Frej

Meditation över Yngve Frej vid Sommarsolståndet (inlägg från 21 Juni 2021)

Sommarsolståndet infaller idag, den 21 Juni kring klockan elva, och är den riktiga tidpunkten för att fira Midsommar och Makternas bröllop. Frej förmäles med Gerd, och Himlens och Jordens gudamakter möts, som det är och skall vara. Det handlar inte alls om Frej och Freja, ty de är syskon och Njords ättelägg, och alla de fåntrattar, ”fornsedare” och patrask som tror något dylikt, avslöjar sig obarmhärtigt som okunniga och olärda, utan förstånd och respekt för makterna, eller de krafter som styr världen.

Inte mindre än 200 brudpar kommer att gifta sig borgerligt och utan kristprästers inblandning i Stockholms Stadshus enligt vad media förmäler. Alla dessa människor har sagt NEJ till kristendomen, NEJ till islam, och vill inte ha några Abrahamitiska gudomars inblandning i deras samliv eller äktenskap, för jehova, allah och liknande falska gudomligheter har inte i svenska folkets sovrum eller hem att göra.

Frej är inte bara Frö, eller åkerbrukets och äringens gud, som i gestalt av Ing-runan också är stamfar till mäktiga ätter, och själva Yngve-Frej, Ynglingaättens sanna upphov och den förste Erik, den ensamt mäktige, vilket är en sakral eller prästerlig titel, inte enbart lämpad för Sveakungar. Men Frej är också en solgud och himmelsgud, vilket syns inte minst i Skirnirsmál, den skinandes tal i Eddan, där Frej själv efter att ha skådat ut från Hlidskjalf skymtar den sköna Gerd eller Jorden, sittande på en sten utanför sin faders hus, och sänder sin tjänare Skirnir för att fria till henne. Bevis för Frejs status som himmelsgud, vilket han fått dela med Tyr – som ju har en ”solhand” och en ”månhand” (avbiten av Fenrisulven) syns redan på bronsålderns hällristningar, där Tyr – lätt igenkännbar på sin avhuggna hand – ibland förekommer jämsides med en tvåhandad figur med utspärrade fingrar – som mycket väl kan vara Frej. Studera denna häll från Högsbyn i Dalsland !

 

Här syns Frej själv, tillsammans med flera skepp – det största av dem kanske ska vara hans eget, Skidbladner, som ju behändigt kan vikas samman och rullas ihop, men ändå är så stort att det rymmer alla Asar och Vaner fullt vapenrustade, och det kan segla av sig själv över himlen. Vi ser också en skara tågande män på ristningen, och vad som verkar vara en stång eller ett sjömärke – Frejsfiguren liknar själv ett sådant – kanske dansar de ringdans runt Frejs-pålen. En ristning från Tanum visar nästan samma scen…

Frej själv har blivit den grönskande majstången, med tydligt ståndkring vilken alla dansar med Frejslikt upplyfta händer. Högt därovan svävar en himmelsgud, kanske Skirnir i gestalt av solen, eller Tyr – som ju är en spjutgud – och att symboliken med de upplyfta händerna, respektive Frejs bild levde kvar långt fram i tiden ser vi av detta silversmycke från en av gravarna på Birkas borgberg – bilden fick jag mig tillsänd av en läsarinna för ett tag sedan, och här ser jag den livgivande Frej, ingen gud och ingen kristus – den spetsiga hakan och skägget känns igen från den mest kända av alla Frejsbilder, Rällinge-Frej från Södermanland, och vad en ”rälling” är för något, inser kanske de manliga av mina läsare – om ni nu har någon sådan, det vill säga…

Frej gav bort Gambanteinnin, hans svärd – alltså ”Gammantenen” eller ”Fröjdepinnen” – vad som kallas en ”Joystick” – för Gerds skull, och det står honom dyrt vid Ragnarök – då han inte har något vapen att besegra eldresen Surt med. Svärdet kämpar av sig själv för de som är ”horskan” eller raska och kloka nog får vi veta i Eddan, och Frejs enda vapen blir annars ett hjorhorn, med vilket han dräper Bele, en annan jätte…

I gestalt av ”Sviagod” eller Svearnas gud blir han den minst krigiske av gudar, och det är med ett horn i handen vi ser honom på en bildsten från Gotland, G 181, där tre män, vanligen tolkade som Oden – främst med spjut i hand – Tor – med en hammare eller i det här fallet en klubba – och slutligen Frej – med horn eller skära syns i bild – ovan ser vi vad som kan vara Skirnir med ett spjut, Gerd och hennes jättelike far – Gerd själv är ju också av resars släkt – ifall nu de tre männen inte är de tre gutarna Hrodvisl, Farbjörn och Gunnbjörn, som nämns i runtexten på stenen.

Det får vara som det vill och kan med detta, men Frej är på något sätt alltid en gud för högsommaren, Midsommar, då gräs och gröda gror – en lättjefull tid, då svärd och vapen inte brukas, och allt andas frid och ledighet. Därmed överlämnar jag er, ack ni hedna och ni ludna, åt Midsommar och dess Fröjder – och åt Gerd, den grönskande jorden…

 

Frej hade namnsdag igår… (inlägg från 24 Januari 2018)

Igår hade Frej – herre över Alfheim och därmed Alferna, de små, underjordiska väsen som lever nere i Alvlagret i jorden, och väl också kan liknas vid gårdstomtar eller vättar, likt Islands Huldufolk, till exempel. Hedniska Tankar hyllar därför Frej – och hans syster Freja som vi nämnde igår – med följande bild… ”Ute ska man Frejs lek höja” som Torbjörn Hornklove sade i sitt Haraldskväde, angående den nu överståndna Julen – som inföll för mer än en månad sedan… Inte mindre än 921 män med Frej som egennamn finns i dagens Sverige, även om det aldrig någonsin ingick i Nordiskt namnskick att uppkalla en person efter en guds namn förrän på 1800-talet. Innan hette människor saker som Frejulv, Frösten, Fröbjörn, Fröger eller andra varianter av Frej eller Frö….

 

Det är Frej och Gerd, inte Frej och Freja. Och Härn är ett Heite för Frigg…Det är Frej och Gerd, inte Frej och Freja. Och Härn är ett Heite för Frigg… (artikel från 8 Juni 2017)

Ofta ser man saker skrivna om Asatro och Hedendom på Internet som har föga vederhäftighet, och ibland också påstådda fakta som är gripna ur luften, och därmed helt felaktiga.

Det värsta exemplet i Sverige utgörs kanske av den sk ”forn sed” rörelsen, som nyss lär ha hållit någotslags ”politiskt möte” i Stockholms Södra förorter, där tolv av dess drygt sjuttio medlemmar med härskartekniker och annat i den stilen skall ha drillats och lurats till att tro att Frej skulle vara gift med Freja, och att det är därför vi svenskar och Européer firar Midsommar, till exempel.

