Danmark

”I Odense – må ni tro – där utövar man Asatro!” (text från 23 Januari 2015)

Odense i Danmark – orten där Nordens hittills andra gravplats för Asatroende finns – har nu fått ett nytt oberoende Blotlag, eller Godord, läser jag på nätet. Och givetvis talar man om Asatro – inte om någon ”forn sed” eller liknande – själva uttrycket är ju en falsk beteckning från det kristna 1200-talet, som bara förekommer i två enstaka källor. Vem vill förresten få sin tro smädad med en massa kristna termer, som förklarar den egna tron föråldrad eller inaktuell ?

1597797Asatro är en term, som passar bäst i toleranta och civiliserade städer..

De oberoende blotlagen i Norden blir allt fler och fler, även om Godord är det hävdvunna namnet på en Asatrogen sammanslutning. I Odense finns även många sk ”Lokeaner” berättar man – och kanske inte bara det – för något år sedan såg jag också ett Blotlag för danska anarkister bildat på nätet, men de försvann ganska snabbt. Om Asatron, eller själva grundbegreppet, säger man i Odense så här:

Asatro

Vi kalder os selv asatro, da det er en udemærket beskrivelse som de fleste forstår. Vi dyrker flere guder og magter end aserne, men de færreste forstår hvad ordene ”regintro” eller ”hedning” indebærer.

Utanför Odense, förresten, ligger galleri Svinestien (som jag skrivit om på en av denna bloggs tidigare uppenbarelseformer) som en annan hednisk kulturbegivenhet. Stället ägs av en synnerligen tolerant dansk, som ofta för en mycket intressant debatt om yttrandefrihet och konst – och på galleriets blogg kan man möta artiklar om Hur kända barnböcker censureras i Sverige, om Salafisters och andra Monoteisters härjningar, en artikel om hur en viss jeschua ben yussuf förvandlade vatten till vin och vad vi eventuellt kan lära oss av det, skriven av en synnerligen tolerant dansk präst, liksom en ännu intressantare artikel om Dan Park (eller är det ”Pork” ?) – den kände svenske gatukonstnären – tillika en av de få konstnärer i Sverige, som hamnat i fängelse på senare år.

SvinestienSkåda Särimner ! Andra gör det…

På restaurangerna i stan serverar man Flaeskesteg – och varje dansk Kro har självklart denna Goda rätt på menyn. Ja, så går det till i en av de städer som bär namn efter Oden själv, visdomens, kunskapens och kulturens gud – och i hans stad är det tolerans, yttrandefrihet och konstnärligt skapande som härskar. Danmark – det er dejligt ! säger jag bara.

Danish-Flag-Burning-MuslimsMen så finns det ju då dem – dårar och fanatiker mest – som inte gillar Danmark…

Det röstas om ”Retsforbehold” i Danmark… (inlägg från 2015-12-03)

Idag är en stor dag för befolkningen i Danmark, vårt EU-kritiska, stolta och glada broderfolk. SvD rapporterar från den nyligen utlysta Folkomröstningen, som gäller följande frågor, vilka EU gick med på redan vid Danmarks inträde i den solkade och skamfilade unionen:

  1. Ett EU-medborgarskap kan aldrig ersätta ett danskt medborgarskap.
  2. Danmark undantas från att införa euron och den danska centralbanken ansvarar fortsatt för landets penningpolitik.
  3. Landet deltar inte i utarbetandet och genomförandet av EU:s försvarspolitik.
  4. Danmark står utanför EU:s överstatliga samarbete som gäller juridiska frågor och unionens inrikespolitik.

Nu röstar man bara om den fjärde punkten, vilket Dagens Nyheter – knappast ”liberal” rapporterar om i följande tendentiösa och öppet hånfulla ordalag. (Det är skönt att läsa SvD, i alla fall om man ska tro på några verkligt liberala dagstidningar i vårt land – som varande Hedning intar jag en självständig hållning även emot dem, men…)

Huvuddelen av den Danska befolkningen, inklusive Jim Lyngvild, den kände Asatroende Tv-kocken, mångsysslaren, modeskaparen med mera (Ja, nu när jag ändå skriver om Gina Dirawi och andra Tv-kändisar) fortsätter i alla fall att kämpa för sitt eget lands oberoende och frihet. Jag citerar, denna Tors Dag, från en och annan Facebook sida:

1052294_550327888346890_387987348_o”Husk på”

Husk på… du er hverken ond, dum eller racist, hvis du stemmer NEJ til afskaffelse af retsforbeholdet i morgen – du er derimod stolt nok til at vide, at Danmark ALDRIG har været underlagt andre statsmagter (Det er derfor vi ikke har en nationaldag) og vi skal HELLER ikke underlægges EU-magten. VI VIL – OG KAN – SELV BESTEMME!!!

”Meld dig ud !” i Dejliga Danmark… (7 april 2016)

Det folkliga Skatteupproret emot de kristna ”statskyrkorna” och deras förtryck börjar sprida sig till de övriga Nordiska länderna, rapporterar Humanistbloggen. Det danska folket lider fortfarande under en förtryckarapparat som kallar sig ”Folkekirken” men som bara har 76,9 % av Danmarks befolkning som medlemmar. Resten – eller en fjärdedel har redan blivit Hedningar.

index

Såhär har det gått med den påstådda ”Folkekirkens” medlemsantal i Danmark ! Danska folket har snabbt tröttnat på alla kristna dumheter…

Enligt en garanterat ovetenskaplig undersökning jag själv läst på nätet igår – den baserar sig på slumpvisa intervjuer på Ströget i Köpenhamn – så är hela 3 % av Danmarks befolkning Asatrogen numera, vilket borde innebära att det finns sådär 168 000 Asatrogna enbart i Danmark, eftersom det landet har en befolkning på ca 5,69 miljoner människor numera.

maxresdefaultFlera dokumentärfilmer finns på nätet om Hedendomens återkomst till Danmark

Nu är det också såhär att man kan vara hedning på flera sätt som jag gång på gång förklarat för er. Det finns för det första troende hedningar, som säger att det finns mera i tillvaron än vad den nuvarande vetenskapen vet om, och så finns det Agnostiker som säger att de inte vet säkert, och så till sist Ateister, som säger att de är helt säkra på att den nuvarande vetenskapen har exakt rätt och att någon ”andlig” verklighet inte alls existerar. (Nå, gränserna mellan de tre grupperna är inte helt knivskarpa, men i alla fall…)

anders_stjernholm.2014bDu kan GÅ UR Svenska Kyrkan och göra dig FRI – också ekonomiskt

Den här mannen, Anders Stjernholm, Formand eller Ordförande i Ateistisk Selskab kommer till exakt samma slutsats som jag själv eller Humanisterna i Sverige till varför du bör GÅ UR alla Kristna samfund och Kyrkor, som försöker beskatta dig och din familj. Reklamkampanjer har startats, bland annat på bussar i Århus, och på en enkel nätsajt kan alla Danskar se hur mycket pengar ”Folkekirken” under en hel livstid stulit från varje dansk.

Ateistisk selskab

Varje år stjäl de kristna mer än 7,7 miljarder DKK från vanligt, hyggligt folk i Danmark. Det är mera än vad hela sjukvårdssektorn eller den danska Polisen kostar. ”Er det rigtigt ?” frågar sig Anders Stjernholm. Är det ens rimligt ? Är det ett sådant samhälle vi och våra barn ska få leva i ?

Visst, alla får tro vad de vill, och kanske på JHVH-1 eller Abrahamiternas ”gud” om man nu tvunget vill – men är det ens lönt att betala ett så högt pris för det, frågar han retoriskt. Varje dansk betalar i genomsnitt 133 000 DKK (mer än 150 000 SEK)  eller mycket mer, och det är helt enkelt inte rättvist. Varje människa borde få rätten att själv bestämma över sina pengar, och själv bestämma över hur mycket man nu vill ge till välgörenhet, ”religion” eller annat, förklarar Anders Stjernholm i en video, ”den må du virkelig se !”

Spar penge

Den gennemsnitlige dansker betaler 133.000 kroner i kirkeskat, i løbet af livet. Ved at melde dig ud, kan du få overskud til at støtte organisationer og mennesker, du rent faktisk ønsker at støtte.

Vi har gjort det nemmere end nogensinde før.
Du skal blot udfylde den megasimple formular, så bliver der sendt en mail til dit lokale kirkekontor.

Danska Folkekirken håller fortfarande på och konfirmerar 13.åringar, tvångsinskriver barn (sk ”dop” eller religiös doping) i sin religion och andra smutsiga affärer. Men nu reser sig den inhemska befolkningen, och börjar protestera emot detta.

Precis samma slutsatser har dragits, som jag själv redan sagt och anfört här så sent som i går. När tänker DU lämna kristendomen bakom dig ?

vdk_logo_socialDanmark – Det er Dejligt

 Midsummer_Eve_bonfire_on_Skagen's_beach_-_P.S._Krøyer_-_Google_Cultural_Institute

Frihetens eld tänds på nytt – förgör det som förgör er !

 

“Non licet omnibus adire Corinthum” – och mer om Danmarks nya Gudahov (7 april 2016)

Sedan den internationella media-personligheten Jim Lyngvild efter långt och hårt arbete invigde sitt nya Gudahov nere i Danmark har många frågat mig om var på Fyn denna vackra anläggning är belägen, och om de själva kan få komma dit. (Se tidigare inlägg i detta ämne – det första ”lige her” det andra ”her” )

Gudahovet är inte riktigt färdigt ännu, men det invigs i Maj – Frejas och Kärlekens månad – och det har jag från säker källa… Dessutom vill jag påstå att “Non licet omnibus adire Corinthum” eller ”Det är icke allom givet att åka till Korint” vilket är ett äkta hedniskt uttryck från de gamla romarnas tid..

Non+licet+omnibus+adire+corinthum

Nu säger någon genast kanske ”Korinth, eller Corinth Danmark ? – Har inte detta blivit lite fel ??” I Amerika finns visserligen en mängd hedniskt benämnda städer typ Corinth, Attica, Uppsala och så vidare – men det verkliga Korinth ligger ju som alla vet i Grekland, och var ett mycket stort handels- och nöjescentrum på sin tid…”

Men jodå. Det finns faktiskt ett Korinth, Danmark också…

Namnlöst

Det var nöjes- och kulturlivet den danske romantiske diktaren och humanisten Jens Baggesen syftade på, när han på 1800-talet namngav vad som senare skulle bli Korinth Kro – en riktig gammal dansk krog – som dock har stängt numera, men som står kvar som kulturbyggnad i en dansk gammal landsby med sådär 1100 invånare. I närheten ligger också den måleriska Arreskov Sö och alltihop – med de på fornminnen rika midtfynska kulturlandskapet – är en del av Faaborg Kommune.

kortEnkel karta som utvisar Arreskogs och Korinths geografiska läge – ”I det Fynske folks tjenste”

Många har intresserat sig för projektet, avslöjar Jim Lyngvild för TV 2 Danmark. Och den 30 Maj är det dags för ”En Verldensbegivnhet” för då kommer ingen mindre än det Danska Folketingets Talman Pia Kjersgaard och inviger Gudahovet i en officiell bandklippningsceremoni.  I Danmark GÖR man något – man PRATAR bara inte – och Jim Lyngvild har bildat en ekonomisk förening, som tacksamt tar emot alla bidrag.

Danska tidningar, samt Lyngvild själv kommenterar:

– Jeg vil ikke i karambolage med nogen, understreger Lyngvild.

– Folk har bare generelt rigtig ondt i røven. Og de mener, at de ved mere om min bankkonto, end jeg gør.

Jeg gør selv så mange frivillige ting for min godheds skyld. Fordi jeg kan. Fynboer tror altid, at der er en bagtanke, og de kan ikke tro, at man kan gøre noget fuldstændig af et rent hjerte, siger Jim Lyngvild.

