller att koka och sjuda med blod, ursprunget till engelskans ord för bless eller välsigna, lika mycket som ”bliss” eller lycksalighet – den känsla vi kan ernå efter en verkligt god måltid tillsammans med våra gudar och vänner). Jim Lyngvild är en stor personlighet, och han skriver eller talar som synes inte bara om Asatron – för honom är Asatro i allra högsta grad på riktigt, och inte någotslags urartad form av ”levande rollspel” eller något, som hos ”fornsedarna”. Så är det för mig också – och vill jag alls stå i en cirkel eller genomföra ett blot med någon, ska det vara personer jag verkligen känner att jag kan lita på, och sannerligen inte vem som helst.

Nu har jag inte fått äran att träffa Hr. Lyngvild i levande livet, utan känner honom blott per renommé, som det heter – men en sak håller jag själv styvt på – i alla offentliga sammanhang.

Sin väns vän skall man vara, åt honom och hans vän” står det i Hávamál, ”men med sin fiendes vän, skall ingen man vara vän !

Just så är det också.

Jag har en positiv människosyn, och tror mig alltid kunna bli vän med de flesta människor, oberoende av vilka de är och var de kommer ifrån, om så bara över en halv brödkaka eller en munfull vatten, med Hávamáls egna ord. Men – ”träd över ingens tröskel in, så länge du inte sett dig omkring och lyssnat, ty ovisst är att veta var fiender sitter, borta på annans bänk”. Tvagad och mätt ska man rida till Tings, står det i Hávamál, och en man som vet att stadga sig, går på gille fullt beväpnad och med goda vapen dessutom, ”ty man kan aldrig veta, när spjutet tarvas mannen”. Lite bör man dricka, än mer lyssna och lite tala, ty fåmält och hugstort leva, passar en hövdingason. Dessa råd har jag också haft nytta av i mitt liv – och en sak håller jag styvt på, vid blot, gillen och sammankomster av alla de slag – jag har nolltolerans emot droger, eller med andra ord just noll tolerans emot personer som sysslar med sådant – och det är just därför jag inte vill veta av ”fornsedare” eller därmed likställda.

Visst – man må ta sig en sup, till sillen och vid gillet efteråt – det har jag inget emot – och I Danmark ska man S’gu famme ha sig en Bajer, vid Odin ! – däri ser jag ingen skada, och Oden själv har i Hávamál rått oss också väl beträffande detta, ty: ”Drick du i Gudahovet mjöd, men låt andra hålla gille för sig – ingen ska dig klandra, om du tidigt går för att sova” – för den som ska vara Gode och leda andra, ska först av allt kunna leda och styra sig själv. Själv är jag ytterst måttlig i brännvin och dricka, det vet envar som fått förmånen att alls lära känna mig, och vid tre Jular och Midsommarblot har jag nu burit med mig samma hemkryddade halvliter, enligt ett Bellmanskt recept – döm då själv om hur lite brännvin jag konsumerar, jämfört med hur svenskar är mest. För övrigt gör jag ofta som i den finske författaren Paasilinnas roman ”Åskgudens son” och slår ut hälften av vart brännvinsglas på hälleberget, så att ångan därifrån må stiga rakt upp till Asarna i den höga himlen, och vattna Alferna i jorden därunder. Annat än tobak röker jag dock aldrig, och emellanåt intar jag en kopp kaffe eller te för arbetets skull, men vad därutöver är, anser jag vara av ondo – för droger och religionsutövning, av vad slag det än vara må, anser jag inte hör ihop.

Dessa är mina ord – ta nu själva och lev därefter.

Mycket har jag också förut skrivit till er, rörande hur Blot och annat ska hållas, utan barnsligheter och överdrifter åt något håll, och hur den som är Gode har att med hög och klar röst till att höra över allmogen och allt folket, som det är och det skall varda, evinnerligen.

I Danmark har mina ord fallit i god jord och fått sig en fristad i andra mäns bröst, ser jag – och detta gläder mig – men när jag ser att de kan tänka själva och själva göra än mer än vad jag gjort, blir jag vid alla gudar och makter ännu gladare.

Hell dig, Jim -fast vi aldrig mötts och råkats – och må fläsket aldrig fattas dig, mjödet aldrig tryta vid ditt Hov, Asarnas ansikten lysa över dig och måtte dina fienders skägg växa inåt och långsamt förkväva dem, medan åskans Tor själv give dig hälsa och styrka och vångarna grönska och gro på Danmarks jord och i Fröjas sal, för allt vad som är gott för människorna att älska och ha här i Midgård, och så länge deras liv varar !