Inget kunde vara felaktigare.

Alla någotsånär seriösa hedningar vet att vi firar Midsommar till minne av bröllopet mellan Frej och Gerd, den himmelske Skördeguden och den stora Jordgudinnan.

Midsommar firar vi till minne av Frej Och Gerd – inget annat !

Den enda källa som överhuvudtaget nämner att Frej och Freja skulle stå i någon som helst form av förhållande till varandra (annat än som bror och syster, men varken gudar eller människor tillämpar incest, för sådant hör inte hemma i vår kultur, och knappast några biologiskt framgångsrika kulturer alls, för den delen) är Lokasenna eller Oegirsdrikkja, där Loke riktar grova, lögnaktiga och sexuella beskyllningar emot i stort sett alla mer kända gudinnor, och bland annat beskyller Freja för att ha legat med sin egen bror. Allt detta kommer som sagt från Lokes mun, och honom behöver ingen tro på. Historiskt sett har Loke aldrig varit särskilt dyrkad alls, även om det nu finns en urspårad och utflippad skara amerikaner och andra som kallar sig ”Lokeaner” och som ofta – men inte alltid – tycker om att pigga upp sig själva med Satanism och lite annat av samma slag.

”Javisst, men sådär säger Loke till alla Gudinnor !” (teckning av John Bauer ur Viktor Rydbergs, ”Fädernas Gudasaga”)

”Lokeanism” i alla dess former har heller ingenting med seriös Asatro att göra, inte som Asatron utövats i Norden, just nu eller under tidigare historiska skeden – och Oegirsdrikkja förblir en historiskt mycket sen källa, sammansatt på 1230-talet av islänningar i Västnorden  varför man inte kan sätta någon större tilltro till den, särskilt inte som alla andra källor samstämmigt nämner, att Frej blir gift med Gerd, jordgudinnan. Hela Eddakväden, som Skirnismál nämner det, och man undrar varför alla dessa ”fornsedare” och övrigt patrask inte bryr sig om att lära sig grunderna i Asatron, när de ändå finns tillgängliga så gott som överallt.

Att Frej och Gerd är makar, samt att Freja är gift med Od eller den unge Svipdag, som hon i tidernas fullbordan kommer återförenas med, är ändå vanlig allmänbildning, och inget man kan ändra på genom någotslags sjukt SSU-tjafs, eller annat politiskt kannstöperi.

Särskilt inte om man nu säger sig vara ”forn” eller har någon som helst respekt för ”sed” eller traditioner överhuvudtaget, och dessutom anser sig ha ensamrätt på hur de ska tolkas, som de här ”Rådsgydjorna” eller vad de nu kallar sig, som jag nämnt i föregående inlägg, och som varken har något större mandat eller någon som helst förankring i verkligheten.

Freja har ingen särskild koppling till Midsommar alls, men uppfattas av många forskare som sammanhörande med Våren och framförallt Maj, Frejas stora månad – i Midsommartid är Frigg däremot desdo viktigare, och varför ska jag snart visa.

Frigg spinner molnen på himlen, Friggerocken är ett namn på Cassiopeja eller de tre stjärnorna i Orions Bälte, så vem är då Härn, linberedningens gudinna ?

Somliga har också fått för sig att Härn, linberedningens gudinna, skulle vara ett binamn eller ett sk heite för Freja, och dylika dumheter kan man läsa på Wikipedia. Men vad vilar denna uppfattning på ? De enda källor man kan citera är katolska forskare som Rudolf Simek och Turville-Petre, och båda åberopar sig på ett enda textställe hos Snorre Sturlasson från 1230-talet, Gylfaginning 35, mer än tvåhundra år efter det att Asatron officiellt förbjöds på Island. Dessutom är det välkänt att den sena, skriftliga västnordiska tradition som Snorre företrädde, inte alltid motsvarade den tradition som fanns i Sverige och östnorden, och än mindre den kontinentalgermanska hedendom, som utrotades under Karl den Stores åttahundratal.

Ortnamnsforskare i Sverige och hela Norden har för länge sedan bevisat, att Härn är ett annat tillnamn för Nerthus, Njärd, Gerd, Gerda, Hertha (på kontinentalgermansk botten) Frau Holle (sydsveriges ”Hyllemor”) eller Perchta, som alla är namn på jordgudinnan och inget annat. Att Frigg, som blev vanlig först i sen hednisk tid, fick bli en himmelsgudinna istället, vid Odens sida – som ett slags dubblering eller motsatspar, är heller inte så konstigt, lika lite som att konsonanter byts ut i Germanska ljudskridningar, men enligt förutbestämda fonetiska lagar och språkliga regler, genom seklernas lopp. Earth, Njärd, Mjärd (som i Mjärdevi i Östergötland) och slutligen Härn – allt hänger faktiskt samman, och ”härn-” i ortnamn som Härnösand eller Härnevi i Uppland har ingenting alls med Freja att göra..

Här hade Gerd, jorden sitt Vi eller Gudahov. Samma sak på Härnön vid Härnösand…

Ortnamnsforskaren och arkeologen John Kraft skriver i sin bok Hednagudar och Hövdingadömen, ISBN 91-88076-06-7 (1999) s.13 följande mycket intressanta text:

I stora delar av Uppland saknar ortnamn som innehåller Njärd. Istället uppträder är några ortnamn med gudinnenamnet Härn (Härnevi, Ärenvi, Ärentuna). Magnus Olsen (1908) och Oskar Lundberg (1912) förmodar att det är samma gudinna som i den norröna litteraturen går under namnet Härn eller Hörn..

Vad som står på svenska Wikipedia är helt fel, Härn är också Isländska och Norröna för lin som kulturväxt, se här och betyder inte alls skydd eller värn – se här…

Magnus Olsen drar slutsatsen att hon är en gammal fruktbarhetsgudinna, till sitt väsen identisk med Nerthus hos Tacitus. Elias Wessen, som i gudaparet Ull-Nerthus såg en äldre motsvarighet till det yngre Frej-Gerd, drog slutsatsen att Härn i vissa trakter tog Njärds eller Gerds plats (1922, 1929-30). Denna uppfattning verkarr helt rimlig eftersom Njärd och Härn uppenbart tycks komplettera varandra. Där det finns ortnamn som innehåller Njärd, saknas som regel alltid Härn. Där ortnamn med Härn förekommer, brukar det vara svårt att hitta Njärd.