– Det her byggeri får lov til at stå i lang tid. Jeg giver kulturarven videre…

400”Og det ER Frejas Sal”

Hur är det det står nu, i den Danska Nationalsången ?

Der er et yndigt land,
det står med brede bøge
nær salten østerstrand 😐
Det bugter sig i bakke, dal,
det hedder gamle Danmark
og det er Frejas sal 😐
Hil drot og fædreland!
Hil hver en danneborger,
som virker, hvad han kan! 😐
Vort gamle Danmark skal bestå,
så længe bøgen spejler
sin top i bølgen blå 😐

Jim Lyngvild är i hög grad en man, som ”virker hvad han kan” och visar gott medborgarsinne – vilket är det viktigaste för en Asatroende och en Hedning. Många kan ha glädje av en insats, som han genomför, och till sist skall det även sägas, att många fler danskar också har planer på att bygga sina egna gudahov – över hela Danmark faktiskt.

1Varför återlämnar inte ”Svenska” Kyrkan den här platsen och denna byggnad till det folk, som faktiskt rättmätigt äger den ?

Danmark har nu byggt sitt – tack vare en mans mäktiga verk. Island kommer inviga sitt till sommaren, men när får vi svenskar vårt, vid Gamla Uppsala till exempel ?

image2s

0dde340d84bba9b647efd3f8c1f223a8 8f9d0625084aea5c94b63fb5ce33741a

Skulpturen Non Licet Omnibus Adire Corinthum av den franske konstnären Jean-Léon Gérôme (1824-1904)

Danmarks nya Gudahov invigt… (2016-05-15)

Så har då ett stort datum passerats i vår Hedniska Kalender. Igår var det den 14 Maj, och då invigde Jim Lyngvild, modeskapare, tv-kock och internationell celebritet samt egen företagare stolt sitt nya gudahov nere i Danmark. Också på Island byggs nu ett Gudahov, som jag berättat för er i denna blogg, och även i England och USA finns flera sådana, men detta är i alla fall Danmarks största och mest påkostade Asatrogna byggnad på mycket länge, eller ända sedan Kung Rolfs stora kungahall i Lejre, skulle jag våga påstå.

13220509_1054099681326364_4104169479206208754_oDet nya gudahovet, strax nära Arreskov Sö på Fyn

Jim Lyngvilds kulturgärning har redan rönt stor uppskattning på Internet och i sociala media, och i själva invigningsceremonin deltog också Gudrun Victoria Godtved, samt två andra gydjor, representerande de tre Nornorna, Urd, Skuld och Verdandi, eller dåtid, nutid och vardande eller framtid. Gudrun har just nu valts till Thul eller en ledande, traditionsvårdande befattning inom ett av Danmarks Asatrogna Samfund, och trots att vi i Sverige har en del Gudahov i privat ägo – jag har nämnt ett sådant, men var i landet det ligger har jag lovat att inte säga, eftersom man tyvärr haft problem med bränder och attentat är det märkligt nog så att det finns de ibland oss som går runt och kallar sig hedningar, men ändå aktivt bekämpar den idé som inte bara Jim Lyngvild utan nästan alla av oss kämpat så hårt för i många många år. Allt vi vill är bara att få en egen plats för våra gudstjänster och högtider, också inomhus och under tak; och det är heller inget konstigt, eftersom Gudahov och Gudahus funnits i Sverige sedan minst bronsåldern, enligt vad arkeologer konstaterat.

Ändå finns det – skamligt nog – personer som kallar sig ”godar” inom något som kallas ”Forn Sed Göteborg” och som vägrar stödja vad som är viktigt för alla oss andra, eftersom deras ”godeord” som de säger (de kan inte ens stava eller skriva rent, verkar det – hade de alls känt till grunderna inom Asatron hade de vetat att det heter och skrivs godord och inget annat !) inte vill vara med. Man drar sig också till minnes hur illa det gick (omkring sekelskiftet 2000, dvs för minst fjorton år sedan), när det nu nedlagda Sveriges Asatrosamfunds sk ”tempelkassa” (nej, det finns inga ”tempel” – det heter Gudahov sa jag !) stals av en person, som just utsetts till kassör, men som visade sig ha klara narkotikaproblem, och hur stor skada ”fornsederiet” och dess alltmer fåtaliga anhängare gjort för Asatrons sak i Sverige.

Men i Danmark har man lyckats, där vi själva fått infiltration från kristendom och new age, samt olika totalitära, utomparlamentariska rörelser.

Jim Lyngvild och de andra danskarna har all heder av sina händers verk, säger Asatrogna i USA och annorstädes, och själv instämmer jag helhjärtat i det, med en förhoppning om att även Nordiska Asatrosamfundet och andra hederliga, skötsamma och ordentliga människor i vårt land också skall kunna genomföra, vad som nu genomförts i Danmark, utan att få alltsammans förstört av New Age-flum, Miljöpartister, Extremister och ”fornsederi”.

13247749_1054977564571909_3381079385232313601_oGott ledarskap lönar sig !

Men inte bara det. I Danmark blotar man faktiskt med blod, och efter det som verkligen är sed, och inte bara tomma ord och efterrekonstruktioner. Inte mindre än nio tuppar – tuppen är ju Heimdalls och vaksamhetens fågel, och det kan vara en lämplig symbol i tider som dessa – hade anskaffats, och deras blod användes under själva ceremonin. I Voluspá nämns också tre hanar, som ska gala före Ragnarök, och det är Gyllenkamme hos Asarna, Fjalar i ”Galgvidi” eller Galgskogen i Jotunheim, och så den sotröda hanen i Hel, allt enligt vad den fyrtiotredje och fyrtioandra strofen i det kvädet berättar för oss, och av Adam av Bremens och andras krönikor vet vi, att offer av fåglar visst inte var ovanligt – och heller inte sensationellt – man åt höns vid en sakral måltid tillsammans med gudarna, och det finner jag för min del inte heller minsta konstigt – att blota med blod på gammalt sätt, ger för övrigt en mycket kraftfull och verksam ceremoni. Märk också att tre gånger tre är just nio, och att nio är Naud-runans och Odens tal – det vet ni redan, om ni är det minsta runkunniga.

13161681_1054099674659698_8175809898490872954_oAtt blota med Blod eller laga en festmåltid för Gudar och Människor är och känns naturligt..

13217530_1054100074659658_6212598413638220929_o

 Själv har jag blotat i blod flera gånger, när det känts naturligt eller nödvändigt – vid min fars grav offrade jag också av mitt eget blod, och det har jag gjort också för stupade kamrater och kollegor – men jag ställer mig så att säga inte och slaktar en hel gris eller en hel häst på en gång, och tillreder blodkorv eller svartsoppa, ifall jag inte har minst 30-40 personer på besök (nåja, svartsoppskok kan också göras i mindre portioner, och redan det är ”bledsod” eller att koka och sjuda med blod, ursprunget till engelskans ord för bless eller välsigna, lika mycket som ”bliss” eller lycksalighet – den känsla vi kan ernå efter en verkligt god måltid tillsammans med våra gudar och vänner). Jim Lyngvild är en stor personlighet, och han skriver eller talar som synes inte bara om Asatron – för honom är Asatro i allra högsta grad på riktigt, och inte någotslags urartad form av ”levande rollspel” eller något, som hos ”fornsedarna”. Så är det för mig också – och vill jag alls stå i en cirkel eller genomföra ett blot med någon, ska det vara personer jag verkligen känner att jag kan lita på, och sannerligen inte vem som helst.

Nu har jag inte fått äran att träffa Hr. Lyngvild i levande livet, utan känner honom blott per renommé, som det heter – men en sak håller jag själv styvt på – i alla offentliga sammanhang.

Sin väns vän skall man vara, åt honom och hans vän” står det i Hávamál, ”men med sin fiendes vän, skall ingen man vara vän !

Just så är det också.

Jag har en positiv människosyn, och tror mig alltid kunna bli vän med de flesta människor, oberoende av vilka de är och var de kommer ifrån, om så bara över en halv brödkaka eller en munfull vatten, med Hávamáls egna ord. Men – ”träd över ingens tröskel in, så länge du inte sett dig omkring och lyssnat, ty ovisst är att veta var fiender sitter, borta på annans bänk”. Tvagad och mätt ska man rida till Tings, står det i Hávamál, och en man som vet att stadga sig, går på gille fullt beväpnad och med goda vapen dessutom, ”ty man kan aldrig veta, när spjutet tarvas mannen”. Lite bör man dricka, än mer lyssna och lite tala, ty fåmält och hugstort leva, passar en hövdingason. Dessa råd har jag också haft nytta av i mitt liv – och en sak håller jag styvt på, vid blot, gillen och sammankomster av alla de slag – jag har nolltolerans emot droger, eller med andra ord just noll tolerans emot personer som sysslar med sådant – och det är just därför jag inte vill veta av ”fornsedare” eller därmed likställda.

Visst – man må ta sig en sup, till sillen och vid gillet efteråt – det har jag inget emot – och I Danmark ska man S’gu famme ha sig en Bajer, vid Odin ! – däri ser jag ingen skada, och Oden själv har i Hávamál rått oss också väl beträffande detta, ty: ”Drick du i Gudahovet mjöd, men låt andra hålla gille för sig – ingen ska dig klandra, om du tidigt går för att sova” – för den som ska vara Gode och leda andra, ska först av allt kunna leda och styra sig själv. Själv är jag ytterst måttlig i brännvin och dricka, det vet envar som fått förmånen att alls lära känna mig, och vid tre Jular och Midsommarblot har jag nu burit med mig samma hemkryddade halvliter, enligt ett Bellmanskt recept – döm då själv om hur lite brännvin jag konsumerar, jämfört med hur svenskar är mest. För övrigt gör jag ofta som i den finske författaren Paasilinnas roman ”Åskgudens son” och slår ut hälften av vart brännvinsglas på hälleberget, så att ångan därifrån må stiga rakt upp till Asarna i den höga himlen, och vattna Alferna i jorden därunder. Annat än tobak röker jag dock aldrig, och emellanåt intar jag en kopp kaffe eller te för arbetets skull, men vad därutöver är, anser jag vara av ondo – för droger och religionsutövning, av vad slag det än vara må, anser jag inte hör ihop.

Dessa är mina ord – ta nu själva och lev därefter.

Mycket har jag också förut skrivit till er, rörande hur Blot och annat ska hållas, utan barnsligheter och överdrifter åt något håll, och hur den som är Gode har att med hög och klar röst till att höra över allmogen och allt folket, som det är och det skall varda, evinnerligen.

I Danmark har mina ord fallit i god jord och fått sig en fristad i andra mäns bröst, ser jag – och detta gläder mig – men när jag ser att de kan tänka själva och själva göra än mer än vad jag gjort, blir jag vid alla gudar och makter ännu gladare.

Hell dig, Jim -fast vi aldrig mötts och råkats – och må fläsket aldrig fattas dig, mjödet aldrig tryta vid ditt Hov, Asarnas ansikten lysa över dig och måtte dina fienders skägg växa inåt och långsamt förkväva dem, medan åskans Tor själv give dig hälsa och styrka och vångarna grönska och gro på Danmarks jord och i Fröjas sal, för allt vad som är gott för människorna att älska och ha här i Midgård, och så länge deras liv varar !

13116348_1054099981326334_7213541209764247661_oMed Hlauttein skall du rött färga, och så blota !

Med Jim Lyngvild från klarhet till klarhet… (12 Juni 2016)

Nere i Danmark går Jim Lyngvild, ägare och byggare till Danmarks första gudahov på många år – från klarhet till klarhet. Han är inte bara mode-designer, tv-berömdhet och nu hett omdebatterad utan har också nyligen inlett ett samarbete med whiskeydistilleriet Highland Park i Skottland, och så är han ju bryggare också… Aldrig har vi sett en kreativare hedning. – eller är det kanske så, att man blir kreativ av Asatro och Hedendom ?

