Ull

Ullsblotet

För några dagar sedan frågade en läsare mig om Ullsblotet, som en del hedningar genomför såhär års. Det har ingen större historisk förankring, och i USA – all osaklighets och alla dumheters moder på vår Jord, och här i Midgårds frusna dalar – är det många, som vid vinterns början vill hylla den skadliga Vintergudinnan Skade istället, även om hon är av jättesläkt, och nog varit ytterst sparsamt dyrkad jämfört med Ull, som var en ledande solgud och himmelsgud redan på bronsåldern.

Ull, på gotiska Wultuz, eller solglansen, syns i vinterns sol, för ingen tid på året lyser solen så starkt som då…

Eder svärs vid ”Ullar Gulli” eller Ulls guld eller ring, som förstås är den lysande solskivan. Särskilt såhär års, då vi står inför Midvinterns mörker, är det bäst att erinra sig Ull, och kraftigt blota till honom. Han var gud för skidåkning, och känd som en osviklig bågskytt, som träffade allt under himlen och på jorden – det finns ju ingenstans, dit solstrålarna inte når, och alla andra Indoeuropeiska solgudar, ”den fjärrskjutande” Apollon inbegripet, var ju bågskyttar. Ull lär också bära en stor sköld framför sig, som är solskivan själv. Han bor i Ydalarna, Idegransdalarna i Norr, dit också Skade kom efter skilsmässan med Njord, och även om en del moderna hedningar kanske felaktigt associerar Ydalir med Y län eller Jämtlands vidder – fältjägarna och jägarsoldater av alla sorter har Ull till skyddsgud så är han spridd i ortnamn över hela Norden. Ullevi, Ulleråker, Ullvi, Ullensåker, Ulltuna – exemplen tar aldrig slut.

År 2007 fann man vid Lilla Ullvi i Upplands Bro kommun en kultplats, som använts kontinuerligt från 400-talet till 1600-talet (myntoffer förekom långt in på den kristna tiden i mot norr rinnande källor) och dit kan man lämpligen bege sig, om man inte dyrkar vinterns herre och den nya solens gud från sin stallr eller harg därhemma.

Samernas Bieggolmai eller ”Kastskovelmannen” som avbildas med två snöskovlar i händerna, skall vara deras direkta motsvarighet till Ull. Hans skidspetsar syns som moln på himlen, innan det blir storm i fjällen, sägs det – en iakttagelse som många gjort i naturen. Ull finns – Ull härskar – Ull ger sol och nytt liv genom vintern !

Cirrus Uncinus, eller ”Skidspetsmoln” på latin finns i verkligheten, och förebådar Ulls och snöväders ankomst…

Den bästa utländska Asatrogna sida om Ull jag hittat, finns här. Till Ull bör man blota guld, skinande mynt och ringar, eller rund ost och äppelskivor – om mat skall ges. Enligt en gammal värmländsk månkalender från Edaskogarna, infaller Ullsblot första helgen efter Höknedan, och det blev i år den 1 December. Med Ulls blot går Julefriden in, då ju Ull är alla goda eders och all freds bevarare..