John Kraft har också övertygande bevisat, att där ortnamn på Frigg- finns, saknas de äldre Njärd och Härn – och omvänt. Friggs namn är mest spritt i ett område i Västergötland, medan Njärd dominerar i Östergötland, och Härn finns i Svealand och uppåt Norrlandskusten. Det ligger mycket nära till hands att anta, att detta var olika dialektala och regionala namn för samma gudinna. Jordgudinnan Njärd kan ha blivit utbytt emot Frigg i ett senare skede av historien – efter vendeltiden – eller också var Frigg bara vanlig i Västnorden, medan man på Östnordiskt område fortsatte att tala om Njärd, Gerd eller Härn istället, allt efter vilken bygd man bodde i och kom ifrån. John Kraft har också rekonstruerat vad han kallar ”kultförbund” och forntida häradsgränser med utgångspunkt i namnen Ull-Njärd (från Bronsåldern) och Frej-Härn (Gerd) som i landskap efter landskap ligger nära varandra.

Exempel på John Krafts ”Häradskartor”

I Tåkerbygden i Östergötland hittar vi Mjärdevi och Ullevi, bara några kilometer ifrån varandra – och emellan dem en bronsålderslabyrint. Samma sak i det gamla häradet Västanstång (väster om Stångån), nära Linköping – där finns Ullevi och Mjärdevi, och så en bronsålderslabyrint. Samma sak i Östanstång, nära glan och Bråviken – Ullevi och Skärlunda (efter Njärd) samt en labyrint…Samma mönster upprepas fem gånger i Södermanland, minst tre gånger i Närke, två gånger i Västmanland och förstås också i Uppland, där man ett tiotal gånger kan hitta exempelvis Ullunda och Närtunna nära varandra, och så en labyrint däremellan… Men är alla dessa stenlabyrinter från bronsåldern, ibland övertorvade och sedan framgrävda av arkeologer – ofta i anslutning till bronsåldershögar – verkligen irrgångar ? Nej, säger John Kraft.

De magnifika stenlabyrinterna – som finns också på Svenska Högarna och i det svenska Finland – består alltid av en enda, ihoprullad gång, som oftast i tolv varv eller tolv lager sträcker sig in mot mitten, där en ”sittsten” eller en kvinnlig figur ofta finns avbildad, som här från väggen på Sibbo Kyrka i Finland. Tolkningen är omstridd hos de kristna, som vägrar att acceptera allt det här, men de tolv varven som ”solen” eller mannen i denna ”Trojeborg” eller Jungfrulek som stenformationnerna också kallas – märk den sentida Midsommar-visan om ”Jungfrun som går i dansen med röda gullband” – och samma sak finner vi i Eddan och Skirnismal – Gerd sitter verkligen på en jordfast sten och flätar guldband, när Skirnir eller Solen kommer och friar till henne för Frejs räkning. Och vad symboliserar de tolv varven – är det inte solens gång över himlen under tolv månader ?

Enligt Skirnismal hände det sig en gång att Frej tog plats i Hlidskjalf, Odens högsäte, och såg ut över Världarna. Men det skulle han kanhända inte ha gjort. I Midgård såg han en kvinna, som var fagrare än alla andra. Hon var Gerd, Gymers dotter, och för henne gav Frej bort sitt svärd, varför han kämpar med ett hjorthorn i handen vid Ragnarök – en detalj som många konstnärer missat. Frej kunde inte sova, ja varken äta eller dricka efter att han sett henne, så upptänd var han av kärlek.

”Men så fick han se en kvinna, som var fagrare än alla andra”

Gerd gav slutligen med sig så långt, att hon ville tala med Frej – men hon sa inget om giftemål eller något annat, som Skirnismal tydligt utvisar. Men efter tre dagar, skulle de träffas i lunden Barre, en hemlig plats, som bara de två kände till – ”Vill du mig något, så träffas vi där” alldeles som i Midsommarvisan.. Skirnismal nämner också Gambanteinin, ett ord som inte alls betyder trollspö, ”magic wand” eller liknande (trots att det finns moderna varianter med sådana namn nuförtiden – och det har jag från en säker källa) för gamman betyder som bekant glädje, och tein eller ten betyder pinne eller stav, så vad som här omnämns, är Fröjdesvärd och Fröjdepinnar, och i sådant var Gerd sedermera högst förtjust, som alla vuxna människor redan lärt och vet. Inför detta magiska svärd, som var det enda vapen Frej tog till för att besegra henne med, föll hon så till sist till föga.

Många kvinnor gör så ibland, än idag, som bekant – och det är väl bara Loke i sin oerhörda, nedriga elakhet, som kan se något fel eller omoraliskt i detta.

Midsommarstångens urgamla symbolik – med en stav som går in i en krans, eller en ring – aldrig några kristna kors, för så var det inte från början – är också mycket enkel att förstå, och en universell hednisk symbol för världsaxeln, föreninngen mellan kvinnligt (kransen) och manligt (stången) samt solståndet, årets höjdpunkt. Tacitus beskrivning – en av de äldsta skildringar av Nordisk Midsommar vi alls har – nämner i och för sig inte någon exakt tidpunkt för gudinnan Nerthus stora fest – men det faktum att hon alltid skildras som åkande i vagn – motsvarigheter saknas inte i arkeologin – kultvagnarna från Dejbjerg Mose i Danmark – daterade till 100 fk och fullt överensstämande med ”Germania” från år 98 – sådär 200 år senare – liksom Gunnar Helmings saga och partierna om ”Frejskonan” sådär 1000 år senare visar på kontinuitet – och just kontinuitet är alla traditioners moder.

Motsvarigheter till Midsommarstänger har inte bara hittats bland Tanums hällristningar, utan också på hällristningar från Östergötlands bronsålder (Himmelstalund) Var kommer egentligen namnet ”Himmelstad” ifrån ? Rena tillfälligheter.. eller ??

Respekterar vi våra förfäder och förmödrar samt alla de släktled som fanns före oss,  ja då ska vi också ta tillvara deras seder och bruk, och inte ändra sakers betydelse, särskilt om vi alls ska vara ”forna” eller säger oss utöva Asatro – på modernt vis, eller med en saklig, förnuftig, verklighetsanknyten grund.

Ge ALDRIG ”fornsedare” eller några liknande Halvfigurer utrymme i Midsommar – men FORTSÄTT och HYLLA FREJ och GERD – eller ULL och NJÄRD — som det ÄR, Alltid HAR VARIT och SKALL vara..