Mycket talar kanske för detta. Angående Highland Park, så har jag skrivit om dem förr – se under rubriken ”Freja” ovan och mitt inlägg från 15 Augusti 2015 – men angående detta med kulturfenomenet Kitsch – och ifall ni inte har fått nog av det – eller Vikinga-insprierade produkter – nu finns även en serie med parfymer, som ett nytt designprojekt av ingen mindre än Hr Lyngvild själv !

13423781_1069937539742578_2649539696272380880_n

Detta, till exempel, är parfymen Voluspá för kvinnor – med en Völva med en uggla – en falk skulle ju kanske inte riktigt passa in, eftersom det är Frejas fågel – och en odensmask på parfym-kartongen, och för män finns nedanstående:

13442330_1070593136343685_6530089101493446115_n

Observera den chica Valkyrian (?) i bakgrunden. Och medan debattens vågor går höga, Kyrkoministern mildrar sina uttalanden och allt går sin gilla eller ogilla gång i gamla Danmark, undrar ni kanske varför jag skriver detta ? För att haka på Lyngvilds berömmelse, eller ”nasse” på honom, som det heter på god danska. Nej, det gör jeg s’gu slet ikke ! Men – svenska media har ännu inte uppmärksammat Världsfenomenet Lyngvild – og det syns jeg er slemt !

Han har nu gjort så mycket, i sin konst och sitt skapande, att vi bara måste ge honom en ”omtale” och ett erkännande – och fortsätter det såhär, kommer Samfundet Särimner tilldela honom sitt stora pris, precis som han redan tilldelats en plakett av Nordiska Asa-Samfundet (Sveriges största samfund för Asatro, nu med mer än 500 medlemmar) – det säger vi er.

13325642_10207420098152895_4062701315407690954_n

Enligt Hr Lyngvilds stamträd – som är att beskåda i Gudahovet på Sydfyn – härstammar han genom den danska adelsfamiljen Wegener ända tillbaks till Hvideätten, till vars mer kända medlemmar hör exempelvis Skjalm Hvide, den gamle vikingahövdingen från Rügen, eller Absalom Förintaren, också känd som Skånes Djävul, som han kallas på vår sida sundet, som för övrigt var den kristne biskop, som grundade Köpenhamn – sedermera Danmarks huvudstad, och dessutom samme man, som brände det stora vendiska hednatemplet på Arkona.

Men detta är bara småpotatis – som vi kan säga nu i Midsommartider – för ytterst härstammar han från Oden själv, Hvide-ättens egentlige upphovsman, som flera historiker redan konstaterat.

article.phpIntressant bok om Hr Lyngvilds förfäder – rekommenderas !

13392079_1071580446244954_5372340238068370137_o

P-p-rince of Denmark – P-p-pork of ages ?

Själv kan jag nog inte uppvisa en sådan härstamning, om någon undrar – för jag kommer inte från någon adelsätt, och har inga grevar och baroner bland mina förfäder. Jag är en folkets man. Jag har visserligen en domare och en kristen präst bland mina direkta anor, i rakt nedstigande led, men utöver det kommer jag från enkla ryttare, bönder och soldater. Vill ni se mitt Riddarhus, så sök vid Poltava ! Sök i Klisows jord, vid Düna, Punitz, över hela Östersjöregionen… Där har ni mina anor – och vad fanorna beträffar – jo – jag och min släkt har tjänat samma fana i över 300 år, och är lojala tjänare till landets rätte konung – och inte jarlar eller konungar själva.

Jag gillar starkt Hr Lyngvilds insatser, men skapar hellre själv – och bygger vidare på en gemensam grund. Det är trots allt icke allom givet, att resa till Korinth !

I vilket Jim Lyngvild bygger ett Gudahov… (inlägg från 26 januari 2016)

De flesta läsare av denna blogg vet helt säkert att värdens största Gudahov – sedan 1000 år – nu är under uppförande på Island, men den 26 Januari i år lanserade den danske mediastjärnan, TV-kocken, Modeskaparen, Multimediaskaparen med mera med mera Jim Lyngvild sina planer på en autentisk kopia av det berömda Uppåkra”templet” från trakten av Lund, Sverige. Idag intervjuas han för övrigt på den populära TV-showen ”Go Aften Danmark” och det kan nog med säkerhet antas, att han åtminstone flyktigt kommer att referera till planerna på Gudahovet i programmet, där han för övrigt presenteras som ”En blandning mellan Lurpak och Den Lille Havfrue” (Lurpak är ett danskt varunamn för smör, och dessutom en ledande exportprodukt för landet ifråga).

indexVisionären Hr. Lyngvild

Problemet är bara, att Uppåkra ”templet” – eller Gudahovet som det rätteligen bör kallas (Asatroende har inte, har aldrig haft och kommer aldrig att ha några ”tempel” därför att det ordet och den termen inte finns och inte har funnits i Nordisk hedendom) har rekonstruerats på två väsentligt olika sätt av akademiska forskare, sedan dess existens först upptäcktes på 1990-talet. Uppåkra som stad existerade redan på 100-talet Ekr, och var inte alls bara Vikingatida, samt fyllde ett mer än 40 hektar stor bebyggelseområde. Själva Gudahovet bestod av en till golvytan ganska liten, men mycket hög byggnad i flera våningar, som var 13 x 6,5 meter, men hade minst sex meter höga väggar. Byggnaden var tillräckligt stabil för att stå i flera hundra år, innan den till slut revs ned av barbariska kristna i slutet av 900-talet, och arkeologiska fynd daterar ”templet” till 500-tal, kanske ännu tidigare.

800px-The_tempel_of_Uppakra_Sweden

Den sk ”Lundarekonstruktionen” från 2006 ger ett helt annat utseende för Gudahovet vid Uppåkra än den tidigare – och mycket mindre ”Foteviksrekonstruktionen” från 2004

Enligt den ursprungliga rekonstruktionen, gjord av experimentalarkeologer vid Fotevikens museipark, trodde man att de enorma stolphål – mer än 70 cm djupa – som finns i mitten på byggnaden förankrade ett mer än tio meter högt torn, som syntes vida omkring. Senare har arkeologer och historiker vid Lunds Universitet betvivlat det, och ansett att byggnadens väggar kan ha varit ännu högre, och sträckt sig över flera våningar – man vet inte heller om den haft ”vindögon” eller ”fönster” på sidorna, eller bara högst upp. Man kan jämföra med den ”drakkedja” eller tak-kedja, som många forskare har ansett prydde takåsen på Uppsala-templet, och för övrigt är det också möjligt att byggnaden var ännu högre och luftigare inuti, med storslagna valv och takkonstruktioner.

ravnsborgDanmark – Ja det er famme S´gu Dejligt ! – Det er ganske vist !!

Just takkonstruktionen är av väsentligt intresse i sammanhanget, och här har Jim Lyngvild själv mycken erfarenhet, eftersom han tidigare är känd för bland annat bygget av Ravnsborg, hans imponerande privatbostad hemma i Danmark. I det småsinta och av avundsjuka, Jante-lag och kristna byggnadsnämnder dominerade Sverige, skulle en anläggning som Ravnsborg aldrig någonsin få bygglov – för enligt svensk byggstandard får man numera inte använda naturmaterial typ träull som väggisolering – och dessutom kan kristna byggnadnämnder klaga på exteriör eller estetiska detaljer, så fort byggandet av ett gudahov alls kommer på tal. Inom ”tättbebyggt område” – och vad som skall räknas som tättbebyggt eller inte avgör endast Byggnadsnämnden i varje svensk kommun – kan man nämligen kräva, att alla byggnader ska vara exakt likformiga och neka bygglov på grund av konstruerade anledningar och svepskäl typ hängrännors utseende eller bredden på fönsterkarmar, men i Danmark, Norge och Island samt resten av Norden, är man inte lika småskuren och småaktig.

galleri-ravnsborg-2Ravnsborg invändigt – redan ett ”tempel” åt Odin och Asarna i sig… dessutom en levande bostad, utställningslokal och konstgalleri

Jim Lyngvilds vikingeborg . Sted: Haagerrupvej 33, Faaborg. Dato: 12/08/13 Journalist: Lisbeth Kristine Cedray Foto: Alex Tran

Här står SÄRIMNER sadlad i Centrum – Sån ER det !!

Inte på tio år ens har ”fornsederiet” i Sverige, eller andra svaga, handlingsförlamade och fullkomligt kraftlösa, mer eller mindre oseriösa försök till ”samfund” – eller skall vi kalla dem ”dåliga ursäkter” (?) kunnat skapa något liknande. Det har också blivit känt, att det finns enstaka personer i Göteborg, Åmål och på andra ställen, som går omkring och kallar sig ”hedningar” samtidigt som de förstör tanken på ett Gudahov för alla oss andra som verkligen vill ha ett. Jag har redan förut uppmärksammat de här personernas mycket destruktiva ideologi, och hur deras totalitära uppfattning bara orsakar skada. Mer i den saken kommer skrivas här inom kort – var så säker !

I Danmark, däremot, lovordar man privata initiativ, och hela det juridiska systemet är också annorlunda. Det vet jag själv inte minst, eftersom jag faktiskt publicerat ritningar till ett DIY GUDAHOV (gör-det-själv alltså !) – en helt bygglovsfri byggnad, som kan uppföras var som helst – eftersom den har en golvyta på 10 kvadratmeter – efter att en kristen Länsarkitekt, som kort efteråt avsattes – nekat oss sanna Asatroende att uppföra den nära Blot Svens Gravhög på gränsen mellan Uppland och Västmanland – vi ville hylla den siste (?) Hedniske Kungen av Sverige, nämligen, men det fick vi inte – Länsarkitekten tyckte, att vi skulle ”störa landskapsbilden” – en motivering eller juridisk formulering som inte använts sedan NRL, Naturresurslagens tid (avskaffad för mer än tjugo år sen) och för övrigt har gravhögen idag fått sällskap av en större motorvägsutbyggnad, en enorm plåtverkstad samt en maskinhall på mer än 140 kvadratmeter – allt detta störde nämligen inte alls ”landskapsbilden” enligt Länsarkitektens sätt att se, men avsatt blev han, som sagt. Så kan det gå här i världen. För övrigt är ”jordbrukets ekonomibyggnader” som det så vackert heter (dvs maskinhallar, plåtverkstäder, kvarnar och annat) helt bygglovsfria i Sverige, än idag. Och om ni – kära läsare – då bygger ett tempel åt Gerd, jordgudinnan – och låter en liten, liten hacka och en liten liten skära, samt kanske en trädgårdsspade ligga framme på Stallen (inte altaret – Gudahov har inga altare) – ja – då har ni ju också byggt ”en ekonomibyggnad för jordbruket” eller hur….

Vi Asatroende går handlingens väg. Vi utvecklar, resonerar och argumenterar – och kan se flera sidor av samma problem, som synes.

12507167_1670974206475603_2650563853280206297_n

Det är mer – mycket mer – än vad de flesta new ageare, fornsedare, Monoteister, terrorister och dylikt patrask vanligen brukar åstadkomma.

Och – Länge Leve Lyngvild – Länge Leve Danmark.

Hur Jim Lyngvild LÖSER Integrationspolitik och Flyktingfrågor i Danmark… (inlägg från 6 Oktober 2016)

Danska TV 2 har redan publicerat nyheten, och det har också många andra medier i Danmark. Ingenting sägs förstås om saken i Sverige, men det är kanske inte så konstigt – det Asatrogna kulturfenomenet Jim Lyngvild vill man ju inte tala om här, och när vi Asatroende gör något gott, undertrycker media i Sverige hela tiden sanningen.

14608838_1158535174216147_3355845193824434480_o

Frivilliga krafter introducerar Syriska flyktingbarn till Nordisk historia i deras nya hemland – Danmark !

