En Tors dag med Torgny Lagman och Gånge-Rolf

Litet citat, fritt efter Olafssaga Helga:

”Men du, som säger dig vara vår Konung – bör påminna dig själv något, som jag nu öppet vill säga. Om du inte vill göra ditt eget folk till viljes, ja då kommer folket slutligen ta till vapen emot dig, och dräpa dig, för folket här i landet kan i längden inte tåla; om du bryter deras lagar eller landets fred. Så gjorde våra förfäder när de dränkte inte mindre än fem konungar efter varann i träsket vid Mula Ting – och de var också fyllda av samma tölpaktiga högfärd och oförstånd, som du nu har brukat emot oss. Säg oss alla nu, vilket beslut du själv helst väljer ! ”

”och allt folket hyllade med vapentak och rop Lagmannens tal”.

index

Torgny lagman talar till Olov Skötkonung på Uppsalatinget

 

But if thou wilt not do as we desire, we will now attack thee, and put thee to death; for we will no longer suffer law and peace to be disturbed. So our forefathers went to work when they drowned five kings in a morass at the Mula-thing, and they were filled with the same insupportable pride thou hast shown towards us. Now tell us, in all haste, what resolution thou wilt take.

Then the whole public approved, with clash of arms and shouts, the lagman’s speech.

Vi Asatroende står inte på knä inför våra gudar. Vi knäböjer aldrig inför någon levande man eller människa heller – inte ens en kung. Vi är alla lika goda, och vi värnar Rikets lagar, först av allt.

Vet ni vad det står i källorna om Gånge-Rolf och Påven, förresten ?

Kyss min fot !” ropade Påven, när Gånge-Rolf skulle gifta sig.

tumblr_inline_nyvz4hDO981rzwlk2_500

Då böjde sig Rolf ned, vände upp och ned på Påven och förde mycket riktigt Påvens fot till sin mun – och släppte ned honom rakt på huvudet som ett kraftlöst bylte på kyrkans marmorgolv. Så visade han Påven sin Skaeggöx eller Skäggyxa, och sa ”Du ska enbart vara glad, gubbe – att du inte fått en kyss av den här istället – för inför dig och din Gud knäfaller jag aldrig – och inte kysser jag karlar heller, för så har jag inte haft till vana, för min del…

Och så gick han därifrån, med sin lagvigda hustru vid handen.

Så är det – Här hjälper varken böner eller klagosånger, som jag redan sagt och skrivit – för så är inte Hedningars sed…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s