Dagen Erik – om att fira Markens Gröda och Andlig Odling… (artikel från 18 Maj 2017)

Idag har Erik Namnsdag i den svenska almanackan, och under den katolska tiden ansåg man att det här skulle vara Erik den Heliges Helgondag, även om Kung Erik Jedvardsson (1156-1160) bara regerade i högst fyra år och var en i allra högsta grad ohelig person, som nog knappt ens kunde kallas kristen, och dessutom aldrig någonsin erkänts som helgon av den katolska kyrkan. Erik är inte ens beatus, eller saligförklarad, och följaktligen kan man inte ens vara säker på att han är i den kristna himlen; för som alla Erikar sitter han väl hos Frej i Alfheim

Frej är härskaren på Gullinbursti, Alvheims herre, skördens och odlingens beskyddare, Gerds make och den som gav bort svärdet Gambantein för hennes skull.

Redan själva namnet Erik är nämligen ett heite eller tillnamn för Frej högst personligen, Svearnas urgamla skördegud, som funnits sedan minst bronsåldern, och Hågakungens tid i Uppsala. I traditionell svensk historieskrivning räknar man alltsedan 1500-talet med 14 olika Erikar på tronen – och av dem var Erik Jedvardsson bara nummer IX eller nio. Erik eller Airikir, den ensamt och evigt mäktige, var namnet på bronsålderns heliga Sveakungar, och även långt fram i tiden trodde man att grödan direkt berodde på Kungens person – under en god kung skulle skördarna bli bra och hela landet blomstra, men under dåliga konungar som Domalde, inträffade motsatsen.

Sankt Eriks skrin eller Kista förvaras än idag i Uppsala Domkyrka. För inte så länge sedan bars skrinet över åkrarna på denna dag.

Alltsedan medeltiden har det förekommit en lokal tradition kring Gamla Uppsala med bärandet av Sankt Eriks heliga skrin, vilket alla forskare antar är en direkt fortsättning på bärandet av Frejs heliga bild, eller hur Frejs kultstaty fick åka i vagn över åkern, precis när de första groddarna kom upp. I ”Ögmundarthattten” – en Isländsk sagatåt – även känd som ”Gunnar Helmings Saga” nämns hur islänningen Gunnar besöker Svea Rike ellerr Svitjod under 1000-talets första hälft, och där träffar på Frejskonan eller Gerd, Guden Frejs hustru, hon som också heter Njärd eller Jord, och är själva det rika åkerfältet. Frejskonan är i berättelsen en verklig kvinna, en ”Majdrottning” enligt hednisk sed, som får åka i vagnen med den heliga Frejsbilden, men Islänningen tar Frejs plats och gör henne med barn, vilket är helgerån.

Det falska helgonet Erik Jedvardsson erkändes först bara i Sveland, där han var kung redan 1150. Först 1156 erkände götarna honom, och så blev han ihjälslagen av en tronpretendent ur Sverkerska ätten, eftersom han själv var släkt med Stenkil den äldre. Detta skedde år 1160, och även om man senare ljög och påstod att detta skulle ha hänt utanför Uppsala Domkyrka, där en källa redan fanns – Slottskällan, eller källan på St Eriks torg – så vet man av samtida urkunder, att det skedde under bråk och fylla, visst inte i anslutning till någon gudstjänst, för Påven Alexander III skrev att Erik blev ihjälslagen, ”in potacione et ebrietate” alltså under drickande och berusning. Att komma som våldgäst till någons gård och slå ihjäl en person under pågående gille, räknades som ett nidingsdåd enligt alla hedniska lagar, men mördarna var ju som vanligt kristna, och hur dålig laglydnaden blev när kristendomen kom, vet vi ju alla. Antagligen var det också Nidningsdådet mot Erik Jedvardsson som fick Upplands bönder att se honom som helig, och bära hans kropp över åkrarna, precis som de alltid gjort med sina forna kungar i mer än tusen års tid av obruten tradition vid det laget.

Eriks skalle – från en kraftfull man i 40-års åldern, bevisligen en krigare, som tillfogats skador på halskotorna och alltså blivit av med huvudet, samt hans krona – av enkel Vikingatida typ som den langobardiska järnkronan – visades för allmänheten senast år 2014, då hans kista öppnades.

Bevisligen hade han levat 2-3 år i Uppland, och i minst 20 år dessförinnan bebott Västergötland, enligt vad isotopanalyser utvisat. Helt säkert var han ingen medeltida idealkung, eller någon skönlockig yngling av den typ som finns i Stockholms Stads vapensköld numera, för enligt de första sigillbilderna såg han helt annorlunda ut…

Att Yngve-Frej, Ynglingaättens mytiske grundare, och Guden Frej är helt identiska, känner nog de flesta riktiga svenskar till, och vet man inte det, så är man nog ingen riktig svensk. Men vad betyder egentligen berättelserna om Frej, åkerbruksguden, han som gav bort sitt eget svärd för Gerds eller Jordens och en älskad kvinnas skull, och som när Ragnarök väl kommer, istället får kämpa med ett hjorthorn ?

Frej är en äringsgud, men hans berättelse handlar visst inte bara om något så enkelt som enbart fruktbarhet eller gröda, eller jorden som förnyar sig varje år. Odling och Odal handlar liksom växande om mycket mer än så – för det finns också något som heter andlig utveckling, omdöme och mognad, vilket självskadande, fakta-förnekande ”fornsedare” och annat byke, som nu dessvärre tillåts hållla till i Uppsala-trakten, inte kan förstå, och heller aldrig någonsin kommer att förstå, eftersom de helt enkelt saknar alla intellektuella eller mentala förutsättningar för att alls begripa något.  Hedendomen av idag är visst inte ”forn” som många tror, och kan inte degraderas till blott och bart en fruktbarhetskult.

Yngve-Frej som den gode Konungen syns också i många andra mytologier, där den gode Kungens person anses ha inflytande inte bara på naturen och sådd och skörd, utan på hela folket, hela landet. Britternas Kung Arthur, ”the once and future King”, Fredrik Barbarossa i Tyskland, Holger Danske i Danmark, Olaf Tryggvason i Danmark, och ytterst sett den Indoeuropeiska och Indiska föreställningen om Kung Rama, eller Ramredan hans namn är heligt, och en skyddsformel – som är en inkarnation av vindguden Vishnu – Odens närmaste motsvarighet, pekar åt samma håll.

I ”Runatal Hávamáls” räknar Oden upp en hel serie galdrar, som alla ingår i hans magiska färdigheter, och som beskriver vilka egenskaper en god kung eller en bra ledare skall ha. I en strof nämns nio stora galdrar, men i Hávamál 146 och framåt intill kvädets näst sista strof räknas det upp inte mindre än 18 stora galdrar, där det första botar orättvisor, och häver vrångvisa domslut, det andra botar sjukdomar och ger läkande kraft – en egenskap som också medeltidens kungar ansågs ha, medan det tredje undanröjer skada och hot, det fjärde befriar ur fångenskap och så vidare.

Skåda Särimners Sändebud !