Modemanden Jim Lyngvild havde inviteret en større gruppe syriske flygtninge til jernalderlandsbyen i Odense, hvor han introducerede dem til drabelige tvekampe, produktion af pilespidser og vikingeklæder.

Formålet for den asatroende Lyngvild var dels at udbrede kendskabet til sin vikingetro, men samtidig ønsker han også at byde de syriske flygtninge velkommen til Danmark.

– Folk har sådan en idé om, at man enten er sort eller hvid i Danmark. Hvis man beskytter sit land, så kan man bestemt ikke lide flygtninge, og sådan er det jo slet ikke. Jeg elsker da nuancerne, og jeg elsker da at se de her glade unger, det betyder jo ikke, at jeg ikke kan lide mit land, eller jeg ikke godt vil beskytte mit land, siger han.

Under dagens arrangement, hvor omkring 100 syriske flygtninge kom på besøg, prøvede børnene blandt andet at klæde sig ud i vikingetøj, fægte med sværd og holde en rovfugl. Alt sammen for at få dansk kultur ind på en ny måde, siger Jim Lyngvild.

– Det her viser, hvordan man også kan lave integration og fortælle kulturhistorie. Altså lege det ind gennem kulturhistorie.

En af de besøgene er Siad Attari, der før han kom til Danmark, var børnelæge i Syrien.

– Det er virkelig skønt. Det handler måske om kulturen i Danmark, Danmarks historie og om vikingerne, siger Siad Attari.

  • danska TV2, 2016-09-06

Långt borta från Monoteism och Islam bringas dessa människor nu i säkerhet. De får lära sig något om Danmarkshistorien, och sitt nya hemland. De blir välkomnade och väl mottagna. De ges nya kläder, och mat och dryck. Under tiden några av dem kanske väntar på uppehållstillstånd eller asyl får de tillfälle till en meningsfull fritid, och får knyta nya kontakter och etablera nya vänskaper.

Jim Lyngvild och många frivilliga visar sitt fosterland Danmark från dess bästa sida.

Så kunde vi göra, även här i Sverige.

Att visa föregångsmannaskap. Att visa, att vi Asatroende är inkluderande; och inte sådana, som svenska media, ”fornsedare” och annat patrask felaktigt framställt oss som. Idag mötte jag själv en man, som varit min närmast högre chef i två långa år. Han har Överstelöjtnants grad, och jobbar numera inom Migrationsverket, men mer än så, säger jag inte om just honom – men jag har tänkt att föreslå en sak för chefen – så snart vi råkas.

Det är, att också Gunnes Gård, Storholmens Vikingaby, Järnåldershuset i Körunda och många många fler föreningar får tillfälle att göra samma sak.

Asa-Logo_email

Jag kommer också fortsatt verka för, att Nordiska Asa Samfundet genomför liknande verksamhet, så snart tillfälle ges, eller vi har resurser att lösa uppgiften på ett lika bra sätt, som i Danmark. Det är mitt löfte till er som läsare.

Kanske är det – i chefens anda – dags för ”Dagens Dikt” eller något…

”Han kom dit, från sitt land i Nord
för att få slut på krig och mord
som en trofast vän, var han alltid sedd
och alltför djärv, för att vara rädd

Han kom dit för att skapa fred
Skapa fred, i ett land som led
och i sken från en handgranat
I basker blå, stod en svensk soldat… ”

Insatser här hemma – på frivillig basis – måste fortsätta också någon annanstans, och i en nationell ram. Också i utlandet. Det vet vi allihop. Vill vi skapa ett gott samhälle, och göra något bra för Världen, så kan vi börja här hemma, men i vågskålen ligger andra och större ting. I dag Odense, i morgon Aleppo. Idag det lilla, i morgon det till synes omöjliga. Idag Danmark, i morgon Sverige, i övermorgon världen.

Vid slutet står segern.

Snille_och_smak

10891540_761208070626825_5947041192994284062_n12314065_766700603473307_1202995256780247878_n

 

Gammal Hjorteulv blev till Valravn i hedniskt Danmark (artikel från 8 December 2016)

En av mina älsklingssysselsättningar är att läsa om hedningar i andra länder med hjälp av hedniska internet-sajter, men det är tyvärr så att ”Många äro komna, men få äro kallade” som det lär stå i de kristnes Bibel.

Ibland ser man hur ambitiösa projekt havererar, och ibland visar sig något helt annat ligga bakom de sajter som kanske ser ärliga ut till en början, och vars innehavare påstår att de har ett geniunt intresse för ämnet, men sen ser man att allt går ut på diverse politiska ting, ”fornsederi” eller annat som har ett väldigt destruktivt syfte, och som knappast förmedlar något positivt.

Men nere i goda, gamla Danmark – ja där finns nu en helt ny sajt från vilken vi nog inte har något att frukta.

ravn-300x272Flygande kråka får något – sittande får inget” står det att läsa i Hávamál…

Jag gissar att det är mina gamla vänner från bloggen ”Hjorteulv” – en man och en kvinna, någonstans i Danmark, som är de drivande bakom denna nyskapelse. ”Hjorteulv” – ett danskt begrepp i likhet med det svenska ordet ”Tulipanaros som alltså betyder detsamma som en Skvader, eller en ren zoologisk omöjlighet – man skulle kunna jämföra med Rara Avis” på Latin, vilket inte har med tidningar eller Aviser att göra – var en mycket trevligt hållen personlig blogg, som ännu finns i arkivformat.

index2Träd över ingens tröskel in, förrän du spejat och spanat – förrän du spejat och spårat” säger Hávamál. Källkritik är alltid viktigt, liksom läsförståelse

På den nya bloggen – som nu funnits sen i Juni – kan man hitta nyhetsartiklar om Hedendom och perifera ämnen, ungefär som på min egen blogg, men dessutom hårda fakta om arkeologi och nya upptäckter – ett ämne som också fascinerat mig. Än så länge tomma rubrikrader med rullgardins-lister – som ni kan se överst på denna sida – talar om ”Samfund” som på danska betyder ”Samhälle” och ”Geopolitik” som ju är ett ytterst intressant ämne – men när jag själv läste Kulturgeografi på det (S) märkta 1980-talet minns jag att man direkt blev uppkallad till prefekten för Stockholms Universitet, Kulturgeografiska Institutionen, och hotad med straff och omedelbar avstängning ifall man ens v-å-g-a-d-e nämna Rudolf Kjellén, eller Halford Mackinders ”Hjärtlandsteori” till exempel.

Idag, när Ryssland redan ockuperat Krim och fortsätter föra krig emot Ukraina, visar det sig som vanligt att Halford Mackinders teorier är dagsaktuella, och fortfarande stämmer. Vi får väl se vad skaparna bakom ”Valravnen” kan göra av såpass spännande ämnen – daring concepts, säger jag…

image008”He who rules the Heartland rules the World Island – and he who rules the World Island rules the World !”

vladimir-putin_416x416

Я согласен, да это Красиво !

Men nu kan man förstås inte döma en blogg på grund av bara några lösryckta rubriker eller citat, lika lite som de dummaste bland er läsare kan döma denna blogg efter enbart några enstaka illustrationer, som ni dessutom envisas med att missuppfatta, just därför att ni v-i-l-l missuppfatta dem..

Om man inte är dum i huvudet eller ”fornsedare” vilket påfallande ofta är samma sak, bör man undvika sådana omdömen.

”Valravnen” har lovat oss artiklar och inlägg som också handlar om ”Intro till Asatro”, ”Asatro” eller ”Polyteism” kontra ”Monoteism” (de av er som är insatta, vet att detta varit ett hätskt debattämne för några år sedan i just Danmark) likaväl som ”Modern Hednisk kultur”, ”Etnisk Kultur” samt ”Historia”. Skribenterna bakom ”Valravnen” har kommit så långt i sin kulturella förståelse, att de inser att Etniska Kulturer faktiskt finns, också i den moderna världen, lika väl som det också finns en Modern Hednisk Kultur i just Nordeuropa.

Det lyckönskar jag dem faktiskt till – för alla kulturer på vår jord är inte likvärdiga, och det har faktiskt betydelse vilken kultur man väljer att tillhöra, och därigenom göra sig till talesperson för. (Ja, just v-ä-l-j-e-r. Detta är nämligen en viktig punkt i sammanhanget. Jag har valt att ta avstånd ifrån allt vad ”forn sed” heter, till exempel, och råder alla att göra likadant – just på grund av mina erfarenheter)

I Danmark finns till och med en hel Hednisk Tidskrift som heter just ”Valravn” – och den kan man välja att läsa !

valravnfull

Vaersgo’ – Den her er famme svaert go !

Till sist vill jag upplysa alla de av er som inte vet vad en Valravn på danska eller skånska är för sorts varelse – för den förekommer i Skånsk folktro också – att det är en fågel, som finner sin föda på slagfältet, och får oerhörda krafter därav. I senare folktro, kunde också Valravnen vara en till korp förvandlad människa – men – det är som så mycket annat – en särskild historia…

 

Så var det Julemarked i Danmark (inlägg från 12 December 2016)

Julen – denna Nordiska och Hedniska uppfinning – för det var vi Asatrogna och Hedningar i Norden som skapade själva ordet och begreppet ”Jul” närmar sig alltmer, och med det också de obligatoriska Julmarknaderna, som numera finns över åtminstone hela Europa norr om Alperna.  Hemma hos Jim Lyngvild – Asatroende Världskändis och internationell celebritet – og hans Kjereste – har det i helgen rustats till ooch genomförts en äkta dansk Julemarked, erfarar ”Hedniska Tankars” redaktion.

Ravnsborg – döpt efter odens korpar – och som ej bör förväxlas med ruinen med samma namn på Lolland – ligger på Fyn, nära Arreskov sö. Här ser ni nya ”drone images” av hela anläggningen, inklusive helgens marknad.

15384399_1230868626982801_6424887181183836674_o

I mitten syns själva bostadshuset eller hövdingahallen, och på avstånd längst bort emot sjön det nya Gudahovet. (ja, just det – det heter Gudahov och visst inte ”tempel” som vissa tror, och som ni ser är detta också av en avsevärd storlek – jämför med människorna på bilden.

Ravnsborg har en imponerande reklamsajt på nätet, som också är en ”store front” för värdfolkets många verksamheter inom mode och design. Nästan alla av de reklamfoton man ser där har tagits av Jim Lyngvild personligen, tror jag mig veta, och förutom bryggerier, hantverksfirmor och livsmedelsproducenter deltog i år till exempel följande – märk Völvan från Ribe och detta med mjödet – men intet till övermått, ty minns Hávamál, o ni hedna och ni ludna…

Anette Dahl Design
Blomsterværkstedet
Bryggeriet Frejdahl
Bronzedesign
Bundgaards design
Butik Hjortshøj
Bårring Handelshus
Dunoria
Ejby Bageri
FP Strømper
Frames & Jones
Frigga Fantacy
Growers Cup
Hammer Hansen
Hyggeshoppen
Jim Lyngvild design
Laybourn Design
Lisbeths pandekager
Lykkes Mandelbod
Mjødladen Petz
Mor Kirstens bix
Nature Bites Back
Odense Tamburkorps
Peter Larsen Kaffe
Raunsborg
SarTorvet
Signe Kähler design
Thomsons Design
Vergo Design
Vikingemad
VitaVita Smykker
Vølven fra Ribe

15442330_10211623677331752_1937292438808115005_n

Interiör från Ravnsborgs stora hall – där står SÄRIMNER uppenbarad…

I Danmark blir Asatron mer och mer accepterad i samhället. Den lokala kulturen blomstrar på folklig grund. Små och stora företag får en chans att etablera sig i hägnet av denna gemensamma kulturella grund och historia, på ett sätt som både känns fräscht och naturligt. Och borta hos våra gamla vänner på Galleri Svinestien – där Särimner åter låter sig skåda – ja där gjuter man statyer av såväl Gruntvig som andra centrala danska kulturpersonligheter – ”Vi kräver frihet för Loke, så väl som för Tor” skulle kunna sägas vara dagens lösen.