13116348_1054099981326334_7213541209764247661_oMed Hlauttein skall du rött färga, och så blota !

Med Jim Lyngvild från klarhet till klarhet… (12 Juni 2016)

Nere i Danmark går Jim Lyngvild, ägare och byggare till Danmarks första gudahov på många år – från klarhet till klarhet. Han är inte bara mode-designer, tv-berömdhet och nu hett omdebatterad utan har också nyligen inlett ett samarbete med whiskeydistilleriet Highland Park i Skottland, och så är han ju bryggare också… Aldrig har vi sett en kreativare hedning. – eller är det kanske så, att man blir kreativ av Asatro och Hedendom ?

Mycket talar kanske för detta. Angående Highland Park, så har jag skrivit om dem förr – se under rubriken ”Freja” ovan och mitt inlägg från 15 Augusti 2015 – men angående detta med kulturfenomenet Kitsch – och ifall ni inte har fått nog av det – eller Vikinga-insprierade produkter – nu finns även en serie med parfymer, som ett nytt designprojekt av ingen mindre än Hr Lyngvild själv !

13423781_1069937539742578_2649539696272380880_n

Detta, till exempel, är parfymen Voluspá för kvinnor – med en Völva med en uggla – en falk skulle ju kanske inte riktigt passa in, eftersom det är Frejas fågel – och en odensmask på parfym-kartongen, och för män finns nedanstående:

13442330_1070593136343685_6530089101493446115_n

Observera den chica Valkyrian (?) i bakgrunden. Och medan debattens vågor går höga, Kyrkoministern mildrar sina uttalanden och allt går sin gilla eller ogilla gång i gamla Danmark, undrar ni kanske varför jag skriver detta ? För att haka på Lyngvilds berömmelse, eller ”nasse” på honom, som det heter på god danska. Nej, det gör jeg s’gu slet ikke ! Men – svenska media har ännu inte uppmärksammat Världsfenomenet Lyngvild – og det syns jeg er slemt !

Han har nu gjort så mycket, i sin konst och sitt skapande, att vi bara måste ge honom en ”omtale” och ett erkännande – och fortsätter det såhär, kommer Samfundet Särimner tilldela honom sitt stora pris, precis som han redan tilldelats en plakett av Nordiska Asa-Samfundet (Sveriges största samfund för Asatro, nu med mer än 500 medlemmar) – det säger vi er.

13325642_10207420098152895_4062701315407690954_n

Enligt Hr Lyngvilds stamträd – som är att beskåda i Gudahovet på Sydfyn – härstammar han genom den danska adelsfamiljen Wegener ända tillbaks till Hvideätten, till vars mer kända medlemmar hör exempelvis Skjalm Hvide, den gamle vikingahövdingen från Rügen, eller Absalom Förintaren, också känd som Skånes Djävul, som han kallas på vår sida sundet, som för övrigt var den kristne biskop, som grundade Köpenhamn – sedermera Danmarks huvudstad, och dessutom samme man, som brände det stora vendiska hednatemplet på Arkona.

Men detta är bara småpotatis – som vi kan säga nu i Midsommartider – för ytterst härstammar han från Oden själv, Hvide-ättens egentlige upphovsman, som flera historiker redan konstaterat.

article.phpIntressant bok om Hr Lyngvilds förfäder – rekommenderas !

13392079_1071580446244954_5372340238068370137_o

P-p-rince of Denmark – P-p-pork of ages ?

Själv kan jag nog inte uppvisa en sådan härstamning, om någon undrar – för jag kommer inte från någon adelsätt, och har inga grevar och baroner bland mina förfäder. Jag är en folkets man. Jag har visserligen en domare och en kristen präst bland mina direkta anor, i rakt nedstigande led, men utöver det kommer jag från enkla ryttare, bönder och soldater. Vill ni se mitt Riddarhus, så sök vid Poltava ! Sök i Klisows jord, vid Düna, Punitz, över hela Östersjöregionen… Där har ni mina anor – och vad fanorna beträffar – jo – jag och min släkt har tjänat samma fana i över 300 år, och är lojala tjänare till landets rätte konung – och inte jarlar eller konungar själva.

Jag gillar starkt Hr Lyngvilds insatser, men skapar hellre själv – och bygger vidare på en gemensam grund. Det är trots allt icke allom givet, att resa till Korinth !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s