Allt detta var känt långt långt före kristendomen, och ingick i kungarnas och Odenskultens vetande. För de som känner innehållet i Rigsthula, till exempel, är allt detta inget nytt. Långt senare skulle den kristne mystikern Bernhard av Clairvaux tala om sju ridderliga dygder, som utvecklats just ur detta Germanska krigarideal, men som finns och funnits även inom andra kulturer, också så långt bort som i Japan, och dess Bushido. Odens nio eller arton dygder, och de arton stora galdrarna, som Yngve-Frej fick i arv, och kanske gav åt Ynglingaättens konungar, passar mycket väl in i det här sammanhanget, och man kan också erinra sig det, som kallas De sju Barmhärtighetsverken. Själv uttyder jag dem såhär:

  1. Att mätta de hungrande – vilket är Frejs, äringens och skördens funktion.
  2. Att ge dryck åt de törstande främst alla dem, som törstar efter verklig kunskap, därför att de ingenting vet.
  3. Att klä de naknaeller med andra ord, att stoppa alla dem, som är kvar i ”fornsederi” och beteer sig fullständigt omdömeslöst åt.
  4. Att hysa de husvilla – vilket betyder att bygga upp det egna landet, med Hov och Hargar.
  5. Att bota de sjuka – också de andligen sjuka, för normlöshet och brist på fasta regler eller inriktning i livet, är också en sjukdom !
  6. Att befria de orätt fängslade – och häva orättvisor som i Odens första galder. Lögn, Faktaförnekande osv är också ett slags fängelse, liksom Kristendom och andra totalitära system
  7. Att begrava de döda – somliga måste ibland tyvärr ”åka ut ur prästbetyget” – ”Att nedslå det onda” kan det också heta

Sådan är Herren Frej – han som håller Livets Svärd

 

Pingst – Högtiden som ingen längre firar – ersätts lämpligen med Frejsgång och Majbrudar.. (inlägg från 21 Maj 2018)

 

I fredags var det Dagen Erik enligt den svenska almanackan, den dag som Sankt Eriks skrin bars över åkrarna, en tradition som inte alls är kristen utan härleds ur den Frösgång som brukade firas såhär års, och en fest som var alltigenom hednisk. Jag har skrivit om den förr, se artikeln från 11 Maj 2015 under rubriken ”Vårblot” här ovan. De kristna påstår att vi ska fira något som heter Pingst istället för våren, naturens uppvaknande och den goda årsväxt vi alla vill ha. Knappast någon enda svensk firar pingsten numera, och ovetskapen om allt detta kristna mumbo-jumbo har gått så långt, att till och med kvällstidningen Aftonbladet numera måste förklara för oss svenskar varför vi ska sysselsätta oss med all denna kristna smörja.

Frej – här på Gyllenborsti – var en gång ”Sviagod” eller Svearnas Gud. LÅT OSS HEDNA DEM MED BACON, säger jag…..

Annandag Pingst är också avskaffad som helgdag i Sverige sedan år 2004, dvs för mer än 14 år sedan, och ersatt med den svenska nationaldagen den 6 Juni istället, som det är och bör vara, därför att Nationen hursomhelst är långt viktigare än själva kristendomen, som alla sanna svenskar vet. Men de monoteistiska fanatikerna rabblar sina böneramsor, och lallar och dillar om någotslags ”helig ande” som de tror ska utbreda sig över mänskligheten, och till och med tränga in i kroppen på mycket små och späda barn. Om detta inträngande eller denna osmakliga penetration skall tänkas ske framifrån eller kanske bakifrån kan jag dock inte svara på, men för all del – är ni intresserade eller lagda åt det hållet kan ni ju fråga närmsta kristpräst – vi hedningar håller i alla fall inte på med en massa konstiga religiösa riter med spädbarn, och andra tokerier i den stilen.

En och annan svensk vet kanske, att Esaias Tégner – en biskop av Växjö som hade stor sympati för det hedniska – han skrev ju ”Fritjofs Saga” – kallade pingsten för ”Hänryckningens Tid” men då var det säkerligen ingenting kristet han tänkte på, utan allt det goda och hedniska vi kan möta i naturen så här års. Särimner är liksom Gyllenborsti och de andra galtarna en symbol för naturens livgivande krafter, som kommer tillbaka år efter år, och den gröna jorden, som rätt utnyttjad och odlad ger människosläktet allt det behöver, utan att kräva något mer än arbete och kunskap i gengäld. Själv firade jag Pingsten genom att bli utnämnd till Blotförrättare inom NAS, Nordiska Asa Samfundet, som jag verkligen hoppas att ni stöder..

Några ”heliga andar” från mellanöstern behövs inte för oss svenskar och nordbor. Vi ser det heliga i naturen själv, och vi behöver ingen Allah, ”gud” eller Jehova i vårt land, därför att vi redan har Yngve Frej, han som är Erik eller den ensamt härskande, och en gång ska Asatron härska ensam över detta land, precis som den en gång gjort och åter bör göra. Med den insikten kommer frid, ja Frodefred, ty Frej är förvisso en fredlig och frodig gud, älskad av kvinnor allt över Världen, och hans uppenbarelse kan vi se även idag, ja till och med i Aftonbladet..

”och Frej var bland Ö-danerna först sedd”

 

En annan tradition som är vanlig såhär års, och som är dokumenterad över hela det indoeuropeiska Europa av såväl Engelska, Tyska som slaviska forskare, är bruket att utse ”Majbrudar” eller ”Pingstbrudar” – ett bruk som man i nästan varje land i Europa helt säkert vet är mycket äldre än kristendomen, och kanske ytterst sett går tillbaka på den romerska ”Floralia” festen, Kelternas Beltane eller Vanadisblotet, den tyska Walphurgisnacht eller Valborg. Ibland har detta bruk kopplats till den första Maj, ibland till Pingst, men traditionen är över hela Europa ständigt densamma. En ung kvinna eller flicka utses halvt på skämt till kärleksgudinnans representant på jorden, och hon antas fira sitt ”bröllop” just i Maj, när naturen är som vackrast och härligast, och detta blir en stor livets och kärlekens fest. Cornelius Tacitus, den romerske senatorn och författaren, beskriver Nerthus eller Jordgudinnan Njärd, Gerd eller Jords fest hos ”Nerthus-folken” på de danska öarna kring 70-talet enligt vår tideräkning, och även om en del forskare velat koppla den festen till Midsommar, finns det inte ett enda ord i Tacitus originaltext som talar om när den festen äger rum, mer än att vattnet är badbart när festen sker, och att Nerthus bor i en grönskande lund, vilket innebär att festen måste ha ägt rum under försommaren, eller i alla fall sommarhalvåret, eftersom alla andra tolkningar av tidpunkten är omöjliga.