15380413_10211623675771713_3495742993166706358_n”Og det er Frejas Sal !”

Våra grannländer bygger upp det som man i vårt land hela tiden försöker förstöra och riva ner – med alla medel. I dagens nummer av annonsbladet Metro, som numera påstår att det firar ”Källkritikens dag” – sprider skribenten Jack Werner insinuationer, falska anklagelser och hat emot oss Asatroende genom att plötsligt försöka hävda att vi på något sätt skulle ha haft med den numera famösa folkstormen emot varuhuset Åhléns annonser att göra.

Ändå fanns det mig veterligen – när vi nu tar upp detta med källkritik – inte en enda kommentar som tydde på att en sådan koppling existerade, eftersom hatstormen var utlöst av kristna fanatiker, som protesterade emot en i deras ögon felaktig användning av en kristen Lucia.

Om herr Werner nu inte har de ringaste bevis för vad han säger, tycker jag inte precis att hans typ av journalistik präglas av saklighet, opartiskhet och god ton. Jag har personligen bett honom förklara sitt anförande, samt undervisat honom i ett par vetenskapliga detaljer, som han helt verkar ha missuppfattat. Förhoppningsvis rättar han också till de värsta av sina misstag, och skriver hädanefter i en mer opartisk anda, så skall jag hålla mig till mitt – och den ”hygge” och de framgångar som vi har i Danmark, Norge och den övriga Norden.

För egen del kunde jag heller inte bry mig mindre om hur diverse katolska helgon ska gestaltas eller inte gestaltas, eftersom jag inte firar någon ”Sankta” Lucia, utan Lussi, Ljusets Brud, Freja personligen. Att gestalta henne på ett övertygande sätt är inte lätt, men det – och de överdrivna reaktionerna däruppå – lär få bli ämnet för nästa inlägg på den här bloggen.

freja-hacc88mndens-eld-1Freja är Ljusets och Midvinterns drottning – budbärerskan vid midvinter

 

Jim Lyngvild talar i Radio.. (inlägg från 22 Mars 2017)

Nu över till utlandsnyheterna, men ur ett Nordiskt perspektiv. Jim Lyngvild, Danmarks egen”Mr Asatro” – och förutom det stjärnkock, bryggare, parfymdirektör, modeskapare, internationell designer, fotograf, konstnär, hundägare och mycket annat (Ja, han blev nyligen intervjuad i en av Danmarks kynologiska tidskrifter) är nu aktuell med en intervju om Asatro – i radio den här gångenPå Danmarks Radio i programserien ”Mennersker och Tro” kunde man höra Hr. Lyngvild uttala sig om det Nordiska Blotet – tyvärr har jag inte haft tid att avlyssna detta program själv, så det blir bara en ”lille anmeldelse”.

Jim Lyngvild (i Damekappe !) till Venstre, Poul Nyrup Rasmussen – Danmarks Statsminister till höjre:

Jim: Du Poul, ka’ Du sige mig – hvornår har en dansk Asatrumann det som bedst?

Poul Nyrup: ”Hvergang Jim, Hvergang !

Men – frygt ikke – när det gäller Jim Lyngvild – internationell superkändis, en rigtig ”fliseknuser” och Danmarks absolut mest kände Dansk (ja, jag tror man får säga så!)  så är det inte det enda som finns att berätta. Det finns alltid mer – för Jim gör mer – och man kan bara beundra honom – sällan har man sett en såpass kreativ person..

Härmed tilldelas han Samfundet Särimners stora kulturpris med svärd, eklöv, ägg och briljanter – längre än så kan man överhuvudtaget inte komma – denna extremt högoktaniga utmärkelse har bara utdelats en enda gång i världshistorien, och det blir ”lige nu…”

Non plus ultra !

Förra året hälsade Nordiska Asa Samfundet på vid hans Guudahov i Korint, Danmark, där nu en helt ny hall är under uppförande. Då utdelades också gåvor, och en utmärkelse, vilket Jim Lyngvild sannerligen är förtjänt av.

Blick från Danmarks Störste Gudehof ! (Jim Lyngvild copyright)

Dessutom har han ägnat sig en del åt skulptur på sista tiden, och detta är en torso av Guden Frej skapad i samarbete med en lokal bronsgjutare – Vanernas och Alstringskraftens store Yngve – ”Ing var bland Ö-danerna först sedd” står det ju i Eddan, och vad en Ing är för något (det är inte bara en runa!) förstår genast den klurige

Sån der sku’ de vaere !

Förutom det är han en man som är närmast besatt av Valkyriror – i en del photoshoots som han kreerat, lär han ha uppträtt som Valkyria själv – ty han är en i mycket gränsöverskridande person, som inte lämnar någon möjlighet oprövad – vi kunde också ha kallat honom för ”Den internationella Asatrons svar på David Bowie” och jag minns hur en amatörarkeolog i Haarby år 2013 gjorde ett fantastiskt fynd av en Valkyriestatyett – fyndet finns numera på Odense Museum…

7 april 2015 skapade Jim Lyngvild genast Världens första Rondell-Valkyria – ett slags svar på den svenske konstnären Lars Vilks Rondell-hundar fast kanske inte riktigt lika kontroversielltInte mindre än tre stycken av dessa 4 meter höga statyer i guldfärg blev utställda i rondeller inom Assens Kommune i Danmark…

Nästan genast förstörde kristna fundamentalister eller andra vandaler (som aldrig gripits) minst en av valkyriorna. Hur det gick för de andra två, är inte känt – men kanske står de fortfarande kvar nere på Fyn… Enligt de ursprungliga planerna fanns minst åtta stycken av dessa statyer i staden Assens.. och kanske överlevde sju av dem… Tänk om vi skulle ha något liknande i Sverige – våra historielösa och kulturfientliga politiker skulle aldrig våga.. Men inte nog med det – alldeles nyligen förbättrade Jim Lyngvild whiskeymärket Highland Parks produkter som såhär – den nya ”Valkyrie-whiskeyn” har redan blivit recenserad…

Fundamentalister och Monoteister samt tråkmånsar Världen över hatar sånt här – men INGEN STOPPAR HR. LYNGVILD….

Berömd är också episoden 2016 när den odödligt löjlige ”Räv” eller Röv Skogsberg i någotslags obskyrt samfund för ”forn sed” (vad det nu ska vara för något – normala och friska människor lever i nutiden och det närvarande) tillsände Jim Lyngvild en massa fåniga deklarationer, som han förväntades skriva under. Bland annat skulle han genast säga upp alla vänskapliga förbindelser med styrelsen i Dansk Folkeparti, med hot om att annars bli utsatt för förföljelse, och ”stämplad” som nynazist – allt av nämnde hr Skogsberg och hans anhang. Sedermera har också ett slags amerikansk organisation som kallas HHH eller Huginns Heathen Hof också förföljt inte bara Jim Lyngvild, utan också flera andra helt legitima och icke-politiska organisationer för Asatroende i de nordiska länderna, alltsammans tack vare ”Röven” från Åmål...

Jim Lyngvild svarade helt enkelt ”Hold Kaeft !” till Hr Skogsberg, och bad honom flyga och fara eftersom han inte ger efter för våld eller hotelser, och det håller jag honom i ära för… Det gör jag inte heller, nämligen…

Det er jo langt ud på landet !

För att övergå tilll Jim Lyngvilds foto-konst – som jag närmast tycker verkar inspirerad av barock-målningarna på Kronborgs Slott och många andra herresäten i Danmark (Hr Lyngvild är själv adlig, och släkt med många danska kungar dessutom) eller kanske svenska barock-målaare från Stormaktstiden, typ David Klöcker Ehrenstrahl så tycker jag den är mycket stilig och smakfull den också – fast den säkert provocerar en del människor...

Är det rent av den svenske Generaldirektören Åke Göranssons fall vi ser här ?

Eller föreställer detta något annat ? Observera guldhornet från Gallehus som också är med i bilden…

Kort sagt – Jim Lyngvild fortsätter skapa, skapa och skapa – vad världen än må tycka om det. Han är en hjälte, en heroisk människa. En man, som går sin egen väg. Asatroende och Hedning, ut i fingerspetsarna – och jag lyckönskar honom, av allt mitt stora och mycket hedniska hjärta.

Frid – fröjd och frej. All heder åt Danmarks störste son, vår vän, förebild och kollega !

Lyngvild, Lyngvild – Solidaritet ! (ropen skalla – Valkyria Whiskey åt alla)

Asatro allt vanligare i Danmark – Polyteism medför tolerans… (inlägg från 7 Februari 2018)

TV Mitdt- och VestJylland i Danmark, analyserar idag situationen för de danska Asatroende. Man konstaterar, att det finns kanske 3 – 4000 Asatroende i Danmark, organiserade i 34 olika Godord, för Asatron är som bekant en organiserad religion, och så kommer den förbli. Asa- och Vanatrosamfundet är störst, och det enda Asatrogna Samfund som är godkänt av Kirkeministeriet, men långtifrån det största i Norden, vilket man glömmer att berätta. Nordiska Asa Samfundet i Sverige växer alltjämt, och har nu kring 800 medlemmar, vilket gör det till det största Samfundet i sitt slag i hela Norden.

 

Man intervjuar också gydjan Tissel Lund-Jakobsen, som har upptäckt att Monoteism inte kan fungera, utan känns som en logisk självmotsägelse. Det har också andra Hedningar tyckt, hela världshistorien igenom. Redan på 300-talet före kristus klarlade den grekiske filosofen Epikurus att vissa semitiska folkslags religion var totalt ologisk. Det går inte att tro på en Gud som samtidigt skall vara allvetande, allsmäktig och allgod, nämligen…

Om Gud är allgod, varför tillåter han då ondska i Världen ? (Detta är det sk Teodicé-problemet, vilket ingen kristen filosof någonsin lyckats lösa) Och om han är allgod, varför skulle han i så fall tillåta människorna att begå onda eller rättare sagt destruktiva handlingar av egen fri vilja ? (Den fria viljans problem kan heller ingen kristen lösa, ett annat tecken på att deras religion inte fungerar, logiskt sett). ”Gud”, JHVH-1 eller Allah är helt klart inte alls allsmäktig, och inte allgod heller.

Tror vi på flera gudar, däremot, eller på existensen av motsatta krafter i tillvaron, har vi både löst teodiceproblemet och den fria viljans problem på ett logiskt tillfredsställande sätt, och dessutom infört tolerans, något som helt saknas i de Monoteistiska religionerna, som allihop förr eller senare slår över i totalitära system, precis som Svenska Kyrkan.

Allt fler och fler Nordbor och Danskar väljer friheten, och att tillhöra sin egen kultur, eller som Tissel Lunnd-Jakobsen uttrycker det:

– Alle danskere og alle skandinavere er jo opvokset med myterne om de nordiske guder, så dem kiggede jeg også på. Og når man så begynder at læse dem og kigge på, hvordan man kan fortolke livsholdninger ud fra det, så tiltalte det mig rigtig meget. Og den indstilling til livet og døden og menneskeheden, og om hvad en gud gør og ikke gør, synes jeg passede til mig, og så blev det min vej, siger Tissel Lund-Jakobsen.

Asatron ökar stort i Danmark – men många är solitärer… (inlägg från 19 Mars 2018)

Asatron ökar mycket stort i Danmark i år, rapporterar den danska tidskriften NetAvisen – som nog inte är något att bli ”avis” på… Man intervjuar Asmund Madsen, medlemsansvarig i det Danska Ase- och Vanatrosamfundet. Den danska sk ”Folkekirken” tappar mark i en accelererande omfattning, och danskarna går tillbaka till sina fäders Gudar, eftersom de har insett att Polyteism innebär tolerans, och de är trötta på diktatoriska och maktfullkomliga religioner från Mellersta Östern… Hr Madsen säger:

Det kan godt være, at den danske folkekirke har svært ved at holde på de troende. Men det har en anden trosretning til gengæld ikke. For asatroen oplever en større tilslutning..