Nerthus tänktes ofta i vitt, och med dolt ansikte…

Då Nerthus kommer, ”majas” och smyckas med lövade stänger, som symboliserar Frejs mandom och makt, och till och med i en såpass sen källa som 1300-talets norska Flatöyarbok, ingår Gunnar Helmings Saga – där ”Frejs Hustru” – alltså Gerd nämns, och hur hon symboliskt får ersättas med en levande kvinna, som tänks fira sitt bröllop med Guden. Många är de författare – Vilhelm Moberg till exempel – som skrivit pjäser eller romaner om detta, till ära för Gerd, Frej och Vanerna, vars fest detta är…

Nerthus, och hennes badande eller nedsänkande i en sjö, dit hon återvänder efter att ha låtit sig hyllas av människorna, syns också i den slaviska festen ”Kupala” som ännu firas i Ryssland, Ukraina och angränsande länder. Överallt möter oss gudinnan i naturen, överallt plockas blommor och firas fester till hennes ära, och enbart hon, Freja, Vanerna och Frej hyllas, i det som är livets stora mysterium, större än all kristendom och några ”heliga andrar” eller någon pingst, som vi hedningar inte firar och inte behöver...

Några ”heliga andar” från mellanösterns öknar eller någon trist ramadan med svält och lidande behövs inte. Man kan fira hänryckningens tid på ett bättre och naturligare vis…

 

I TUSENTALS år har vi dyrkat ”Farbror Frej” och BEVIS för detta bara hopar sig…

”Hej alla barn – nu blir det barnprogram !
Kom får ni se vad Farbror Frej tar fram…
Jo, det är en Stake och nu ska ni få höra
vad man med sådana Stakar kan göra…

Du kör med den Staken tills det sprutar
ut klägg..
Sen har du gjort dig en ättelägg !”

Hednisk Midsommar-ramsa, skriven av alias ”Hedningen” år 2004

– ”Vår i luften mina damer – men var har ni er ?”
(sagt av James Fjong, svensk seriefigur från 1970-talet)

 

”Bevisen är OTVETYDIGA – säger svenska arkeologer”

 

Göteborgs-Posten – ständigt dessa Göteborgare,  Svenska Medborgare och Simborgare – det säger jag er !  – publicerade igår en arkeologisk Världsnyhet av rang. Vid Rollsbo, omedelbart norr om Kungälv, har  svenska arkeologer grävt ut en Bronsåldersboplats och grävt fram vad som är ett otvetydigt bevis för Frejsdyrkan…

Jag citerar, direkt från tidningen:

Oväntade fyndet: en stenpenis från bronsåldern . Vid en arkeologisk utgrävning i Rollsbo hittade man nyligen en halv meter lång fallosformad sten. Fyndet tros härstamma från bronsåldern och kan ha använts i offerceremonier. – Det är inget snack om saken, den har en väldigt penisliknande form, säger Gisela Ängeby, arkeolog och en av dem som grävde fram fyndet.

”Äldre Tjej hittade Frejs grej ! Är du kvinna, så minns att den är till för dej ! Om den saken är det intet snack, Ta ej i så att du sprack, men vi hedna säger skål och tack !”

Man trodde först att detta skulle vara en gravplats, men har sedan identifierat den som en offerplats intilll en bosättning, som enligt foton i tidningen ligger på hällmark, och antagligen högt beläget i terrängen, vilket inte är ovanligt när man söker efter platser från bronsåldern – havsytan då stod ju väsentligt högre än nu. På platsen skall man också ha hittat brända djurben och en röd sten, som placerats vid stenfallosens fot, i mitten av en stensättning. Eftersom detta är ett bronsåldersfynd, kan vi vänta oss att det är minst 3000 – 3500 år gammalt.

Fynd som dessa är långtifrån unika, och tyder på en utbredd Frejsdyrkan i bronsålderns Sverige. Vid Rödstens gård i Östergötland, mellan Åtvidaberg och Linköping, står denna stenstod, som varje år rödmålas av gården Rödstens ägare – som funnits på plats sedan medeltiden, och så långt tillbaka som man alls har skriftliga källor.

”Är det inte Lingam Olsson som står där borta ! – Yoni, han har ju rest på sig…”

Kristna har alltid hatat dessa stenstoder, och med särskild iver försökt förstöra dem. För oss hedningar är situationen annorlunda, eftersom vi inte skäms över våra egna kroppar, och heller inte skäms över den mänskliga naturen och sexualiteten, som ju strängt taget inte är något att skämmas för alls. Hedniska civilisationer – och alla Indoeuropeiska kulturer – har alltid innehållit dyrkan av en fruktbarhetsgud, som i Indien kallas Shiva (och som ofta låter sig manifesteras i form av en lingam, alltså det manliga könsorganet, eller till och med en Shivalingam, vilket är manligt och kvinnligt kön i skön förening) men som vi känner som Frö, Frej, Froh eller Frei – alltså någon som fröar av sig, men också glädje och frihet.

Frej var bland Ö-danerna först sedd” får vi veta i Eddan, och hans kult infördes alltså söderifrån, men han blev sedermera ”Svia-Godh” eller Svearnas specielle Gud – och syns ännu i Sankt Erik, Stockholms skyddspatron. Ja – jag har som ni kanske vet skrivit om dessa saker många gånger förr, men det är att märka att Shiva, den indiske Frej, också är en skapargud och djurens herre – precis som Frej hos oss – och är en gud av sant kosmisk betydelse.

Frej har liksom Shiva också drag av ljusgud eller solgud, vilket han i och för sig delar med en hel del manliga fruktbarhetsgudar Världen över…

Frej – med en Vase eller sädeskärve, Oden och Tor enligt en framställning från tidigt 1800-tal

Han är också en skördens och sädens gud framför andra, och till och med Vasen – Vasaättens symbol – eller sädeskärven har satts i förbindelse med honom, och kanske är det helt naturligt att hans kultbild åter kommer fram, såhär på hösten när skörden är bärgad. Det är inget att skämmas för, som sagt, utan något helt naturligt, och det är bara svårartat kristna personer eller därmed likställda, som fruktar eller ser något ont i detta – Vi hedningar däremot fruktar ingenting. Att Rällinge-Frej från Södermanland och Rällinge sockens Vikingatid också avbildar samma sak, samma gudom, är det heller inte den minsta tvekan om.. Vad en ”Rälling” är för något vet kanske de mer bildade av er redan, i alla fall om ni förstått den mänskliga biologin som den faktiskt är…

”Re’n vid unga år han RÄLLING bar… Yngve Frej var minsann en riktig karl…”

”Frejsbild” i mycket modern serie-version, tecknad av moderna amerikanska Asatroende…

Men inte nog med detta. Redan år 2010 uppstod en extrem uppståndelse (med tonvikt på ordet ”stånd”) inom svensk arkeologi och internationella media, när man på verkstadsvägen i Motala under kvinnliga arkeologers ledning grävde fram vad som antogs vara åter ett till FREJ direkt helgat föremål, likt Völse i den nordiska sagan. CBS, BBC, CNN med flera tv-kanaler lär den gången ha hört av sig till Historiska Muséet på Narvavägen i Stockholm tämligen omgående..