En naturlig religion. En naturlig syn på kvinnan.  Ett naturligt sätt att hälsa våren på, utan föråldrade Marior och Jungfru-hysteri…

Asmund Madsen säger att det finns 650 organiserade medlemmar i det största danska samfundet just nu. Det har – efter vad jag vet – inte några beröringspunkter med ”forn sed” i Sverige, utan är till just för de Asatroende i Danmark, och ingen där skulle heller komma på tanken att tala om något annat än Asatro som den rätta beteckningen på sin religion. Samtidigt beräknar Madsen att minst 3000 – 4000 ytterligare Asatroende finns i Danmark, utanför alla organisationer, eftersom danskarna är ett mycket individualistiskt och frihets-älskande folk, mycket mer än i det kollektivistiska Sverige, där ”Jantelagen” ännu härskar och det är mycket, mycket lågt i tak och nästan ”förbjudet” att ha någon form av åsikt, utanför den allt smalare och smalare ”åsiktskorridoren”.

Trenden ligger emellertid fast sen flera år tillbaka, och de Asatroende blir fler och fler. Som vanligt måste dock den danska tidskriften förklara Asatrons grunder för de oinvigda, och alla dessa fientligt inställda kristna, som inte förstår att det inte finns någon ”bön” i vår tro till exempel, och att vi därför varken behöver kyrkklockor eller högljudda ”böneutrop”.

Et blót er en ofrings- og takkeceremoni, hvor asatroende hidkalder og ærer de nordiske guder.

– I asatroen beder man ikke guderne om noget. Man hylder dem og håber på, at man har deres styrker med sig, fortæller Louise Holm Jensen.

Den individuelle tro
I løbet af et år afholder de asatroende fire store blóter i forbindelse med hver årstid. Hver enkelt asatroende kan også blóte på egen hånd, da troen på mange måder giver plads til egen fortolkning.

– Asatroen er en religion, hvor det er meget individuelt, hvad man tror på. Man kan tro på guderne som noget rigtigt, som en forståelse af naturen eller man kan tro på guderne som en del af menneskets sind, forklarer Morten Warmind, religionssociolog ved Københavns Universitet.

DANMARK – DET ER DEJLIGT (Paa Gjensyn !)

Om samma förhållande mellan vad man kallar ”solitärer” eller oorganiserade Asatroende skulle råda även i Sverige, skulle det betyda att det skulle finnas 1130 organiserade Asatroende i Sverige, givet att vi har en befolkning på strax över 10 miljoner. Så är det inte, eftersom de Asatroende här bara har en enda egentlig organisation, förutom några smågrupper med kanske ett femtiotal betalande samfundsmedlemmar. Men även i Sverige är potentialen för tillväxt mycket stor, och Nordiska Asa Samfundet – den enda opolitiska organisationen som tar religionen seriöst – har nu cirka 865 medlemmar.

Fanns det samma antal ”Solitärer” eller ensamma, icke-organiserade utövare här, som i Danmark enligt Asmund Madsens bedömningar, så borde det innebära att det finns minst 7000 icke-organiserade Asatroende i Sverige, förutom det tusental som snart kommer organisera sig i Nordiska Asa Samfundet, eller de drygt 900 som redan är medlemmar där.

Personligen tror jag Asatron har mycket goda förutsättningar för att växa mer än så. Kanske blir vi fler än tiotusen inom bara några år – och det gäller kanske rentav också i Danmark..

Gå med du också ! Jag gjorde det för två år sen, och det är något jag inte ångrar… 239 kr per år till Paypal: info@asa-samfundet.se  Bankgiro: 556-3002 Swish: 123 097 20 91

(glöm inte dina adressuppgifter)

 

Hednisk och Asatrogen Julmarknad i Ribe (inlägg 13 November 2018)

Snart når vi den tid på året, då det vimlar av Hedniska och Asatrogna Julmarknader runt om i de Nordiska länderna, för överallt där Nordens invånare bejakar sitt kulturella arv, finns också Asatron med som en omistlig del. Först ut i år tycks vara Ribe i Danmark (det er dejligt !) som ju på falska grunder påståtts vara en kristen stad under året, men som är helt och hållet grundad av hedningar i en hednisk tid, enligt vad arkeologiska undersökningar visat. (Se tidigare inlägg).

HEDNA HEDNA HEDNA tills ALLA Nordbor blivit Hedningar…

Lokaltidningen Jydske Vestkysten har skildrat evenemanget så sent som igår. Jag citerar:

Kort sagt var asetroende og andre hedninge fra alverdens steder i Danmark mødt op for at sælge deres kunsthåndværk og andre lækre sager, og også hedninge har næse for forretningsdrift, for to af arrangørerne – Suzanne Wowern og Kari Bach Nielsen fra Hedensk Oplysningsforbund – kunne glæde sig over, at det var købelystne kunder, der var mødt op.

– Ribe er en enormt hyggelig og helt perfekt by til det her marked. Det er første gang, vi er her, og vi føler os rigtig godt tilpas, forklarede Suzanne Wowern midt i det stemningsfulde ragnarok af nips, flint og dyreskind. – Kristendommen har jo snuppet meget fra de hedenske traditioner, men det er helt okay, for vi deler gerne ud. Det er jo også oplagt, at julemanden i virkeligheden er Odin. Han har langt hvidt skæg og kører hen over himlen, ikke? smilede Diane, som helst ikke ville sige sit efternavn.

Att det är Oden, och inte någon ”Sankt Nikolaus” som är förebild till den Nordiska Jultomten, känner nog de flesta människor till numera, och idén bakom ett hedniskt folkupplysningsförbund är värd att ta tillvara, också här i Sverige. I Danmark ägnar man sig inte åt att påstå att ”hitte-på” som väntljusstakar och andra kristet influerade påfund skulle vara ”äkta” utan håller sig till sanningen. Man skiljer mellan verkliga traditioner, och sånt som inte alls är autentiskt.

Äkta hantverk – och inget fejk !

Tidiningen intervjuar också hedningar på den danska landsbygden, som ännu äter hemslaktade lamm och höns – samt blotar med blod, när det verkligen gäller. Hurra för gamla Danmark – ty det er Fröjas sal !

Ja – Det er ”Det Danske Smil” ! Skåda Särimner – Andra gör det !

Nytt Gudahov funnet nära Ribe (inlägg från 18 December 2018)

I Danmark görs hela tiden fler arkeologiska upptäckter, därför att man i det landet satsar på att bevara sin historia och sitt kulturarv, istället för att göra som i det av Regeringen Löfvén styrda Sverige (se även under rubriken ”Arkeologi” här ovan). Nu har forskare funnit vad lokaltidningen ”Jydske Vestkusten” felaktigt kallar ett ”tempel” nära Ribe.

Det finns inga Asatrogna ”tempel”. Det har heller aldrig funnits några, utan det heter ”Gudahov” – det ordet användes redan i de isländska källorna, och alla urkunder vi har. Anläggningen påminner mycket om den vid Uppåkra i Skåne, säger man, och man har hittat flera grova och väl tilltagna stolphål till en byggnad, som måste höra ihop med Hednisk kult. Också sajten ”Vitenskap.dk” berättar om fynden.

Lagom till Midvinterdagen sänder TV4 Danmark också ett program om upptäckterna, får vi veta; och mer kan människor i hela Sydsverige se den 21 December.

Fynd av guld, rituellt sammanböjda svärd och lansspetsar har gjorts på platsen – segrarnas sätt att ta hand om vapen från Danmarks fiender. Platsen är daterad till ca 150 efter vår tideräkning, och aktiviteter pågick här till år 450 – 500. Senare flyttades dyrkan av gudarna till en annan plats nära Faested och Ribe, där man för något år sen fann den enorma Faested-skatten, på mer än ett kilo massivt guld... Ribe var rikt, och Ribe var inte en kristen stad från början, för den blev det först långt in på 1000-talet.

Platsen kallades långt fram i tiden ”Dankirken” eller ”Danernas kyrka” och även långt in emot vår tid, visste alla bönder i grannskapet att det var här Danerna dyrkade sina gudar – inte någon jesus kristus. Det är faktiskt möjligt, säger den danska lokaltidningen stolt, att man bygger upp en fungerande kopia av Gudahovet igen, och att Västra Jylland får sig ännu en fin arkeologisk kultplats och kulturbegivenhet att besöka – för så resonerar man i goda gamla Danmark… Landet där man är stolt över sitt ursprung, och sin egen historia..

 

Dansk katolsk journalist RASANDE: ”Danska staten premierar Hedendomen” !!

Någon har sagt att mängden ”smarta gruff” och Skitstövlar i Världen är oändlig, och det stämmer kanske… En viss Iben Thranholm, tidigare Informationschef för ”Det katolska biskopsdömet i Danmark” angriper nu på nät-tidskriften ”Altinget” hela den danska Regeringen, som påstås sponsra Hedendom genom sin museums- och kulturpolitik. ”Jaha ja – mycket skall man då få höra, innan öronen faller av” svarar då jag.

Något fel med detta ? – Tycker vi inte alls…

Bland annat skulle DR, eller Danmarks Radio, ha visat ett – såsom i ett enda – inslag i Tv-programmet ”Langt fra Borgen” där man besöker ”en vikingaby” och träffar en kvinna som är Asatroende. Ett kortare blot ska ha visats på TV, och kvinnan skall ha offrat till förfäderna. Jaha. ”Förfärligt” enligt denne kristne journalist alltså – men vad klagar man över, egentligen ?

Efter et besøg i Københavns Domkirke trak Ask Rostrup de to gæster med til et sted, som han understregede, var forankret i den gode gamle danske muld, nemlig en vikingelandsby. En asatroende kvinde tog imod og inviterede Kjærsgaard og Helveg Petersen til at deltage i at blote, et hedensk offerritual, hvor man hylder afdøde.

Ideen med at sætte scenen hos den asatroende var at diskutere, om det er rimeligt, at andre trossamfund betaler til folkekirken over skatten, men det fremstod nu mere som en stærk markering af, at Danmark har andre guder, der er ældre end den kristne, og at troen på dem lever.

DR eller ”Danmarks Radio” visar kristna högmässor varje vecka, helgsmålsringningar såväl som Påvens Midnattsmässa från Rom varje Jul, om jag inte är helt fel underrättad – den senare är väl då ett måste för alla katolska tittare… Är det då helt fel att göra ett – alltså ett enda – inslag med Asatro också – eller ? Public servive och liknande skall allsidigt belysa hela samhället – det står väl antagligen i dansk lagstiftning såväl som svensk – och nog får man väl diskutera om det är rimligt, att människor som inte tror på Gud skall TVINGAS betala in pengar till ”folkekirken” – fast de inte vill vara med där – för så är det ännu i Danmark…

DR får väl föra en öppen debatt om denna fråga, såväl som andra – och varför skulle man inte få det ?

Ja – dessa kristna – dessa kristna… Så fort någon har en annan uppfattning om saker och ting än dem själva, så ska de censurera, förbjuda och trycka ned… Passar sådana fasoner verkligen i ett demokratiskt samhälle ? Skall inte Danmark – eller för den delen Sverige – inte vara just sekulärt ?? Men – herr – eller fru – Thranholm fortsätter, oförtrutet (namnet ”Iben” kan användas både för kvinnor och män):

 På Moesgaard Museum ved Aarhus er det hedenske også i centrum, hvor man her i julemåneden kan møde ti af julens mørke væsener. Man vil gerne vise befolkningen, hvad museet kalder for den ”oprindelige jul”, der er ”langt ældre end vores kendskab til jesusbarnet”, som der står på museets hjemmeside.