Också Sveriges Radio tog upp själva fornfyndet,  som visade sig vara minst 6000 år gammalt – alltså dubbelt så gammalt som fyndet från Rollsbo.

Vad som står skrivet, står de facto skrivet… Föremålets längd var ca 12 cm – och man kan påtala att det var från Motala…

Inte heller detta var allt. Experter i Schwaben, Tyskland, hittade fem år tidigare, år 2005 ett 28 000 gammal t ”kultföremål” i den berömda grottan Hohler Fels. Snart upptäckte man emellertid, att det fanns ett gemensamt problem med detta fynd, såväl som Motala-fyndet. Båda föremålen är slitna pga flitigt bruk, men så att säga i fel ände.

Arkeologernaa tolkade den ollonformiga ändan som fästet för ett skaft i trä, och de två förmodade Völse-objekten visade sig vara mejslar, som man använde för att göra flintredskap med, i sk ”pressure flaking” teknik. Både horn-exemplaret från Motala och sten-exemplaret från Tyskland hade till slut brytits sönder, och de var alltså inte alls några ”forntida dildos” som man kunde tro. Sådan var den tråkiga förklaringen, och det var ju synd för de fanatiska Frejsdyrkarna. Men inte här heller kommer man undan Frejs fantastiska makt.

Man har påstått att Neanderthalarna – som helt säkert kände till tekniken med ”pressure-flaking” eller hur man trycker ett skaftat föremål mot en bit flinta så tidigt som för 300 000 år sedan, inte hade någon konst, och därför inte kunde hedra Yngve -Frej. Man har också påstått, att deras flintredskap inte förändrades under den halvmiljon år de existerade, men inte heller det stämmer – deras teknik gick faktiskt framåt från den tidigare Levallois-perioden, då stenredskapen var betänkligt grövre, fast med ett viktigt undantag – de sk ”Handkilarna”.

Handkilar från Afrika, Indien och det istida Europa är alla märkvärdigt lika varann, och de förändrades inte ett enda dugg på ungefär 300 000 år, utom vad gäller storleken. De större kunde bli handhållna yxeggar, de något mindre spjutspetsar, och man har också hittat dem i centimeterstort miniatyrformat i form av pilspetsar för småviltjakt. Paleontologer har till och med teoretiserat, att alla dessa redskap gjordes av manliga Neanderthalare, för bara ett enda syfte – Att ”impa på brudar” kort och gott – även idag en vanlig sysselsättning..

Kvinnlig Neanderthalare från Södra Spanien i rekonstruktion – men skulle hon föredra små eller stora… ?

En Neanderthalare, i stånd att skapa många handkilar på kort tid måste ju vara i stånd att:

  • välja rätt stenmaterial, vilket antingen måste ”köpas” med byteshandel eller införskaffas via långa resor
  • vara försedd med lämpliga verktyg, som till exempel de fallos-formiga mejslarna i flera storlekar
  • behärska flera olika sorters teknik, som slag, ”pressure-flaking”, polering, borrning av hål mm
  • tänka klart, samlat och planerat, och arbeta efter en i förväg uppgjord plan för hur redskapstillverkningen skulle gå till
  • ha stor precision i utförandet, eftersom bara ett enda felaktigt moment kunde förstöra verktyget
  • kunna använda det vid jakt, vilket också storligen bör ha imponerat på alla honor inom räckhåll

Följaktligen garanterade många handkilar – i närmast rituellt utförande – extremt god framgång på dåtidens äktenskapsmarknad, och här kommer Frej in i bilden – och det var i de flesta fall enda skälet till varför dessa handkilar alls gjordes,  och dessutom i så många storlekar – en del honor föredrog ren kvantitet och stora kilar, andra små men välgjorda.

Tonårig Neanderthalare av kvinnligt kön, Sydtyskland, för cirka 300 000 år sen…

Dessutom har man i Hohler Fels-grottan i Tyskland säkrat föremål från de första moderna människornas tid, och de är garanterat pornografiska – även om det rör sig om avbildningar av kvinnor, och inte män. Även om teorin att Neanderthalare inte hade konst, och knappast kunde framställa rituella föremål (eller föremål totalt fria från praktisk användning, och bara till som prydnader) skulle hålla streck, så finns det faktiskt forskare som hävdar, att redan Homo Erectus (!) för mer än 2 miljoner år sen kunde framställa ”konst” – eller rättare sagt porr – men jag ska återkomma till detta i ett senare inlägg..

I Hohler Fels, Schwaben, satt emellertid de första Europeiska Homo Sapiens och slöjdade på detta – 15 cm långa föremål – samtidigt som den förmodade Frejslemmen, som var ett verktyg skulle ha tillverkats…

Låt oss här bara citera Errol Nordstedt, mera känd som Eddie Meduza – en annan oerhört primitiv varelse, som sådär 303 000 år senare skulle sjunga en mycket känd låt om just detta… Kanske ni kan gissa vilken, förutsatt att ni är bekant med den legendariska Eddies produktion ?

Det finns inga som helst bevis för att Hohler Fels-figurinen använts för kultbruk, i religiösa sammanhang eller ens för ett forntida matriarkat, som en del har teoretiserat. Den har – till skillnad från Frejs-lemmen utanför Kungälv – inte hittats i ett ”sakralt kontext” utan bara som ett lösfynd i jorden, helt utan att man vet vad den används till, vem som gjort den eller varför. För övrigt skulle dess skapare lika gärna kunna vara en kvinna, inte en man – även om man kan förmoda, att en manlig varelse skapat den, kanhända mest som en karikatyr. Inga kvinnor ser ju ut sådär i verkligheten, inte ens en kvinnlig Neanderthalare, eller Thalerska, som det väl rätteligen bör heta.

Åter till de Nordiska stenskulpturerna – just läget nära Göteborg eller rättare sagt i Rolllsbo är mycket avslöjande…

SK ”gravklot” från Östfold i Norge, som inte alls är ett ”klot” utan en GISSA VAD….

I Norge – dit Bohuslän eller Ranrike historiskt sett också hörde – har man hittat mer än 90 stycken stenfallosar från just bronsålder eller äldre järnålder, enligt en Norsk forskare. Alla de sk ”Gravklot” eller runda stenar, som man ansett skulle utmärka kvinnogravar från sen järnålder, är i själva verket inte alls ”klot” utan fastmer Fallos-symboler, ditlagda till Yngve Frejs ära, och ovanskliga storhet, säger han.