 

På Moesgaard Museum vid Århus visas bland annat Aboriginer, Thailändska Paviljonger och Modern arkitektur… Hur kan någon då hävda, att just Asatron skulle vara över-representerad där ?

Fast – där kom det ju förstås… ”mørke væsener” – eller ”mörka krafter” som alla dessa fanatiskt kristna journalister i Sverige brukar säga.. Ständigt denna djävulsbesatthet… Ständigt detta dillande och lallande om mörkrets furste hit och dit, Nidingar och allt vad det nu är… Och att Danska Muséer faktiskt tar upp fakta och nämner Julens sanna ursprung – var ligger det farliga i det ? Julen är faktiskt mycket mycket äldre än något ”jesusbarn” i Danmark, eller annars- och att säga det, är bara ett faktamässigt konstaterande – jag tror inte ens att de flesta kristna egentligen skulle bli upprörda av det… Det hindrar ju inte dem att fira Jul på sitt eget vis, om de vill – eller ?

Och Hr – eller är det Fru ?? – Thranholm tjafsar vidare – allt allt allt är nämligen den hemske, hemske Jim Lyngvilds fel, förstår ni…

Nationalmuseet er med på samme bølge, hvor man for tiden kan se den stærkt omdiskuterede vikingeudstilling, som den asatroende modeskaber og tv-kendis Jim Lyngvild står bag. Han har omtalt udstillingen som en hyldest til guden Odin.

Tidligere har han også sagt til BT, at kristendommen er det værste, der er sket for Danmark. Med hans egne ord har den skabt en ”nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler”. I stedet for at vende den anden kind til bør man gøre op med blødsødenheden, kæmpe for alt, hvad man har kært, og leve ærefuldt, mener han. Lyngvild har fået lavet en tatovering på siden af hovedet, der siger: “Odin ejer mig, jeg skylder ham alt.”

Jomenvisst. Hr Lyngvild är tatuerad, han. Föga radikalt, kanske – och Hva så med det ??

Författare och Konstnär sen flera år. Tatuerad och Hedersmedlem i Samfundet Särimner. Sannolikt ofarlig.

Jim Lyngvild har väl rätt till en åsikt, precis som alla andra – och många av hans landsmän håller uppenbarligen med honom – det får väl även kristna debattörer finna sig i ? För övrigt kanske Hr Lyngvilds uttalanden inte ska tolkas bokstavligt, ej heller lösryckta ur sitt sammanhangsom vi anar…

Vækkelse af de nordiske guder tog for alvor fart, da DR sendte julekalenderen “Jul i Valhal” i 2005. Interessen er ikke blevet mindre siden da. Alt tyder på, at den statstøttede promovering af hedenskab på DR og landets museer fortsætter for fuld skrue.

Derfor er der al mulig grund til at stå fast på, at kirke og stat ikke bør adskilles i Danmark.

Julkalendern är farlig för barn, alltså... Allt enligt denne kristne debattör i Danmark – tänk nu efter om även vi i Sverige har hört den slitna gamla refrängen eller den fina visan förut ? Och så dessa påståenden om att ”Danska staten” skulle stöda Hedendomen eller Asatron på allvar… Låter det ens rimligt, eller det minsta sannolikt – och vad tyder egentligen på att detta skulle vara sant, bara därför att ett eller annat Museum firar ”hednisk Jul” eller att just Jim Lyngvild får publicera lite fotografier och skulpturer på en utställning ?

Rasar hela Katolicismen eller hela de kristnas värld samman bara för detta – ja då är de nog intolerantare och grälsjukare än vi någonsin trott…

Men att Staten och Kyrkan bör skiljas åt – ja det är det många i Danmark som anser. I Sverige hände det redan år 2000, och i USA till exempel, i Tyskland och många andra länder – där har man aldrig haft någon Statskyrka eller någon Religiös Diktatur alls – den tanken är nog död nu, och vi får finna oss att vi lever i ett sekulärt samhälle, där alla religioner kan få utrymme, och få tillfälle att föra fram sina budskap – i DR eller Danmarks Radio – eller andra forum. Det kan man inte hindra eller stoppa, nämligen – och så var det med den saken !

Dagbladet Information om ASATRONS framgångar i Norden

Dagbladet i Danmark, även känd som Information.Dk är ett tidningsmedium som växte fram ur en av den danska motståndsrörelsens illegala nyhetsbyråer under kriget. Asatron av idag är också en folklig motståndsrörelse som håller på att etablera sig i de Nordiska länderna, och vad kan då vara naturligare än att Mathias Nordvig, annars själv hedning och lektor i nordiska studier vid University of Colorado i Boulder, Colorado analyserar den i en brett upplagd krönika.

Asatron talar direkt till den moderna människan” skriver han, och den bygger som jag sagt (se det ampra inlägget ”Skenbilden rämnar” på värderelativism, inte alls på någon naturrättsfilosofi)

Vad är det som förklarar Asatrons återkomst, och dess framgångar just i vår tid ? – Ja, se där två av de frågor som lektor Nordvig söker svaret på. Själv tror jag att det till viss del kan förklaras med socio-ekonomiska faktorer, vilket jag väl på sitt sätt mycket svagt antydde genom gårdagens inlägg. När Nomenklaturan i ett land och den styrande Eliten blir allt rikare, och bara sysslar med att berika sig själv, förlorar vanligt folk till slut tron på hela systemet och söker sig till slut nya alternativ, de må sedan vara andliga eller politiska.

Detta syns, antyder Lektor Nordvig på att Asatron börjar bli utbredd inte bara i Danmark, Sverige, Norge, Island och de övriga Nordiska länderna, utan också på att det finns ett stort intresse också i Ryssland, USA, England, Spanien och Tyskland, eller i stort sett i alla länder, som någonsin kommit i kontakt med den Nordiska kulturen överhuvudtaget. Det håller jag med om, men man måste också komma ihåg att den amerikanska Asatron utvecklat sig till ett sidospår (Islänningarna, till exempel, vägrar till mycket stor del att ha någon kontakt med den alls, och det gäller också för min del) och dessa sidospår, som finns i andra, icke-nordisktalande länder, är till  stor del påverkade av vad som visas i populärkulturen, dåliga tv-serier och mycket annat; vilket leder till att främst de amerikanska Asatroende har en mycket grund eller rentav felaktig förståelse till vad Asatro alls är för något.

 

Asatron skapades i de Nordiska länderna – och det är här och inte i USA som den ska utövas…

Och Lektor Nordvig skriver också, mycket riktigt:

Med de globale politiske strømninger, hvor flere bliver kritiske over for det, der gerne opfattes som globalistiske systemer, ser vi også en øget interesse for at se indad mod en fortid, der forstås som mere lokal og folkelig. Dette sker både på højrefløjen og på venstrefløjen.

Å ena sidan finns där en svärmisk naturdyrkan från diverse vänsterfolk, skriver han – och en ökad miljömedvetenhet; som efterhand kanske tar sig sundare former än att slå över i sjuka randfenomen typ ”forn sed” eller Greta Thunberg-dyrkan, eftersom dessa företeelser redan håller på att avslöjas som det kristna hyckleri de i själva verket är. Å andra sidan finns också en utbred tro att Hedendomen och Asatron är så oerhört mycket mer än så – det handlar inte alls bara om Nordbornas känsla för naturen, världen och naturlandskapet omkring dem, utan en medvetenhet om att de måste ta hand om sina egna rötter, sin identitet, sitt språk, sin historia och allt det som håller på att tas ifrån dem, då den Nordiska kulturen hela tiden nedvärderas och diskrimineras, till och med i de länder där den en gång hade sitt upphov och ursprung. Det är i det sammanhanget – inklusive vad jag själv nyss kallade de ”socio-ekonomiska faktorerna” som Asatron kunnat växa, och blivit så stark.

Det är en sida av saken, men Matthias Nordvig går djupare än så i sin analys, och det måste man tacka honom för. Det är i själva tron skillnaden sitter, förklarar han. De Asatroende tror inte längre på en allsmäktig gud eller en allsmäktig överhet, som ska styra över allt och alla, och reglera de troendes liv in i minsta, oviktigaste detalj, som i de Abrahamitiska ökenreligionerna. De avvisar alla Monoteistiska villoläror, och söker sig helt egna vägar helt enkelt. De vill ha tillbaka sin frihet, sitt människovärde, för

Jo, der er kvalitative aspekter af den nordiske mytologi som ud over de faktorer, der har med samfundsudviklingen og medieeksponeringen at gøre, kan siges at gøre asatroen interessant for moderne mennesker.

Myterne fortæller om gudefigurer, der fejler, har menneskelige følelser og giver adgang til hele følelsesspektret.

Kristendommens myter om Jesus fremstiller en mand, som det kan være svært at identificere sig med. Den nordiske mytologi fremstiller mænd og kvinder, hvis tanker og følelser taler til os som mennesker.

Både kristendommen og islam stiller ufravigelige krav til mennesket om, at det skal tænke og agere på bestemte måder uden at tage specielt hensyn til, at vi i den moderne verden finder os selv i mange forskellige roller gennem livet, og at dette kræver fleksibilitet i vores tilgang til andre.

I de nordiske myter finder vi denne fleksibilitet.

Gudarna är inte ofelbara, och inte allsmäktiga. Tillvaron är sammansatt, inte enkelspårig. Universum är komplicerat, inte styrt efter feodala principer från Mellanöstern. Asatron talar direkt till känslan, och erbjuder både kvinnor och män flera gudomar att identifiera sig med rent känslomässigt, nya sätt att vara – och ingen snäv beduintillvaro med påse över huvudet som hos IS, eller de nordiska huvudstädernas ”förortsmoskéer”, granne med de forna Statskyrkorna, som vill hålla den nordiska människan i ett lika diktatoriskt järngrepp, som någonsin islam.

Det tycks mig som om denne lektor i Boulder, Colorado tagit till sig något av det jag sagt i denna blogg genom många, många år av träget slit och hårt arbete, när han säger att:

Ingen dogmer

I førkristen tid var den nordiske mytologi en del af en religion, der ikke foreskrev dogmer for adfærd. Moral var ikke knyttet til guder, men i stedet til familien og det nære samfund. Man tog måske guderne til indtægt i forhold til love, regler og moral, når man svor eder, men der var aldrig tale om ’Odins ti bud’ eller noget i den stil.

Der er ingen tekster eller myter i asatroen, der foreskriver noget, man ikke må gøre.

I digtet »Den Højes Tale« giver Odin gode råd, men det er meget sigende, at han ikke siger, at du skal eller ikke gøre et eller andet. Han siger i stedet: Tag mit råd, det vil hjælpe dig og gøre dig godt. For eksempel strofe 135:

»Jeg råder dig, Lodfafner, tag dette råd. Det vil hjælpe dig, hvis du tager det, gøre dig godt, hvis du forstår det: Fornærm ikke en gæst, jag ham ikke fra din dør; vær barmhjertig over for dem, der er i nød.«

Religionen tilbød ikke noget, der lignede de kristne og muslimske fiktioner om himmel og helvede. Den var jordnær og optaget af livet her og nu. Dette kom typisk til udtryk i ritualer, der handlede om frugtbarhed, afgrøder, rejser, handel, krig og alle mulige almindelige gøremål.

Resterne af denne religion, de spredte middelalderkilder, der giver indikationer på førkristne ritualer, den islandske sagalitteratur og den lille håndfuld nedskrevne myter, vi har, giver stadig det indtryk.

Det finns inga ”tio budord” mer – eller ”nio nycklar” som i forn seds och de högerextrema Odinisternas förvanskningar. Allt sådant håller vi redan på att hamra bort, och de som verkligen LÄST EDDAN och Hávamáal, ska inse vad jag talar om, och vad den gode lektorn också insett så småningom. Här finns ingen evig fördömelse som i de kristnas helvete, och inget monoteistiskt helvete att ställa till för andra heller. Ökenreligionerna avvisas tvärt, ty:

Der tales ofte om, at kristendommens budskaber er tidløse, men er det specielt tidløst at knytte sig til bibelske fortællinger om israelitternes slaveri i Egypten eller Gud, der narrer Abraham til at tro, at han skal ofre sin søn – eller Jesus, der blev offer for et politisk spil mellem jødiske og romerske magthavere?

Ligesom shariaens retspraksisser er baseret på 1.400 år gamle regler for et klansamfund på Den Arabiske Halvø, er kristendommen håbløst fanget i en tidsboble, der kun med stor anstrengelse lader sig overføre til den moderne, pluralistiske verden.

Fri til at være menneske

Uanset hvor de asatroende stiller sig politisk, er det ideen om friheden til at være et menneske, som ikke er skabt i en guds billede, men er et produkt af sit miljø, der tiltrækker dem.

Jesus, eller Kristendomens eviga Führer-princip, lika tryckande och kvav som någonsin nazismens, gäller inte här. Det är slut på Sharian, slut på Torah-dyrkan, slut på gamle Moses, slut på alltsammans av detta eviga tyranni. Nu kräver vi vår egen rätt, och att få leva i enlighet med vår egen frihets principer.  Människan ges ett moraliskt val, och Tors Hammare sätts i människans egna händer.

”Mache Kaputt, was Euch Kaputt Macht!”

 

Den nordiske mytologi giver den asatroende mulighed for at se sine guder i tordenvejret på himlen, i vandkantens bølgeskvulp, i træernes raslende blade, i det overvældende bjerglandskab og ikke mindst i sig selv.

I erkendelsen af at vikingetiden er langt væk, og den førkristne religion i Skandinavien blev mere eller mindre udslettet, er det muligt for den asatroende i dag at acceptere, at verden er foranderlig, og at man kan leve i disse opbrudstider uden at skulle længes efter en verdensorden, hvor alle ens naboer er hyggekristne, rettroende muslimer eller overlegne kulturradikale.

For de asatroende er de nordiske guder billedet på en verden, hvor mennesker er formet af deres ophav og tilgår verden som et resultat af deres slægt, miljø og mangeartede oplevelser. Du er skabt som dig selv, lige præcis som du skulle være, og du er fri til at søge din lykke på dine egne præmisser.

Asatroen er et svar på relativismens fordringer til det moderne menneske.

Här är du fri till att skapa din egen lycka, på dina egna premisser. Du känner ditt ursprung, och vet vilka som tillhör ditt folk och ditt land. Du sätter en ära i att bygga upp det landet och försvara det, med ett mänskligt förhållningssätt och mänskliga lagar – för intet mänskligt är oss främmande.

Vi väljer det praktiskt möjliga, och ett fungerande, tryggt och säkert samhälle framför det otrygga och icke-fungerande. Vi ser ett nytt tidevarv komma, nya dagar som ska gry över våra länder, och när våra händers och hjärnors verk en dag äntligen står klart, skall vi kunna säga – detta gjorde vi, de Nordisk folken. Detta var vårt arv, och detta gavs åt oss att förvalta. Inte åt något annat folk.

Och när den dagen äntligen kommer, och frihetens timma åter gryr, då skall vi låta Frihetens Gjallarhorn ljuda, från Nordkap till Smygehuk, från Grönlands Godthåp till Ukraina. Med en ny medvetenhet skall vi stolt kunna säga; ”Fri till sist, Jag är Fri till sist –  Tack Tor, Frej och Oden, jag är fri till sist !”

Ny dansk bok om Asatro

Från Danmark, vårt nära grannland, där människor av Nordisk härkomst har det åtskilligt bättre än här i Landet Löfvén, kommer nyheter om en ny dansk bok om Asatro – och inget annat än just Asatro. Boken slår hål på kristna fördomar, och ur en dansk ”boganmeldelse” saxar jag:

Er ’de der asatroende’ nu ikke bare nogen, der klæder sig ud som vikinger og bruger de nordiske guder som undskyldning for at drikke sig fulde? Hertil er svaret klart ”NEJ!” De fleste af dem er ganske almindelige mennesker, hvis spiritualitet er inspireret af den nordiske mytologis kosmologiske verdensbillede.

At være asatroende kræver, at man gør sig tanker, for der er ikke nogen dogmer, der kan følges. Asatroende skaber selv deres tro, baseret på de kilder der findes. Denne bog er forfatterens helt personlige skildring af, hvordan hun ser den nordiske gudeverden. Du vil få et indblik i, hvordan hun udfører forskellige ritualer som blót (det kaldes det ritual, hvor guderne hyldes), knæsætning, bryllup og begravelse.– — Bogen er således ikke ment som en direkte lærebog i asatroen. En sådan kan efter forfatterens mening nemlig slet ikke skrives.
”Jeg vil glædes over, hvis nogen vil bruge bogen som inspiration, men også glædes over, hvis bogen kan være kilde til en sober debat om uenigheder.” Gudrun Victoria Gotved.
Gudrun Victoria Gotved (f. 1964) har været asatroende siden barnsben. Foruden at være medstifter af Asa-og Vanetrosamfundet i Danmark har hun fungeret som ritualforretter (gode) i mere end 20 år. Gudrun Victoria Gotved har været ansatsom vølve på Ribe Vikingecenter i over 10 år, hun er velbevandret i norrøne kildetekster og er foredragsholder, skribent og debattør.

Boken kommer med ett omslagsfoto av JIm Lyngvild, som väl här försökt avporträttera Hel, dödens gudinna – enligt mig en av hans något mindre lyckade bilder – men detta är kanske en läsvärd bok…

Ole Gotveds Bålfärd…. En Asatrogen Begravning…. (inlägg från 2019-11-08)

 

”Han var underlig och ensam, säger fyra svarta män,
han led ofta av brist på husrum och bröd. –
Se en konung, säger rosorna, och trampas på igen,
se en konung och en drömmare är död!
Det är långt nu, säger bärarna, det känns som många mil,
och när dagarna blir kallare blir man trött. –
Gången varligt, talen sakta, susar sälg och sjunger pil,
det är kanske någon Gode som har dött. 

Han är borta, säger fyra, det blir tungt för hans mor,
som på fattiggårn i Torberga går. –
Varför trampas vi av klackar, varför slitas vi av skor?
jämrar rosorna och visar sina sår.
Det är döden som har dansat genom Himmermora mo,
susa tistlarna på klövervallens ren.
Han har slipat er till träck med sin gamla grova sko,
när han dansade med drömmarens ben.

Över gräs och gråa hus flyger natten som ett sus,
bleka stjärnor blinkar fattigt från sin sky.
Över heden ifrån väster nedåt tjärnen går ett ljus,
går en sång över näckrossållad dy.
Och stormen sjunger svart och vitt
och i skum kring Jyllands ö
sjunger vågorna om alla Nordmäns nöd.
Över svarta vreda vatten spelar natten upp till storm,
ty en spelman och en drömmare är död.”

– Aningen fritt efter ”En Spelmans Jordafärd” av Dan Andersson
(Copyright Hedningen, 2019)

 

I våra nära grannländer, som till exempel Danmark och Island är Asatron mer socialt accepterad än här i Sverige, vilket beror på den politiska och faktiska situation många av oss svenskar tyvärr lever i. (Se mina tidigare inlägg om dagsaktuella ämnenBåde Danmark och Island samt även Norge är länder, där samhällsklimatet är mera tolerant och demokratiskt, för vårt eget land har under de senaste åren utvecklats i en farlig riktning, i takt med att vissa religioner och ideologier förpestat vårt svenska samhälle.. Och kanhända är det därför, eller på grund av att Asatron kunnat leva och växa sig stark, som man nu också kan hålla Asatrogna begravningar i de andra Nordiska länderna, medan vi inte kommit så långt i Sverige ännu. Vår Regering har ännu inte tillåtit det, inte Länsstyrelserna heller.

I Danmark har man hållit Asatrogna begravningar till havs. På Gotland har en liknande ceremoni också avhållits, men det är allt…

En annan förklaring är att de Asatroende i Danmark och annorstädes i Norden – för det är här och inte i USA vår tro rätteligen hör hemma – är mera spridda i ålder och civilstånd än här hemma i Sverige, och dessutom är den politiska eliten och media i de övriga Nordiska länderna mer positivt inställda till Asatron, medan Regeringen Löfvén flera gånger aktivt försökt förfölja den, till exempel med runförbud och på andra sätt. Men i alla våra länder är Asatro och Hedendom på många sätt ett exempel på folkligt motstånd emot de styrande, och de krafter utifrån, som försöker göra sig breda på vår bekostnad.

Det är också sällan jag skriver nekrologer över folk i främmande land, eller män och kvinnor jag inte har haft glädjen att möta. Den här gången, emellertid; gör jag ett undantag. I den danska lokaltidning jag nämnde i det förra inlägget –  ”Jydske Vestkysten” skriver man en smula öppnare och rakt på om dödsfall och liknande tragiska saker än vi gör här. Man är heller inte rädd för att diskutera politik, och människors insatser på detta och andra plan, mitt inne i lokalsamhället, och skeendenas gång.

Ole Gotved blev 83 år gammal, och han var en av de åtta, som anno 1997 grundade det danska Asa- och Vanatrosamfundet. Efter en hård kamp för erkännande i ett Danmark, där ”Folkekirken” fortfarande ville hunsa och skrämma folk till lydnad, blev samfundet äntligen godkänt år 2003.

Han skadades allvarligt i en trafikolycka nära sitt hem i Brændstrup den 25 September i år, och var då rullstolsbunden efter en motorcykelolycka, som han ådragit sig i hög ålder. Dock dog han först den 16 Oktober på sjukhuset i Kolding, Jylland i sviter efter den andra olyckan, som tillgick så att hans eldrivna rullstol säkert framfördes på vänster sida av vägen (enligt dansk lag räknas en person i eldriven rullstol som gångtrafikant, och då måste den framföras så) när en okänd bilist i alldeles för hög fart kom ut ur en korsning, och träffade honom med sidospegeln mitt i ansiktet. Hans massakrerade rullstol visades också i lokaltidningen, och i sviterna från denna andra svåra olycka, avled han så. Varför olyckan inträffade vet man inte – han var en aktad, ärad och respekterad man i lokalsamhället, och vad man vet fanns det inte någon som kunnat vilja honom något ont.

Gudrun Victoria Gotved, hans dotter, är författarinna till flera böcker om Asatro, och jag anmälde en av dem här så sent som igår. Också hon har en central roll i den danska Asatron, och man kan notera att det i Danmark i såväl nutid som forntid varit så, att vissa ätter och familjer alltid haft Godar och Gydjor inom sig, eftersom sådan värdighet ofta går i arv. De som – på andra sidan jorden – säger att Asatron inte har något fast prästestånd, vet som vanligt inte vad de talar om, ty alltför dåligt känner de till de Nordiska länderna, och den kultur som finns här.

Ole Gotved intervjuades också i dansk TV om sin passion för motorcyklar, bland annat; och skrev själv flera ”moderna gudasagor” i Asatrons anda. Han skrev egna dikter och ceremonitexter till Blot och Ting, och var verksam inom mångahanda. Han var en älskad far och bedstefar, som de säger i Danmark.

Under hans Bålfärd, som utförligt beskrivits i den danska pressen, lyftes han symboliskt över den lilla å som rann utanför hans släktgård och hem, och hyllades av många vänner, fränder och släktingar.  Han  gravlades på den egna gårdens mark, och är nu högsatt; efter hednisk sed, och är inte begravd på någon Kyrkogård eller med någon kristprästs medverkan.

Jag avslutar med hans egna ord, som han skrev för längesedan

Til Magterne:
Skal sammen vi stå
og sende vor tanke
til Asgårds mægtige magter
For styrke gir’ Thor
forstand gir’ Odin
og trivsel får vi fra Frey.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s