Undantag finns. På det jättelika Ösmo-gravfältet söder om Stockholm, och i Gnezdovo, utanför Smolensk i Ryssland, märker stenkloten faktiskt ut just kvinnliga gravar – och av dem har man hittat flera tusen – men å andra sidan – varför skulle typiskt manliga ”upp-stånd-else” symboler inte kunna ligga ovanpå en kvinnlig grav, som en högst handgriplig symbol för evigt liv och pånyttfödelse i nästa generation – tänker man som en Hedning, så går det ju lätt att förstå.

Även Inglinge Hög – vilken redan ortnamnsmässigt har att göra med Ynglingaätten, för vilken endast och endast bara Frej är stamfar, är ett exempel på samma sak, har man hävdat.

Antik staty från 300-talet före vår tideräkning och Delos i Grekland… Åter är vi i Delo med dessa kristna, som bara förstör allt som inte är deras eget, eller allt de inte begriper sig på. Fågelsymbolen på sockeln är heller ingen tillfällighet – skulpturer av fåglar hittades ”slumpartat nog” också vid Hohler Fels…

Hallands Nyheter med flera hyllar Priapus !

För några dagar sedan skrev bland andra Hallands Nyheter, NT, Landets Fria Tidning med flera regionala pressorgan en artikel om Trädgårdskonst, och dito Trädgårdstomtar, ett ämne som den ärkekristna och konservativa Hallandstidningen skrivit om minst fem gånger de senaste tre åren, vilket jag inte är sen att uppmärksamma. Trädgårdstomten härstammar från Romarnas Priapus, hävdar man – och det syns bland annat på den Frygiska Mössa eller Toppluva han  bär. Priapus – romares, etruskers och grekers variant av Farbror Frej, denna äkthedniska fruktbarhetsgud fick stå i trädgårdstäpporna redan under antiken, och hålla fåglar, skadedjur och även tjuvar borta – för därtill fann man honom sjusärdeles verksam.

Ett TUNGT vägande argument – väggmålning från Pompeji…

Också Rällinge-Frej, som jag berört tidigare – en centimeterhög avbildning av guden, som fanns i en penningpung – kan ha stått i järnålderns trädgårdstäppor, och sannolikt höll han väl även de kristna borta från grönsaker, frukter och blommor, samt hela trädgården, vilket var ytterligare en vinst i sig – kristna och muslimer passar ju inte i en hednisk trädgård, vilket är viktigt att komma ihåg såhär års..

Ordet Rälling, i bynanmnet Rällinge, Södermanland, kommer för övrigt från Frejs egen lem – även om såväl ortnamnsforskarna som mina läsare är mycket, mycket rädda för sex, och allt som har med den mänskliga sexualiteten och dess utlevelse att göra. Inte bara Freja råkade illa ut när de kristna kom – det gällde hennes bror och jordgudinnan Gerd också.  Men det går aldrig att hålla Hedendomen nere. Figurer och skulpturer av Priapus eller Priapos (beroende på om man föredrar den romerska eller grekiska stavningen) kom snabbt på modet under renässansen, och blev som ett skämtsamt inslag genast uppställda i förnäma mäns och kvinnors trädgårdar, konstaterar Hallands Nyheter med flera organ (ja, just det !) och man insåg att det som var bra för grönskan och växtligheten, också var bra för fruktsamheten. Nu, när det snart är skördeblot, är detta en gammal hednisk sanning, väl värd att ta vara på.

Priapus-staty från ”Faunens Villa” i det antika Pompeij, återupptäckt under 1500-talet

Man säger att den moderne trädgårdstomten – som ursprungligen också var en fågelskrämma – skapades i Zinnwald och Sumava-regionen i Bayern respektive Böhmen på 1800-talet, eller där Tyskland och Tjeckiens gränser gick ihop, och ursprungligen var gjord i lera, även om dagens tomtar för det mesta är gjorda i plast. I början av 1990-talet reste jag själv med buss till Prag vid ett tillfälle, och kom upp i Sumavas gränsberg på en dåförtiden dålig och dimmig väg…

Redan i fjärran kunde man se hur gigantiska trädgårdstomtar tornade upp sig ur dimman, följda av legioner och åter legioner av små gnomer i plast – som visade rumpan, kuken eller fingret åt alla kristna, och alla Allah-lovers, allt efter tycke och smak.. Man kan förstås tänka och tycka att det här med de smaklösa plastfigurerna är ett modernt påfund – men kan vi egentligen vara säkra på det ?

Fingret i luften, men var har ni er ?

Alla vet vi att Vanernas ätt – varav Frej i Vanaheim är den främste – också kallas Alfer, och att dessa jolbyggare, jolbänningstroll (Jämtland) Vittra (Norrland) med flera varelser bara är en förminskad, sentida version av Vanerna, och att begreppen ”Asar och Vaner” eller ”Asar och Alfer” hela tiden används som helt synonyma begrepp med samma betydelse i Eddan. Romarna talade om ”Lares et Penates” och tillbad sina Larer och Penater, men det var ändå exakt samma sak. Där Larerna symboliserade fruktbarheten i allmänhet – också Priapos själv hörde till dem – var Penaterna ett slags kvardröjande skuggor av förfäderna, och symboliserade det egna hemmet, på samma sätt som Gårdstomten i svensk folktradition var både Tomtens väktare, och den förste innehavaren av platsen, han som grundat den gård där man bodde, för många släktled sedan..

Hallands Nyheter vet också att berätta att ingen mindre än Porrstjärnan Puma Swede (alias nu 38-åriga Johanna Jussiniemi från Tumba utanför Stockholm – en dam som mycket länge gått Frejas ärenden, på sin tid livnärde sig själv och sin kvinnliga kompis ”Sparre” med att åka runt i Halmstad och stjäla Trädgårdstomtar, som hon sedan sålde till högstbjudande.

Tomtar på loftet ? Brandskattade Hallands trädgårdar, men det är Preskriberat nu…

Också Domovoj, småtomtar i rysk och slavisk folktradition är ett exempel på exakt samma sak, liksom Huldufolket på Island – Vitter-liknande väsen från underjorden, som vaktar den egna gården och huset, eller som bor i egna gårdar vid sidan om människornas boningar.

Att ställa upp små Priaper eller hemmets väktare här och var i trädgården är ett Hedniskt Hyss, helt enkelt – och håller effektivt Monoteister, Nymoralister och annan bråte stången. Följ alltså traditionen, ni med – och dikta gärna ett exempel på Priapeia, eller de små visor och verser till Priapos ära, som man sjöng under antikens trädgårdsfester och dryckeslag